Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
Comunicat de la Comissió de la Dignitat. Davant l'aprovació del retorn dels "Papers de Salamanca" acordat pel Senat
04 nov 2005
Comunicat de la Comissió de la Dignitat. 3.11.2005.

Davant l'aprovació del retorn dels "Papers de Salamanca" acordat pel Senat





La Comissió de la Dignitat celebra que avui el ple del Senat hagi ratificat la llei aprovada pel Congrés dels diputats el passat dia 15 de setembre de retorn a Catalunya dels documents requisats per la força de les armes de l’exercit franquista a la Catalunya ocupada, ara fa 66 anys. L’Estat amb aquest acte dóna compliment del conveni de l'Haia, del 14 de maig de 1954, de Protecció de béns culturals en cas de conflictes armats. Tal com reconeix la pròpia Llei, des del 1977, el Govern de Catalunya restablert amb el retorn de l’exili del president legítim Josep Taradellas, tenia el dret de recuperar el seu patrimoni documental. Malauradament, han calgut 28 anys més per tal que es fes efectiu aquell dret.



Volem ressaltar el valor que avui té que, amb aquesta Llei, l’Estat espanyol reconegui que la legitimitat del Govern de Catalunya, que neix del dret d’autogovern del nostre poble, ve més enllà de l’actual Constitució de 1978. Celebrem igualment que milers de catalans i catalanes puguin veure com els documents arrabassats a les seves famílies o a entitats, sindicats o partits als què pertanyien, puguin veure corregit aquell acte comès amb intenció repressiva, i que van patir durant quaranta anys. És bo que l’actual Estat democràtic hagi complert amb un deure de dignitat envers Catalunya i els qui van patir la repressió amb aquella requisa. Ens en felicitem i era necessari, malgrat que ha arribat tard per a molts als qui tenim avui en el nostre record i en la nostra memòria.



Ara cal que es faci efectiu en les properes setmanes el lliurament a la Generalitat del seu arxiu institucional. Cal també que, des de demà, la Generalitat posi tot els mitjans materials i humans per tal que es pugui fer realitat, en els propers sis mesos, el retorn a Catalunya de la resta de documentació de tota mena: la dels particulars, entitats, partits, sindicats i institucions. Cap institució no pot ser exclosa, tampoc els ajuntaments, perquè els consistoris formaven i formen part de les institucions catalanes, com ho reconeix a l’Estatut d’Autonomia de 1932. Ara també és l’hora que el Ministeri de Cultura posi els mitjans per a possibilitar el retorn dels documents dels ciutadans i pobles de la resta de l’Estat, als qui la llei aprovad reconeix el dret de recuperar-los. Esperem que es faci un conveni en aquest sentit amb la Generalitat del País Valencià per a possibilitar el retorn dels documents que foren requisats al País Valencià, així com també amb el Govern basc per retornar els seus.



El vot expressat per la immensa majoria de les forces polítiques al Senat, com abans al Congrés, és una mostra d’un reconeixement de la voluntat de restablir la memòria històrica de les institucions i ciutadans vençuts o represaliats pel franquisme.



Tots ens n'hem de felicitar.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more