Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : xarxa i llibertat
Hackmeeting 05: una mirada des de dins
26 oct 2005
Un article anterior a la celebració del Hackmeeting de Menorca. Enmig dels preparatius vam aprofitar per parlar amb algunes persones que assistirien al HM sobre què són aquests esdeveniments. Aquest article va ser publicat al Suplement 20/30, del Diari Avui, el passat 20 d'octubre.
Hackmeeting 05: una mirada des de dins

Per G.Casadellà.

Del 21 al 23 d'octubre arriba la trobada anual dels hackers i hem aprofitat per parlar amb alguns d'ells sobre com són aquests encontres i què s'hi fa, i també sobre què significa ser hacker. Us canviarà el xip!

El municipi d'Es Mercadal, a Menorca, es convertirà aquest cap de setmana en un dels territoris del planeta amb més hackers per habitant. El motiu no és establir cap nou rècord Guinness, cosa que des d'aquí no descartem, sinó celebrar la sisena edició del Hackmeeting, una reunió de hackers que s'organitza a nivell de tot l'Estat des de l'any 2000, quan va tenir lloc el primer hackmeeting a Barcelona.

Els hackmeetings són esdeveniments que compten amb xerrades, cursos, conferències i taules rodones que giren al voltant de les relacions de les persones amb la tecnologia, i d'explorar tot el què podem fer amb els ordinadors, més enllà del què el mercat ofereix. El programari lliure en el seu conjunt és un dels eixos importants d'aquestes reunions, on s'hi poden descobrir des de les últimes novetats en comunicacions personals (telefonia per Internet, per exemple) fins a classes de seguretat informàtica. Però també són un espai d'aprenentatge per a tothom i a on qui vol pot assistir a una sessió pràctica sobre com es fa una xarxa d'ordinadors, fins a aprendre a fer anar un programa d'edició de vídeo que funciona amb Linux, el sistema operatiu alternatiu a Microsoft més extès.

A més de les qüestions més purament pràctiques, en una vessant més política els hackmeetings també es fan ressó anualment de les novetats a l'entorn de les lleis que tenen a veure amb la utilització de la tecnologia i la informació, i de les quals se'n fa un seguiment per tal de vetllar perquè no es vulnerin drets ciutadans o per promoure que no es posin traves al coneixement, unes traves que sovint interessen a les grans multinacionals per poder copar mercats de negoci sense competidors.

Els hackers que organitzen aquestes trobades, doncs, tenen poc a veure amb la idea de "pirata informàtic" i les connotacions negatives que se li atorguen, amb la qual se'ls ha associat molt sovint des dels mitjans de comunicació. I és que la passió i la forma d'organitzar-se d'aquests hackers, i més ara amb la popularització d'Internet i les noves tecnologies, no interessen gens al poder, ja siguin governs o grans interessos comercials.


Què és un Hackmeeting?

-És un encontre entre hackers, col·lectius i altres persones que es preocupen per la tecnologia i la seva relació amb la societat.
-S'organitza anualment des de l'any 2000, a nivell de tot l'Estat. La primera edició va tenir lloc a Barcelona, i després ha anat a Leioa (Bilbao), Madrid, Iruña i Sevilla. Però el seu origen el trobem en els hackmeetings italians (HackIt), el primer dels quals fou al 1998 a Florència. L'any passat es va fer el primer Transhackmeeting a Pula (Croàcia), de caràcter bianual.
-És un event autogestionat, és a dir, no hi ha ni patrocinis, ni subvencions ni relacions comercials que el sustentin. Habitualment s'organitza en CSOA's (Centres Socials Okupats i Autogestionats) per tal de donar suport i comprometre's políticament amb aquests espais.
-És un event autoorganitzat i que trenca amb la divisió clàssica entre organitzadors i assistents, típica de la majoria de congressos. Tot passa per una auto-coordinació virtual que es fa mitjançant una llista de correu electrònic on hi ha inscrites unes 200 persones: des de fer el programa de conferències fins a decidir a qui cal encarregar el menjar.
-Tot i això, aconsegueix ésser un esdeveniment gratuït i ofereix allotjament als assistents, així com també àpats a preus assequibles
-Les activitats i conferències dels hackmeetings giren al voltant de temàtiques com el copyleft, el programari lliure, la seguretat informàtica, els ciberdrets, eines lliures de comunicació, les veritats i mentides sobre la pirateria, els virus informàtics o el seguiment de les lleis que tenen a veure amb els usos de la tecnologia o amb les llibertats a la xarxa.
-No hi ha concursos ni competicions, sinó que tot es basa en la cooperació.

Del Call4papers al Call4Nodes

Si heu assistit algun cop a un congrés sabreu que per participar-hi cal enviar unes ponències, o "papers", en anglès, i també que cal fer-ho en un termini concret de temps que dóna l'organització i que comença amb l'anunci de "call for papers", o "crida a enviar ponències". Al Hackmeeting també es fa així, o més ben dit, es feia, perquè ara els "papers" han passat a ser "nodes", ja que els hackmeetings es conceben a sí mateixos com una "xarxa" de relacions, en la qual els nodes serien les diferents activitats que proposa. Un cop s'han anat rebent les propostes de nodes, a través de la llista de correu i d'un wiki (una pàgina web editable per qui ho desitgi) es va configurant un horari i el programa definitiu.

Tot el procés organitzatiu d'el Hackmeeting d'enguany l'estan visquent molt de prop (o patint, segons com es vegi!) els membres del Talaiotic Hacklab, de Menorca: Personalment, és el més important, participar d'aquest procés, ens explica l'Héctor, un dels "talaiotics". A part de la temàtica del Hackmeeting, òbviament, valorem sobretot el fet de poder-nos organitzar d'aquesta manera, que persones que sovint no tenim moltes coses en comú, arribem a posar-nos d'acord i a tirar les coses endavant... penso que és una metàfora respecte la relació dels ciutadans amb la democràcia actual. El més important que estem duent a terme és demostrar que ens podem organitzar horitzontalment. I de fet el software lliure ja és un exemple d'això.

En Marcos, un jove madrileny que només s'ha perdut la primera edició del Hackmeeting, ens explica que és necessari que un grupet de persones vagin al lloc del Hackmeeting uns dies abans per donar un cop de mà al grup local a condicionar l'espai i ultimar els preparatius. Precisament aquesta edició a Es Marcadal no tindrà lloc, per primera vegada, en cap Centre Social Okupat, ja que al poble ara mateix no n'hi ha cap. Intentem en tots sentits no quedar-nos estancats en uns cànons, sinó anar-nos adaptant a cada situació. Com per exemple, el fet que a Menorca no hi havia cap CSOA, però sí molta il·lusió per part de la gent d'allà i la possibilitat d'una relació amb l'Ajuntament del municipi que no creava cap dependència, explica en Marcos. Les instal·lacions del Recinte Firal d'Es Marcadal serviran aquest any per albergar l'esdeveniment.

La Valentina és una italiana resident a Barcelona que en això dels hackmeetings pot presumir d'una certa veterania, ja que va assistir al primer hackmeeting dels italians, al 1998, a Florència. Encara que ella li vulgui restar transcendència: Només hi vaig estar de casualitat, perquè vivia allà, i perquè anava sovint al CSOA on es va celebrar. Més tard vaig assistir al de Bolonya, al 2001. I aquí ja als dos darrers, el d'Iruña i el de Sevilla.

La Valentina té l'objectiu aquest hackmeeting de documentar el major nombre d'activitats possibles en vídeo, i encarregar-se del què serà una novetat d'enguany, fer-ne la retransmissió en directe a través de la xarxa, ja que fins ara s'havia fet però només amb l'àudio. I tot, usant programes lliures. El procediment és gravar amb una càmera de vídeo digital les imatges, i alhora transmetre-les per Internet, per tal de guardar-les en format digital lliure ogg. Així les xerrades es queden en cinta i alhora es queden les gravacions dels “streamings� [transmissió en directe a través d'Internet]. I les xerrades ja es poden pujar directament a Internet sense que faci falta fer-ne una edició posterior, que sempre es diu que estaria bé fer, però que no s'acaba fent mai!.

Per en Marcos, el fet de transmetre en directe el hackmeeting a través de la xarxa és útil per dues coses: D'una banda, la complicació tècnica que té serveix per experimentar i aprendre, en un lloc idoni per a fer-ho, i també des d'un punt de vista social, per demostrar que les tecnologies poden servir no només per anar a una pàgina web a llegir el diari, sinó que intentem explotar les implicacions col·lectives que pot tenir la tecnologia. Tenir la capacitat de poder difondre tu mateix, és important.

L'Héctor també ens parla d'aquestes implicacions socials de la tecnologia: Amb l'aparició d'Internet es va parlar molt de com poder aplicar noves formes de democràcia directa, doncs bé, en això treballem nosaltres. En fer que aquestes eines siguin prou lliures i segures. En fer que sigui possible a un nivell important de la societat, i no només en petits grups, com ara nosaltres.


"Hack your mind: canvia el xip!"

L'Héctor, la Valentina i en Marcos, de forma virtual a través de la llista de correu del hackmeeting han participat des de fa dies en la coordinació d'aquesta edició que tindrà lloc a Menorca. Amb tots tres hem volgut reflexionar sobre què entenen per hacker.

VALENTINA: "La informàtica lliure i la filosofia tenen molt a veure"

Jo soc filòsofa, sí, i també soc hacker i estudio maneres de hackejar les coses. Per mí hackejar és una acció, que es porta a terme, però també és una actitud que s'extén a tot, i alhora és una filosofia que hi trobem al darrera. Un hacker per mi és algú que mira les coses des de dins. El què s'acostuma a fer és quedar-se en la superfície, aprendre a prémer el botó... o a funcionar després que ens premin el botó!.

MARCOS: "Com un mecànic que sap muntar i desmuntar un motor amb els ulls tancats"

Jo penso que un hacker és una persona entre experta i apassionada per un tema en concret. S'aplica més en la informàtica, és cert, però en general diria que és gent preocupada per tenir aquests coneixements d'expert. Hi haurà hackers amb un caràcter més reivindicatiu, d'altres aniran més de "cowboys solitaris", d'altres en canvi tindran un caràcter més de col·lectiu, de "bona persona" que vol ajudar algú. Però el fet que es difongui aquest coneixement crec que en tot cas és molt important en un hacker. Un "hack"? Tu agafes un aparell, i si aconsegueixes que funcioni per alguna cosa que no és per la qual havia estat creada, això és un hack! Té a veure amb la idea de modificar les coses establertes.

HÉCTOR: "Un hacklab és un laboratori tecnopolític"

Potser la paraula "hack" despista a molta gent... "lab" és laboratori, això queda clar. Un hacklab és per nosaltres un lloc on es duen a terme activitats al voltant del programari lliure i la política a l'entorn dels nous media. Seria una mica la política a través del treball amb les màquines. Un hacker és una persona que empra les màquines per a una cosa que no estava prevista. També es pot aplicar a qualsevol situació o objecte que et trobis a la vida, cosa que implica sortir-se del camí que hi ha, un camí si bé no imposat sí que està molt marcat. El "fes-t'ho tu mateix" vindria a ser la filosofia.

Alguns conceptes:

programari lliure._És tot aquell software que es té llibertat per a usar-lo, estudiar-lo i modificar-lo, sense haver de pagar per a fer-ho. Una web: la de la Free Software Foundation http://fsf.org


ciberdrets._ S'anomena així als drets civils a Internet i també a les noves derivacions que d'aquests drets han sorgit amb la popularització de l'ús de la xarxa. Una web: la de la Electronic Frontier Foundation http://www.eff.org

copyleft._ Filosofia i pràctica que aposta per compartir el coneixement mitjançant llicències que permeten la lliure distribució, còpia i modificació de les idees, ja siguin plasmades a la xarxa com en un llibre, en un CD o en qualsevol suport. Es contraposa al Copyright tradicional que restringeix en principi tots aquests usos. Una web: Projecte GNU de la FSF http://www.gnu.org/copyleft/copyleft.html

hacklab._Espai de trobada de hackers i altres persones afines a conèixer, aprendre i compartir de forma cooperativa i amb eines lliures en el camp de la informàtica, les noves tecnologies i la cultura en relació a aquestes. Una web: Existeix una pàgina on s'enxarxen els hacklabs http://hacklabs.org


Enllaços relacionats:

Web del hackmeeting: http://sindominio.net/hackmeeting

Hackmeetings italians: http://hackmeeting.org

Text de Sam Williams sobre els hackers, epíleg de l'obra “Per la llibertat. La croada de Richard Stallman pel programari lliure�: http://www.softcatala.org/projectes/faif/llibre/faif_17.html#SEC19



Aquest text té llicència Creative Commons Reconiexement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Espanya: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/es/

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Hackmeeting 05: una mirada des de dins
27 oct 2005
Gracies, Griselda. Como se agradece un post currado y de calidad entre tanta mediocridad... Gracias.
hacking Internet de sur america ?
12 nov 2005
hacking y relaccion con Venezuela ?

Important remarks : By Internet website visits of Latin and south American newspapers and magazines – Venezuela and Argentina - IT institutions hacking our and other computer systems many times, blocking the topic and message entering in forums before the text is fully recorded which hundreds of them as a examples listed on the below IP-data table.

It confirms that certain institutions and persons have an interest to block of our information publishing on the base of opinion of freedoms, real facts and forum rules.

We do not send any message without our identification, no spam, no unsolicited Emails, no untrue information, no personal insults, all texts are documented with evidences, no political promotions, no political or social international registered propaganda, no rubbish texts, no other promotions or banner, no virus infected Mails etc.

IPM as a honest company and my selves with a well reputation and special honorary in China, informed all the time there net operators and others that they could contact us in a normal and professional way by Email, phone or fax, to request what they really want from us. Until now we do not have any responses from them because they want NOT come in contact with us !

We will NOT accept that condition and launched international legal actions against the known institutions and a separate lawsuit is being filed.

http://www.petroleumworld.com.ve/cartas090205.htm
http://www.brazzilmag.com/content/view/1419/49/
http://barcelona.indymedia.org/newswire/index.phg
otro mas en Latin, Sur America, Espania, China

personales : http://www.mre.gov.ve - http://noticias.reconocelos.com/archives

Por medio de la presente me dirijo a ustedes como medio de comunicación nacional en Venezuela y en Alemania, con el fin de que según mi punto de vista se transmita y publique información importante al público internacional que se refieren al Sr. A.R.A., uno politico persona en Venezuela, de y su vida familiar, y que me afectan directa y personalmente.

Y esto con el antecedente de que L. llegó al aeropuerto de Frankfurt procedente de Caracas en Venezuela en 1996 con tres valijas y V. de la mano y lo que yo hice por las dos material, organizadora y humanamente en los años siguientes en Alemania.

Después de habernos conocido previamente en Venezuela, en 1996 me casé en Alemania con la Sra. L.M.F. de Caracas. Nuestro hijo S. nació en 1998 mientras estuvimos casados. El matrimonio fue disuelto luego en Mayo de 2004 en L. Alemania.

Durante mis visitas en Venezuela me presentaron como padre carnal de L. al Sr. E.M. – doctor en Caracas, quien es para mí una persona muy simpática, y quien también está registrado como padre carnal de L. en todos los documentos oficiales así como en nuestra acta de matrimonio

Sin embargo, tal como se comprobó luego en el año 2000 y me enteré yo, el verdadero padre carnal de la Sra. L. es el Sr. A.R.A una personalidad de la vida política internacional de Caracas.

No se dio a conocer durante más de 25 años como padre de L. debido a las actividades clandestinas y perseguidas políticas sin ayudar en ninguna forma a L. ni a su hija V. Lo mismo ocurrió para nuestro matrimonio en 1996 y durante el tiempo antes y después donde L. y su hija hubieran necesitado urgentemente el apoyo paternal verdadero.

Luego, el Sr. A.R.A. nos visitó en el año 2001 en Muenster y en nuestro lugar de residencia en Alemania.

Es demasiado incomprensible y necesita una clara explicación, por qué una personalidad de la vida política internacional no reconoce públicamente haber proporcionado datos falsos en documentos internacionales ni haber reconocido públicamente la paternidad de L. Sólo por ocultar todo en lo posible.

Por ello me agradaría, y esto también vale igualmente para nuestro hijo común, S., que mi publicación en los medios de comunicación internacionales provoque una opinón en lo que respecta a estos hechos ocultos durante tanto tiempo y a los datos falsos indicados en los documentos.

Durante el proceso de divorcio y sus exigencias del pago de manutención para el acuerdo logrado en Mayo de 2004 ( sentencia de divorcio del juzgado municipal de Luedinghausen ) y en el pago de manutención evidentemente reducido desde Enero de 2005 el abogado de L., el Sr. Klaus Hoffmann, de Duelmen, negoció conmigo y con mi abogado el Sr. R., de Luedinghausen ( cambio de factos ) de manera totalmente asocial, indescriptiblemente brutal, exigente, de manera totalmente ilusoria y desde el punto de vista humano, sin ninguna conciencia de responsabilidad.

Esto especialmente con el trasfondo de los pagos de manutención realizados a L. hasta ahora puntualmente al inicio del mes y mi relación de paternidad muy estrecha y cariñosa con mi hijo S. de 6 años de edad, cuyas visitas y lindas vacaciones tendrán un gran significado duradero para el niño.

Es lógica y absolutamente incomprensible y para lo que yo entiendo como justicia, no comprendo cómo un alimentador deudor pague más del doble de su ingreso neto real en el año 2004 a la ex esposa, donde aun no está incluida la manutención del hijo de seis años de edad y quien a la vez tiene que vivir con su pequeña empresa independiente.

Para esto, el juzgado municipal de Luedinghausen confirmó además la necesidad social de la ex esposa según el nivel social más alto precedente. Es una paradoja absolutamente deprimente

Yo he trabajado muy bien con numerosos abogados y procuradores de patentes en Alemania, los EE., UU. y en China, pero nunca antes había estado frente a esta manera tan atroz y tal desfachatez de trabaja

Les agradezco cordialmente de antemano.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Computer attacks ( knocks on firewall doors of our full protected computer systems ) by Internet website visits of Latin and South American newspapers and forums.

Please look what bullshit they doing with us !

DATA ABUSE it’s very funny. THEY practise the hacking and data abuse with us !

If someone want something they can contact us in a professional way by Email, phone or fax !

2005/10/17 - 12:16:44 - 66.35.229.209 :80 3112 (TCP) = 96 IPNOC
2005/10/18 - 18:26:04 - 66.151.244.126 :80 (122.2o7.net) 2746 (TCP)
2005/10/18 - 18:26:11 - 205.237.204.160 :80 2738 (TCP)
2005/10/19 - 17:39:47 - 70.84.143.147 :80 (us.img.e-planning.net) 258= 0 (TCP) - 10 times over 10 minutes = from Dallas Texas USA
2005/10/22 - 17:56:31 - 213.244.183.210 :80 - Anschluss 1850 (TCP) from Amsterdam – NL informing from a known institution in Broomfield Colorado - USA
2005/10/22 - 17:57:19 - 216.34.207.71 :80 (ad.la.mediaplex.com) – 191 = 1 (TCP)
2005/10/28 - 17:44:11 - 205.188.137.152 :80 (aolcom2.search.aol.com) : 2075 (TCP) from AOL NET
2005/11/04 - 12:04:31 - 213.244.183.210 :0 ICMP Ping – from Amsterdam – NL
2005/11/08 - 10:53:19 - 213.244.183.210 : 80 - 1579 (TCP) Ping – from Amsterdam – NL
Sindicato Sindicat