Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Per un Mediterrani en pau, ple de drets i sense neoliberalisme ni patriarcat - Manifest (Cat/Cas)
30 oct 2005
Davant de la Conferència Barcelona + 10:

Per una Mediterrània en pau, amb plens drets,
sense neoliberalisme ni patriarcat


Davant de la Conferència âBarcelona + 10â?, que reunirà els dies 27 i 28 de novembre els caps d'Estat i de Govern dels països del Mediterrani, per reimpulsar l'activitat de l'Associació Euromediterrània (*) i prosseguir els objectius continguts en la âDeclaració de Barcelonaâ? al cap de deu anys del seu llançament, constatem i denunciem:

-El fracàs dels objectius establerts en aquesta Declaració de âcrear una zona de seguretat i prosperitat compartidesâ? i fer del Mediterrani âun àmbit de diàleg, intercanvi i cooperació que garanteixi la pau, l'estabilitat i la prosperitatâ?, o âdesenvolupar l'Estat de Dret i el respecte dels drets humansâ?.
- Que sota l'embolcall de les bones intencions, els estats de la Unió Europea que formen part de l'Associació Euromediterrània (AE) desenvolupen un procés de dominació neocolonial sobre els països del sud i de l'est del Mediterrani, a través de la creació de les Zones de Lliure Comerç Euromediterrànies, de l'aplicació de les receptes del neoliberalisme (com a expressió del capitalisme d'aquesta època) i del xantatge del deute.

En aquesta cimera l'Estat espanyol no és un mer promotor, amfitrió o moderador, ha actuat com un país imperialista de segon ordre, afavorint els interessos de multinacionals com Repsol en l'explotació del sector energètic d'Algèria, ha propiciat les deslocalitzacions d'empreses i serveis al Marroc, ha complert sense vacil·lar les directives europees restrictives en matèria d'immigració, etc.

I

La campanya unitària âNo a una Mediterrània del capital i la guerra, Alternatives a Barcelona + 10â? acusem l'Associació Euromediterrània i els seus instruments econòmics i financers d'impulsar un projecte neoliberal per a la regió, que lluny de promoure el desenvolupament i la democràcia que prometien, ha contribuït a:

- Provocar atur massiu i precarietat, pèrdua de drets socials i ciutadans, augment de la pobresa i de les desigualtats, fam i malalties, a través d'imposar greus reculades en els sistemes de seguretat social, la privatització d'empreses i serveis públics, facilitar les deslocalitzacions, aplicar lleis regressives en matèria d'ocupació i de drets laborals i socials. Aquestes xacres han colpejat les condicions de vida i treball de la classe treballadora, de la pagesia, de joves i dones de tota la regió Mediterrània, amb una intensitat especial als països de les seves riberes sud i oriental.

- Bloquejar el desenvolupament sostenible dels països del sud i de l'est del Mediterrani, a través del saqueig dels seus recursos i riqueses, l'ús parcial dels fons MEDA de suport als programes d'ajustament estructural imposats per l'FMI i el BM, la utilització perversa dels mecanismes generadors de deute (Fons d'Ajuda al Desenvolupament / FAD i Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació / CESCE), l'adquisició a baix cost per part de la banca i les multinacionals europees de les empreses privatitzades, el lliurament del camp a la voracitat de les multinacionals âagroindustrialsâ? que ha desplaçat sectors de la pagesia de les seves terres. Alterar greument els equilibris de l'ecosistema a la zona. En resum, la âprosperitatâ? promesa s'ha transformat en desesperança per a desenes de milions de joves a l'atur al Magreb i el Maixreq.

- Agreujar la inestabilitat al Mediterrani. No impedir la participació d'exèrcits de països de l'AE en l'ocupació militar de l'Iraq. Seguir protegint el paper de gendarme de l'Estat d'Israel i tolerar a la pràctica l'ocupació de Palestina. Callar davant la construcció de murs contra els pobles palestí i saharaui, i davant la repressió contra els pobles sense estat que lluiten pel seu dret a l'autogovern i a l'autodeterminació com els amazighs o els kurds. Reforçar la militarització de la regió a través de la permanència de països de l'AE a l'OTAN i de la creació d'una força militar imperialista de la UE.

- Donar suport als règims repressius, dictatorials o pseudodemocràtics de la regió, des de Mohamed VI a Sharon, passant per El Assad, Mubarak, Ben Alí i Buteflika (el Govern del qual manté encara l'estat de guerra a Algèria). Desenvolupar una política hipòcrita en matèria de drets humans: mentre els caps d'Estat i Govern de l'AE exhorten públicament a aquests règims a âavançar cap a la democràcia i respectar els drets humansâ?, en la pràctica, els exigeixen la utilització de mà dura contra la creixent rebel·lia de la classe treballadora, dels camperols i dels estudiants al Rif, als barris obrers de Casablanca i d'Alger, a les universitats de Rabat i del Caire, a les valls del Nil, que es mobilitzen contra els efectes socials del neoliberalisme, per la justícia, les llibertats i els drets bàsics. Callar davant l'opressió de les dones, víctimes d'un sistema patriarcal, discriminades pels codis âde famíliaâ?.

- Elevar nous murs i filats, que neguen el dret a la lliure circulació de les persones, augmenten la inseguretat, impedeixen el diàleg i encoratgen els odis. Els caps de Govern d'una Unió Europea més âfortalesaâ? que mai, els Zapatero, Chirac i Berlusconi, necessiten el âtreball brutâ? dels dictadors i els monarques medievals. La complicitat dels governs de l'Estat espanyol i marroquí davant els fets desencadenats pel desesperat âassaltâ? a la supervivència de milers d'immigrants als filats que envolten Ceuta i Melilla és innegable. L'aplicació del Tractat de Schengen té aquest preu: la mort en la travessia del mar en pasteres, els assassinats davant els filats, les deportacions en condicions inhumanes.

II

Ciutadans i ciutadanes, treballadores i treballadors, joves, dones, activistes d'organitzacions socials, polítiques i ciutadanes dels països de totes les ribes del Mediterrani, hem coincidit en les resistències i les lluites contra el neoliberalisme, el patriarcat i la guerra, ens hem trobat en la solidaritat amb els pobles ocupats, en la defensa dels drets humans, de les dones i dels immigrants. De l'ampli diàleg que hem desenvolupat a través de les xarxes, en els diversos fòrums i assemblees de moviments socials per a fer realitat l'objectiu d'una regió mediterrània en pau, lliure d'explotació i opressió, pròspera i solidària, manifestem i exigim:

1.- La refundació del projecte de cooperació entre els països i pobles del Mediterrani sobre bases justes, igualitàries, democràtiques i solidàries, després de constatar el fracàs de l'Associació Euromediterrània.
2.- La realització d'auditories integrals i participatives del deute dels països del sud i est del Mediterrani, per tal d'evidenciar-ne la il·legitimitat. L'abolició de tots els deutes il·legítims i impagables. La devolució a aquests països, per part de les potències europees colonials, del deute històric contret al llarg del període colonial, així com del deute ecològic causat pel model d'explotació imposat per la banca i multinacionals europees.
3.- El dret dels pobles dels països del sud a la sobirania sobre els seus recursos, riqueses i aliments. La renacionalització sense indemnització de les empreses privatitzades sota el xantatge del deute i la pressió de l'FMI i del BM.
4.- Reconeixement efectiu i garantit de tots els drets socials (al treball, a una pensió, a l'educació, a la salut, etc.) a tota la ciutadania i a les treballadores i treballadors de la regió mediterrània. Els estats del nord cooperaran amb els del sud per a reconstruir o desenvolupar els serveis públics desmantellats pel pillatge neoliberal.
5.- La desmilitarització i desnuclearització del Mediterrani, a través del desmantellament de les bases i el desballestament de les flotes. Transformem els canons en tractors! La despesa militar s'ha d'utilitzar per a engegar veritables fons de solidaritat gestionats democràticament.
6.- Retirada immediata de les tropes d'ocupació europees de l'Iraq. Per una pressió internacional que posi fi a aquesta ocupació. Per la reconstrucció de l'Iraq. Exigència d'indemnitzacions a les forces ocupants pels danys ocasionats durant la guerra i l'espoli de les seves riqueses energètiques i culturals. Judici per crims de guerra i genocidi als responsables de l'ocupació de l'Iraq.
7.- Per la fi de l'ocupació de Palestina i la demolició del mur. Per la tornada dels refugiats palestins als seus llocs d'origen. Per l'anul·lació de l'acord preferencial de la UE amb l'Estat d'Israel. Judici als responsables de l'Estat d'Israel pels crims contra el poble palestí.
8.- Emprendre mesures efectives per a posar fi als règims autoritaris i dictatorials al Mediterrani. Càstig als dictadors i als seus còmplices pels crims comesos contra els seus pobles. Bloqueig dels comptes dels dictadors i devolució de la suma als seus pobles. Per la fi dels estats d'excepció i de guerra. Per la llibertat dels presos polítics. Pel respecte de les llibertats i drets ciutadanes. Pel dret dels pobles sense estat com l'amazig, el català, el cors, el kurd o el saharui a governar-se i a l'autodeterminació.
9.- Pel desmantellament de l'Europa âfortalesaâ?, dels murs i dels filats a les fronteres. Per la lliure circulació de les persones. Per la derogació de la llei d'estrangeria i d'aquelles lleis que fomenten el racisme i la xenofòbia. Per la regularització sense condicions dels i les immigrants sense papers.
10.- Per l'engegada de mesures efectives que facin realitat la igualtat de gènere. Per l'abolició del patriarcat i dels codis de família.

En suport a aquestes reivindicacions i per a aconseguir âUna Mediterrània en pau, amb plens drets, sense neoliberalisme, ni patriarcatâ?, fem una crida a participar en l'acte unitari del dia 26 i en la jornada de mobilitzacions del dia 27 a Barcelona.

(*) Associació formada per 15 països de la UE i 12 països del sud i l'est del Mediterrani.

Campanya unitària âNo a un Mediterrani del capital i la guerra, Alternatives a Barcelona + 10.â?

Llista d'adhesions:

____________________________________


FRENTE A LA CONFERENCIA BARCELONA + 10:

âPOR UN MEDITERRÃ?NEO EN PAZ, DE PLENOS DERECHOS, SIN NEOLIBERALISMO, NI PATRIARCADOâ?.

Ante la Conferencia âBarcelona + 10â?, que reunirá los días 27 y 28 de noviembre a los jefes de estado y de gobierno de los países del Mediterráneo, para reimpulsar la actividad de la âAsociación Euromediterráneaâ? y proseguir los objetivos contenidos en la âDeclaración de Barcelonaâ? a los diez años de su lanzamiento, constatamos y denunciamos:

- El fracaso de los objetivos establecidos en dicha Declaración de âcrear una zona de seguridad y prosperidad compartidasâ? y hacer del Mediterráneo âun ámbito de diálogo, intercambio y cooperación que garantice la paz, la estabilidad y la prosperidadâ?, o âdesarrollar el Estado de Derecho y el respeto de los derechos humanosâ?.
- Que bajo la envoltura de las buenas intenciones, los estados de la Unión Europea que forman parte de la Asociación. Euromediterránea (A.E.), desarrollan un proceso de dominación neocolonial sobre los países del Sur y del Este del Mediterráneo, a través de la creación de las Zonas de Libre Comercio Euromediterráneas, la aplicación de las recetas del Neoliberalismo (como expresión del capitalismo de esta época), y del chantaje de la Deuda.

En esta cumbre el Estado español no es un mero promotor, anfitrión o moderador, ha actuado como un país imperialista de segundo orden, favoreciendo los intereses de multinacionales como Repsol en la explotación del sector energético de Argelia, ha propiciado las deslocalizaciones de empresas y servicios a Marruecos, ha cumplido sin vacilar las directivas europeas restrictivas en materia de inmigración, etc.

I

La campaña unitaria âNo a un Mediterráneo del capital y la guerra, alternativas a Barcelona + 10â? acusamos a la âAs. Euromediterráneaâ? y a sus instrumentos económicos y financieros de impulsar un proyecto neoliberal para la región, que lejos de promover el desarrollo y la democracia que prometían, ha contribuido a:

- Provocar paro masivo y precariedad, pérdida de derechos sociales y ciudadanos, aumento de la pobreza y de las desigualdades, hambre y enfermedades, a través de imponer graves retrocesos en los sistemas de seguridad social, la privatización de empresas y servicios públicos, facilitar las deslocalizaciones, aplicar leyes regresivas en materia de empleo y de derechos laborales y sociales . Estas lacras, han golpeado las condiciones de vida y trabajo de la clase trabajadora, del campesinado, de jóvenes y mujeres de toda la región Mediterránea, y con especial intensidad a los países de sus riberas Sur y Oriental.

- Bloquear el desarrollo sostenible de los países del Sur y del Este del Mediterráneo, por medio del saqueo de sus recursos y riquezas, la utilización parcial de los fondos MEDA en apoyo de los programas de ajuste estructural impuestos por el FMI y el BM, la utilización perversa de los mecanismos generadora de deuda (Fondo de Ayuda al Desarrollo/FAD y Compañía Española de Seguros de Crédito a la Exportación/CESCE), la adquisición a bajo precio por la banca y las multinacionales europeas de las empresas privatizadas, la entrega del campo a la voracidad de las multinacionales âagroindustrialesâ? que ha desplazado a sectores del campesinado de sus tierras. Alterar gravemente los equilibrios del ecosistema en la zona. En resumen, la âprosperidadâ? prometida se ha transformado en desesperanza para decenas de millones de jóvenes en paro en el Maghreb y el Mashreq.

- Agravar la inestabilidad en el Mediterráneo. No impedir la participación de ejércitos de países de la A.E. en la ocupación militar de Irak. Seguir protegiendo el papel gendarme del estado de Israel y tolerar en la práctica la ocupación de Palestina. Callar ante la construcción de muros contra los pueblos Palestino y Saharahui, y ante la represión contra los pueblos sin estado que luchan por su derecho al autogobierno y a la autodeterminación, amazigh, kurdo, etc. Reforzar la militarización de la región a través de la permanencia de países de la A.E. en la OTAN y de la creación de una fuerza militar imperialista de la UE.

- Apoyar los regímenes represivos, dictatoriales o pseudodemocráticos de la región, desde Mohamed VI a Sharon, pasando por El Assad, Mubarak, Ben Alí, y Buteflika (cuyo gobierno mantiene todavía el estado de guerra en Argelia). Desarrollar una política hipócrita en materia de derechos humanos: mientras los jefes de estado y gobierno de la U.E. exhortan públicamente a dichos regímenes a âavanzar hacia la democracia y respetar los derechos humanosâ?, en la práctica, les exigen la utilización de mano dura contra la creciente rebeldía de la clase trabajadora, de los campesinos y de los estudiantes, en el Rif, en los barrios obreros de Casablanca y Argel, en las universidades de Rabat y El Cairo, en los valles del Nilo, que se movilizan contra los efectos sociales del neoliberalismo, por la justicia, las libertades y los derechos básicos. Callar ante la opresión de las mujeres, víctimas de un sistema patriarcal, discriminadas por los âcódigos de familiaâ?.

- Elevar nuevos muros y alambradas, que niegan el derecho a la libre circulación de las personas, aumentan la inseguridad, impiden el diálogo y alientan los odios. Los jefes de gobierno de una Unión Europea más âfortalezaâ? que nunca, los Zapatero, Chirac y Berlusconi, necesitan del âtrabajo sucioâ? de los dictadores y los monarcas medievales. La complicidad de los gobiernos del estado español y marroquí ante los hechos desencadenados por el desesperado âasaltoâ? a la supervivencia de miles de inmigrantes a las alambradas que rodean Ceuta y Melilla, es innegable. La aplicación del Tratado de Schengen tiene ese precio, la muerte en la travesía del mar en pateras, los asesinatos ante las alambradas, las deportaciones en condiciones inhumanas.

II

Ciudadan@s, trabajador@s, jóvenes y mujeres, activistas de organizaciones sociales, políticas y ciudadanas, de los países de todas las orillas del Mediterráneo, hemos coincidido en las resistencias y las luchas contra el neoliberalismo, el patriarcado y la guerra, nos hemos encontrado en la solidaridad con los pueblos ocupados, en la defensa de los derechos humanos, de las mujeres y de los inmigrantes. Del amplio diálogo que hemos desarrollado a través de las redes, en los diversos foros, y asambleas de movimientos sociales, para hacer realidad el objetivo de una región mediterránea en paz, libre de explotación y opresión, prospera y solidaria, manifestamos y exigimos:

1.- La refundación del proyecto de cooperación entre los países y pueblos del Mediterráneo sobre bases justas, igualitarias, democráticas y solidarias, tras constatar el fracaso de la As. Euromediterránea.
2.- La realización de auditorías integrales y participativas de deuda de los países del Sur y Este del Mediterráneo, a fin de evidenciar su ilegitimidad. La abolición de todas las deudas ilegítimas e impagables. La devolución a dichos países, por las potencias europeas coloniales, de la deuda histórica contraída a lo largo del periodo colonial, así como de la deuda ecológica causada por el modelo de explotación impuesto por la Banca y multinacionales europeas.
3.- Derecho de los pueblos de los Países del Sur a la soberanía sobre sus recursos, riquezas y alimentos. renacionalización sin indemnización las empresas privatizadas bajo el chantaje de la deuda y la presión del FMI y del BM.
4.- Reconocimiento efectivo y garantizado de todos los derechos sociales (al trabajo, pensión, educación, salud, etc.) a todos los ciudadanos/as y a los trabajadores/as de la región mediterránea. Los estados del Norte cooperarán con los del Sur para reconstruir o desarrollar los servicios públicos desmantelados por el pillaje neoliberal.
5.- La desmilitarización y desnuclearización del Mediterráneo, mediante el desmantelamiento de las bases y el desguace de las flotas. ¡Transformemos los cañones en tractores!, el gasto militar debe utilizarse para poner en marcha verdaderos Fondos de solidaridad gestionados democráticamente.
6.- Retirada inmediata de las tropas de ocupación europeas en Irak. Por una presión internacional que ponga fin a dicha ocupación. Por la reconstrucción de Irak. Exigencia de indemnizaciones a las fuerzas ocupantes por los daños ocasionados en la guerra y el expolio de sus riquezas energéticas y culturales. Enjuiciamiento por crímenes de guerra y genocidio a los responsables de la ocupación de Irak.
7.- Por el fin de la ocupación de Palestina y la demolición del muro. Por el retorno de los refugiados palestinos a sus lugares de origen. Por la anulación del acuerdo preferencial de la UE con el estado de Israel. Enjuiciamiento de los responsables del estado de Israel por los crímenes contra el pueblo palestino.
8.- Emprender medidas efectivas para poner fin a los regímenes autoritarios y dictatoriales en el Mediterráneo. Castigo a los dictadores y a sus cómplices por los crímenes cometidos contra sus pueblos. Bloqueo de las cuentas de los dictadores y devolución del monto a sus pueblos. Por el fin de los estados de excepción y de guerra. Por la libertad de los presos políticos. Pleno respeto de las libertades y derechos ciudadanas. Por el derecho de los pueblos sin estado, amazigh, catalán, corso, kurdo, saharahui, etc., a su autogobierno y autodeterminación.
9.- Por el desmantelamiento de la âEuropa fortalezaâ?, de los muros y alambradas en las fronteras. Por la libre circulación de las personas. Por la derogación de la ley de extranjería y de aquellas leyes que fomentan el racismo y la xenofobia. Por la regularización sin condiciones de los/las inmigrantes sin papeles.
10.- Por la puesta en marcha de medidas efectivas que hagan realidad la igualdad de género. Por la abolición del patriarcado y de los códigos de familia.

En apoyo de estas reivindicaciones y para conseguir âUn Mediterráneo en paz, de plenos derechos, sin neoliberalismo, ni patriarcado â, llamamos a participar en el acto unitario del día 26 y en la jornada de movilizaciones del día 27 en Barcelona.

(*) Asociación formada por 15 países de la UE y 12 países del Sur y Este del Mediterráneo.

Campaña unitaria âNo a un Mediterráneo del capital y la guerra, alternativas a Barcelona + 10â?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per un Mediterrani en pau, ple de drets i sense neoliberalisme ni patriarcat - Manifest (Cat/Cas)
01 nov 2005
Para adherirse a la iniciativa enviar un email a

adhesionscontraelcapitalilaguerra ARROBA moviments.net
Re: Per un Mediterrani en pau, ple de drets i sense neoliberalisme ni patriarcat - Manifest (Cat/Cas)
23 nov 2005
Prou d'impunitat i d'hipocresia als criminals de guerra , polítics de diferents païssos que diariament atempten contra la seva pròpia població. Prou de lucrar-se a través de la sang i suor de la població esclava i treballadora.
Contra l'opressió dels pobles , Solidaritat i suport mutu. Salud!
Sindicat Terrassa