Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Acció contra la presència d'empreses a la Universitat de València
16 nov 2005
Tapiant un dels molts caixers automàtics que hi ha a la Universitat de València, s'ha volgut denunciar la presèncai de les empreses privades dins la Universitat i s'ha aprofitat per convocar a la jornada de lluita del deia 17 de novembre. Recordem que hi haurà mobilitzacions a diferents llocs dels Països Catalans, entre ells una manifestació a València.
santander.jpg
El 17-N, tots al carrer contra la privatització de la Universitat.
Jo no em venc l’Educació!


Les universitats dels Països Catalans es troben davant un dels canvis més grans dels últims temps. Des de la signatura del Tractat de Bolonya el 1999, les universitats europees s’enfronten a un procés de convergència que les obliga a adaptar-se a un sistema que és completament nou.
En el context de creació d’aquesta Europa antidemocràtica, l’educació superior no es queda enrera i fa un salt endavant cap a la mercantilització i la destrucció de la universitat pública. I és que els nostres rectors no poden obviar que l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior s’emmarca dins d’una conjuntura actual, que passa per:

· l’aplicació de l’Acord General de Comerç de Serveis (AGCS) de l’Organització Mundial del Comerç.
· la posada en marxa de l’Estratègia de Lisboa, firmada pel Consell Europeu en l’any 2000.

Aquests dos marcs de treball a nivell transnacional, exigeixen una liberalització absoluta dels serveis públics europeus, entre els quals es troba l’educació superior, per fer de l’economia de la Unió Europea la més competitiva i dinàmica del món, com bé ens diu l’Estratègia de Lisboa.

Els i les estudiants estem fartes de bones paraules per part de les institucions de l’Estat Espanyol, de proclames a un esperit de Bolonya que ha de suposar la nostra mobilitat per tot aquest espai europeu. Cansades de crèdits ECTS, Suplements Europeus al Títol i sistemes de Graus i Postgraus. Estem tips d’aquesta cortina de fum que ens volen posar al davant dels nostres ulls, d’una ficció que pretén amagar una realitat totalment diferent. I aquesta, no és més que l’aplicació que s’està portant a terme arreu d’Europa d’aquest EEES:

· l’aparició d’Universitats privades en països on no existien (Noruega).
· l’augment de taxes fins a punts desorbitats (Anglaterra).
· la mercantilització de la investigació (llei LOPRI a l’Estat Francés).
· els preus de Postgraus que equivalen al doble del preu d’un Grau (Itàlia).

I a l’estat Espanyol? No s’albira un futur millor. Amb la confecció del nou mapa de titulacions van a eliminar-se carreres per criteris purament mercantilistes. A banda, Salvador Ordoñez, Secretari General d’Universitats, ja ha manifestat que els preus d’un Postgrau podran sobrepassar el preu del Grau fins a tres vegades. A més a més, els col·legis professionals van a intentar controlar els Postgraus que ens serviran per a l’habilitació professional, com ja podem veure amb el projecte de llei d’accés a les professions d’advocat i procurador. Per altra banda, i centrant-nos en el País Valencià, no existeixen les garanties perquè la Universitat Pública puga ofertar el màxim nombre de Postgraus, sobretot, perquè la Generalitat Valenciana ja ha anunciat que de cap de les maneres donarà més diners per a l’oferta d’aquest segon nivell d’ensenyament superior.

Per tot això avui hem decidit tapiar de manera simbòlica un dels caixers automàtics d´una de les empreses que ha actuat com a lobby de pressió per portar a terme aquesta reforma educativa, i així mostrar el nostre rebuig directe davant la presència de capital privat a la universitat pública.

Davant aquest procés privatitzador que posarà fi al sistema públic universitari, des de la CEPC convoquem a la jornada de lluita d´abast internacional el dia 17 de novembre amb una manifestació a la ciutat de València que eixirà des de la Facultat de Geografia i Història i conclourà davant de la Conselleria de Universitat i Empresa.

MANIFESTACIÓ 12h Facultat de Geografia i Història

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat