Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : educació i societat
>> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
Davant dels processos privatitzadors que amenacen l'escola pública Catalana, ja siguin engegats a nivell europeu (procés de bolonya) o a nivell espanyol (LOE), s'han dut a terme diverses mobilitzacions arreu dels Països Catalans.
Una de les més importants, fou la manifestació de Barcelona que va reunir uns 10.000 estudiants, i va acabar amb una actuació desproporcionada i violenta per part dels Mossos d'Esquadra que van detenir a 46 estudiants.

Alternativa Estel, Sindicat d’Estudiants de l’Esquerra Independentista
www.alternativaestel.org
nacional ARROBA alternativaestel.org
Valoració dâAlternativa Estel de les jornades contra la Privatització de lâensenyament del 16 i 17 de Novembre

Des dâAlternativa Estel, sindicat dâestudiants de lâEsquerra Independentista, vam convocar una jornada dâaccions descentralitzades el passat 16 de Novembre que tenia com a objectiu donar a conèixer quins són els culpables del procés dâaniquil·lació de lâescola pública catalana, tan a nivell de lâensenyament secundari (amb la LOE) com en lâuniversitari (Reforma Europea) i fer així, accions simbòliques a nivell agitatiu per tal dâanimar a les estudiants a sumar-se a la manifestació convocada per la PMDUP el dia següent a Barcelona.
Valorem molt positivament les accions que es van realitzar des de diversos punts del Principat (Sant Cugat, Sabadell, UAB, UPC, UPF, Lleidaâ¦) i que van culminar amb una acció portada a terme per estudiants de la UB a la porta del DURSI, on es van abocar fems i es va desplegar una pancarta amb el lema âLa privatització fa pudor! 17-N Estudiants en lluita contra el Tractat de Bolonyaâ?.

La manifestació dâahir, 17 de novembre, a Barcelona va ser tot un èxit de participació, uns 10.000 estudiants universitaris i de secundària van secundar les mobilitzacions convocades a nivell europeu i que des del Principat havia centralitzat la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (marc comú de lluita universitària, on hi participen lâAlternativa Estel, la CEPC, lâAEP i diverses Assemblees de facultat). Aquest fet demostra que el moviment estudiantil comença a donar símptomes de recuperació en quan a un període de letàrgia que semblava que sâhavia instal·lat dins els estudiants. Aquest fet, no és més que la resposta a lâatac directe que està patint lâensenyament públic, on sâobren les portes a que les empreses amb interessos mercantilistes entrin i prenguin decisions que afecten lâeducació dels estudiants catalans.

La manifestació va comptar amb una forta presència dâAlternativa Estel, que mitjançant un bloc dâestudiants de secundària, que darrera una pancarta amb el lema âEls estudiants no som titelles, No a la LOEâ?, van duu a terme força feina agitativa amb la realització dâaccions (desplegada de pancartesâ¦) i es van sumar així a la protesta conjunta portada pels estudiants universitaris englobats en la PMDUP.
Valorem molt positivament el compromís adoptat per les estudiants dâarreu del país que han aconseguit aturar classes a centres de diverses poblacions, com Barcelona, Sitges, Caldes, Sabadell, Granollers o Molins de Rei entre moltes dâaltres. Som conscients que el fet de centralitzar la nostra protesta a la ciutat de Barcelona dificultava la presència de moltes estudiants dâarreu del Principat, però des de la nostra organització vam valorar que calia una mobilització gran pel centre de la capital Catalana per tal de fer més visible el nostre rebuig a la LOE. Tot i això, també vam decidir convocar als estudiants universitaris i de secundària de Lleida a una concantració davant el rectorat de la UdL i que va gaudir dâuna bona assitència.

El que ens ensenya aquest dia 17 és que la resposta global donada pels estudiants arreu dels Països Catalans (tan en les convocatòries fetes per la nostra organització, com en les de la PMDUP i les de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans) és que cal mantenir aquestes mobilitzacions i seguir ferms en la lluita per una universitat pública, catalana, popular i no sexista davant les reformes que ens arriben des dels marcs europeu i espanyol. Ãs per això que des dâAlternativa Estel ens comprometem a mantenir aquestes mobilitzacions i a participar en el marc unitari en la lluita contra la LOE i lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior.

Davant lâactuació dels Mossos dâEsquadra a la finalització de la manifestació de Barcelona del 17 de novembre volem declara que:

-     Entenem que la resposta dels cos dels Mossos dâEsquadra, en els incidents ocorreguts un cop desconvocada la manifestació, va ser desmesurada i altament desproporcionada en comparació amb la poca gravetat dels fets que sâestaven succeïnt a Pla de Palau.

-     Considerem que els fets ocorreguts són fruit de la forta crispació que hi ha dins el moviment estudiantil, degut a lâextrema privatització i elitització que pateix, així com el clima de precarietat general que viu el jovent català. També creiem que aquestes reaccions venien condicionades pel fort desplegament policial aparegut durant la manifestació.

-     Aquesta forta repressió cap al moviment estudiantil respon a la mateixa política duta a terme per la Policia Nacional espanyola. Des de lâinici del desplegament dels Mossos dâEsquadra han proliferat, per tot el Principat, les denúncies per actuacions desproporcionades i il·legals (desallotjaments sense ordres, detencions arbitràries, tortures...) dâaquest cos policial.

-     Aquesta âdemostració de forçaâ? del cos policial autonòmic està emmarcada en una política repressiva que té com a objectiu la coacció als diferents moviments socials, entenent que les nostres reivindicacions seran perseguides. En aquest sentit, els i les estudiants hem estat utilitzats com a caps de turc per tal dâatemorir altres tipus de mobilitzacions, com les que es donaran la setmana que ve per la cimera Barcelona+10.

-     Pel que fa a la xifra de 46 detinguts, que considerem desproporcionada en relació als aldarulls, creiem que, com a co-organitzadors de la manifestació els hem de mostrar tota la nostra solidaritat i suport, i que és el nostre deure la seva defensa política. Cal destacar que la majoria dâells van ser detinguts pel simple fet de romandre a Pla de Palau un cop desconvocada la manifestació o anar caminant per llocs tan cèntrics com la Via Laietana o la Plaça Sant Jaume.
En aquest sentit des dâAlternativa Estel ens volem desmarcar de les declaracions realitzades per un portaveu de la PMDUP als mitjans de comunicació on assegurava desresponsabilitzar-se de qualsevol tipus dâaldarull i, el que és més greu, dels detinguts. Tot i això, i entenent la bona fe dâaquest portaveu, les seves paraules han estat fortament manipulades.

-     Lamentem lâactitud sensacionalista dels mitjans de comunicació que han silenciat lâèxit de les mobilitzacions dâahir i el crit unànime contra el Tractat de Bolonya i la LOE, donant només importància al tema dels disturbis i les detencions.

-     Per totes les raons exposades, des de lâAlternativa Estel mantindrem la postura unitària de la PMDUP i ens afegim a la petició de demanda de responsabilitats polítiques i, en especiail, exigim la dimissió de la Consellera dâInterior, Montserrat Tura.


Contra la Privatizació, Resposta Estudiantil!
Prou repressió als Estudiants!
Mossos dâEsquadra repressors, Tura Dimissió!


Alternativa Estel, Sindicat dâEstudiants de lâEsquerra Independentista
www.alternativaestel.org
nacional ARROBA alternativaestel.org

Barcelona, 18 de Novembre de lâany 2005
Mira també:
http://www.alternativaestel.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
MOLT BE
DEIXANT LES COSES CLARES !
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
Estic bastant d'acord amb la valoració, però hi ha un parell de coses que crec que no són del tot certes: jo no considero que els fets ocorreguts siguin fruit de la forta crispació que hi ha dins el moviment estudiantil (cosa que si que és certa) degut a l’extrema privatització i elitització que pateix, així com el clima de precarietat general que viu el jovent català...sinó d'un reduit nombre de joves que tenien ganes de passar-s'ho bé una estona llençant objectes contra la policia (sabent que no els fa cap mal), i sense pensar en les conseqüències que podia portar (i ben greus que han sigut) la seva actitud, sense pensar en les organitzacions estudiantils convocants de la manifestació, i a més, fen-t'ho, la majoria d'elles, sense mesures de seguretat (sense tapar-se), cosa que demostra la seva manca de formació a l'hora d'evitar la repressó.
Una altra qüestió és que es diu que "la PMDUP s'ha desresponsabilitzar-se dels detinguts", i això no és cert, en el seu comunicat no diu això, sinó únicament que "es desvincula de totes aquelles accions violentes comeses en el transcurs de la jornada", i res més. No fem demagògia, siusplau.
Si volguessim respondre efectivament a tot el que ens volen imposar, ho hauriem de fer bé, i organitzadament, i no com s'ha fet en la manifestació estudiantil, perquè sinó no anem enlloc.
Res més, únicament exigir la màxima solidaritat cap aquelles persones detingudes i que segurament la majoria no ha participat dels "aldarulls". Salut i lluita!
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
No es refereix al comunicat de la PMDUP, es refereix a unes declaracions manipulades q van sortir als mitjans dites per Andreu Font com a portaveu de la PMDUP i que ahir van causar prou rebombori

A mi el comunicat m'agrada força!
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
"Considerem que els fets ocorreguts són fruit de la forta crispació que hi ha dins el moviment estudiantil, degut a l’extrema privatització i elitització que pateix, així com el clima de precarietat general que viu el jovent català. [...]"

JAJAJAJAJAJAJJAJAJA.
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
ah, desconec aquestes declaracions, així retiro el dit. Però, si van ser manipulades vol dir que no les va fer o que no les podia dir en nom de la PMDUP??
Salut!
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
Em sembla lógic que l'Estel digui això i no "van ser 4 punkis que van tirar xibeques"....la ràbia del jovent s'enmarca, com diu el comunicat, en la precarització que pateix i, t'agradi o no, és així
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
JAJAJA? No entenc de què rius...
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
La "ràbia" del jovent s'emmarca en la seva precarització però també en d'altres factors, com ara, la necessitat d'autoafirmar-se diferent dels demés, que potser en aquests casos són més determinants, no?

Sisplau, que la majoria de nens que la van liar no provenen socialment de la "banlieue parisina"...
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
"- Considerem que els fets ocorreguts són fruit de la forta crispació que hi ha dins el moviment estudiantil, degut a l’extrema privatització i elitització que pateix, així com el clima de precarietat general que viu el jovent català. També creiem que aquestes reaccions venien condicionades pel fort desplegament policial aparegut durant la manifestació." fa riure
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
18 nov 2005
Jo vaig cada dia a la Uni i no detecto aquesta forta crispació, no generalitzeu
Re: >> Valoració d’Alternativa Estel de les jornades contra la Privatització de l’ensenyament del 16 i 17 de Novembre
19 nov 2005
les declaracions manipulades per europapress van ser corretgides a mitja tarda gràcies a la feina de suport feta durant tot el vespre-nit per membres de la PMDUP, de manera que es va aconseguir que a la premsa del dia 18 només hi haguéssin les declaracions del comunicat de la PMDUP.

salut
Sindicat Terrassa