Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Commons Wireless Manifesto - En català
07 nov 2005
Traducció al català de "Commons Wireless Manifesto". El valor d'Internet augmenta exponencialment conforme creix el nombre de persones que poden participar a la xarxa. Per a aconseguir una comunicació universal viable sense la intervenció d'intermediaris.

[ versión en español | Suburbia ] Hem creat les comunitats sense fils perquè una xarxa sense fils global és al nostre abast. Treballarem per a definir i aconseguir que les comunitats sense fil construïdes usant l'espectre obert permetin connectar a la gent des de qualsevol lloc. Creiem que una xarxa independent i global que estigui oberta a tothom pot ser molt valuosa. Podem trencar les barreres tècniques, socials i polítiques que ho impedeixen. Les comunitats sense fil són una de les poques alternatives per a aconseguir una comunicació universal viable sense la intervenció d'intermediaris.

La humanitat està en un moment crucial perquè Internet transforma la forma que els humans ens relacionem els uns amb els altres. En tota comunicació hi ha una relació humana; be siguin amants que s'intercanvien missatges instantanis o adolescents que comparteixen música. Internet permet que ens comuniquem d'una forma més ràpida i més barata que mai.

El valor d'Internet augmenta exponencialment conforme creix el nombre de persones que poden participar a la xarxa. En el món actual, la comunicació pot establir-se sense utilitzar les xarxes de telecomunicacions antiquades. Les empreses que controlen aquestes xarxes anacròniques estan lligats de peus i mans per la inversió que ja han fet i necessitat física d'emprar cable per a construir les seves xarxes. És per això, que ells no poden donar servei a la gran massa de ciutadans/es que esperen beneficiar-se de les comunitats sense fils. Els seus interessos no són dels nostres, i el seu control sobre la xarxa escanya la nostra capacitat per a comunicar-nos.

L'equipament de xarxes sense fil de baix cost que poden operar en bandes de l'espectre completament lliure marca l'inici d'una nova revolució. De cop, la gent normal pot crear una xarxa independent de qualsevol limitació física excepte la distància. Les ones de ràdio poden travessar parets, creuar els límits de la propietat privada i propagar-se per tota la comunitat. A tot el món s'han creat comunitats que ajuden a muntar xarxes lliures de fils. Són la base per eliminar les xarxes de comunicacions tradicionals, que ara fan d'intermediàries en la comunicació humana.

El repte de les xarxes sense fils és superar l'únic límit que tenen: la distància. Les relacions que es poden establir a través de les comunitats de xarxes sense fils estan condicionades per l'abast físic. Normalment creixen fins a abastar una ciutat, però per anar més enllà cal una coordinació i una visió estratègica de conjunt. Sinó, serà difícil que les comunitats sense fils combinin els seus sistemes i crein una alternativa real a les xarxes de telecomunicacions existents.

Hi ha moltes barreres en la creació d'una xarxa sense fils global. Fins a ara, l'objectiu ha estat identificar les barreres tècniques i desenvolupar mètodes per a superar-les. Però els problemes tècnics són els que menys ens preocupen; les empreses privades, els polítics i la societat són els veritables reptes. Els venedors de maquinari i de programari necessiten entendre el model de negoci per implementar les nostres solucions tècniques. Els polítics han d'entendre que volem un accés universal i obert. La gent ha de saber que aquesta xarxa lliure de fils ja existeix i com accedir-hi. I fins que no s'identifiquin i es solucionin aquests problemes, el moviment de les comunitats sense fils no podrà expandir-se més enllà de l'àmbit local.

El més important és que la xarxa ha de ser accessible per a tothom i abastida per tots aquells que puguin. Si afegim prou nodes a la xarxa sense fils, podrem saltar-nos les limitacions de distància del nostre equip d'emissió. La xarxa és un recurs finit que pertany a qualsevol i qualsevol l'ha de poder fer servir i, com a conseqüència, qualsevol hi ha de poder contribuir. Per la seva naturalesa, és un bé públic.

Si ets membre d'una xarxa sense fils ets més que un simple consumidor. Estaràs participant activament en una xarxa que és molt més que la suma dels seus usuaris i usuàries. Ajudaràs a superar els reptes socials, polítics i tècnics que hem d'encarar. I donaràs servei a la teva comunitat mentre cooperes amb molts d'altres desconeguts per a construir la xarxa que tots somiem.

Persones adherides al manifest: Adam Shand (Personal Telco), Bruce Potter (CAWNet), Paul Holman (Shmoo Group) i Cory Doctorow (EFF).

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Commons Wireless Manifesto - En català
07 nov 2005
Algu podria dir-me quina xarxa sense fils funciona a Barcelona? N'hi ha alguna? com funciona? quina es la seva web?
Re: Commons Wireless Manifesto - En català
07 nov 2005
n'hi ha una funcionant des de fa mesos en alguns barris de Barcelona com Gràcia i Ciutat Vella, és aquí: http://www.xsf-coop.net

fora de barcelona és molt interessant conèixer http://www.guifi.net que sobretot està centrada en osona
Sindicato Sindicat