Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : amèrica llatina
Fúria antiBush i rebuig a l'ALCA a Mar de Plata i Buenos Aires
05 nov 2005
La protesta convocada pels partits d'esquerra contra Bush i la Cimera de les Amèriques va acabar amb enfrontaments, destrosses i detinguts al centre de Mar del Plata.
Grups de manifestants van tirar pedres contra el tanca policial, van incendiar un local del Banc Galícia i van trencar més tard més dâuna vintena de comerços. Els disturbis van començar a sis quadres de l', on es realitza la Cimera, i es van prolongar per dos hores, al mig dâun núvol de gasos lacrimògens, amb primers passos entre els manifestants i els efectius antidisturbis. Va haver-hi 80 detinguts.

Diverses centenes de joves amb les cares tapades amb mocadors i passamuntanyes sâavançaren fins a quedar de cara a la Bonaerense i li van tirar pedres. La policia va respondre amb gasos lacrimògens. En el seu replegament, els manifestants van tirar bombes molòtov i van incendiar la sucursal del banc. Els comerços de l'avinguda Colom âEspecialment els vinculats a privatitzades i grans empreses, però també alguns petits comerços i quioscosâ van quedar amb les vidrieres trencades. Telefónica, Movistar, Arcor, DirecTV i Alfajores Havanna van ser alguns dels blancs de les destrosses. Amb els mobles, els manifestants van fer fogates per les cantonades.

Quan els disturbis havien acabat, la policia va començar a detindre manifestants que es dispersaven. La majoria van ser arrestats a les rodalies de l'avinguda.

La marxa havia sigut convocada per partits d'esquerra i reunit també a organitzacions anarquistes. El Partido Obrero, el MST-Unite, la Corriente Clasista y Combativa, el Partido de los Trabajadores Socialistas, el MTR-CUBA i Quebracho van estar entre els participants, és a dir un sector anticimera que a més és opositor al govern de Kirchner. Alguns havien estat abans de la mobilització a l'estadi mundialista escoltant Hugo Chávez. A la capçalera de la columna, portant una gran pancarta en què es llegia âNo a Bush a l'Argentinaâ?, van anar Patricia Walsh, Néstor Pitrola, Vilma Ripoll, Mario Cafiero, Juan Carlos Alderete i el Carlos âPerroâ? Santillán, que va arribar des de Jujuy a Mar del Plata amb la banda de trompetes del Sindicat de municipals de Sant Salvador, el SEOM, que va encapçalar la columna amb la seva música.

Va haver-hi, també, militants antiglobalització i delegacions d'organitzacions llatinoamericanes. Els anarquistes, vestits de negre de cap a peus i indiferents als mitjans, van passejar amb cartells amb la consigna âLluita i llibertatâ?.

Encara que tota l'atenció va estar centrada en Mar del Plata, va haver-hi diverses manifestacions a la capital Buenos Aires contra Bush i l'ALCA.

Les majors expressions de repudi van ser l'acte que la Central de Trabajadores Argentinos (CTE) va realitzar enfront del Congrés i la marxa que diverses organitzacions d'aturats i partits de l'esquerra classista i radical van realitzar des d'allí fins la Plaza de mayo. Durant aquesta mobilització, encaputxats que portaven una bandera de Quebratxo van atacar alguns bancs i locals de McDonald's i Burger King, per la qual cosa almenys dotze manifestants van ser detinguts.

La marxa va estar organitzada per les organitzacions d'aturats i les forces d'esquerra, que en diverses oportunitats van entonar un clàssic d'aquests dies: âBush, feixista, tu ets el terroristaâ?.

Van estar presents la Corriente Clasista y Combativa (CCC), el Movimiento de Trabajadores Desocupados-Aníbal Verón (MTD), estudiants universitaris, el Partido Obrero (PO), el Movimiento Socialista de los Trabajadores (MST), el Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS), la Izquierda Unida i el Movimiento al Socialismo (MAS).
Aquesta plaça va ser el lloc que va triar també la CTE per a fer a Buenos Aires el seu acte central de repudi a la visita del president dels Estats Units. Sota la consigna âNo a Bush, perquè s'aturin de matarâ? va funcionar allà una ràdio muntada per actors, músics i treballadors del cine. A l'activitat es va sumar també el Sindicat Argentí de Televisió, enrolat en la CGT.

âDiem no a Bush perquè estem en contra del poder hegemònic dels Estats Unitsâ?, va arengar el secretari gremial del SAT, Alejandro Ruiz. En un altre tram de l'acte es va passar part de l'àudio del discurs que el president de Veneçuela, Hugo Chávez, en el tancament de la Cimera dels Pobles.âGenocidaâ? i âassassí de poblesâ?, van ser altres dels qualificatius que Bush va rebre durant l'acte, en el que van estar a més Ãvies i Mares de Plaza de Mayo i representants de distintes assemblees de barri.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiaweb_051105c.htm

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat