Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
Demà, concert per la llengua a la UB
26 oct 2005
DIJOUS 27
a partir de les 14'00 Dinar a Palau Reial i durant tota la tarda jocs, batucada, castellers...

I a partir de les 19'00 CONCERT AL PARKING DEL CAMPUS SUD AMB:

- ENDAVANT LES ATXES
- CESK FREIXAS I ELS ALTRES BANDAIS
- AD VERSARIS
- IGITAIA
- REVOLTA 21
correuniversitats.jpg
MANIFEST

Per senyera, senyors, quatre barres.
Per idioma, i senyores, català.
Per condició, senyors, sense terres.
Per idea, i senyores, esquerrà.
Ovidi Montllor, “La cançó del cansat�

El passat 3 de setembre va començar al Castell de Rià (El Conflent) la novena edició del Correllengua, que després de recorrer la gran majoria de comarques, viles i ciutats dels Països Catalans acabarà a Perpinyà el 5 de novembre, coincidint amb l’aniversari del Tractat dels Pirineus del 1659. Entre aquestes dues dates la flama del Correllengua servirà de nexe d’unió entre les diferents lluites per reclamar un major ús social de la llengua catalana i defensar la unitat i la oficialitat de la llengua en tot el seu territori, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó.

Per les universitats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona el Correllengua es converteix en Correuniversitats, i per quart any consecutiu el col•lectiu universitari podrà gaudir del 24 al 27 d’octubre de diferents actes en defensa de la llengua.

Al Correllengua d’enguany es vol fer un especial èmfasi en reclamar el poder viure plenament en català, tal i com ho fa qualsevol altre país del món amb el seu idioma propi. Amb un ús social normalitzat, amb l’oficialitat que li pertoca i sense els atacs secessionistes a que està sotmesa la nostra llengua.
La realitat amb la que ens enfrontem, però, és bén diferent.

Al País Valencià, el PP-PSOE volen tirar endavant un nou Estatut d’Autonomia que ampari les polítiques en contra de la unitat de la llengua. Al Principat d’Andorra, el coneixement de la llengua oficial és totalment innecessari, tant per poder-hi viure com treballar-hi. A la Franja de Ponent continua sense ser oficial i la mil vegades promesa Llei de Llengües segueix sense arribar. A les Illes Balears, el PP s’ha tornat a negar a emetre pel•lícules doblades en català a IB3 al mateix temps que un estudi encarregat pel mateix govern desvetlla que només un 16,8% dels joves afirma que s’expressa més fàcilment en la llengua pròpia de Mallorca que en castellà. I al Principat de Catalunya, les costoses campanyes publicitàries no amaguen la situació de desús en la que cau la nostra llengua cada vegada més.
I si a algú li quedava el consol de que seria la Unió Europea qui salvaria la nostra llengua, a l’hora de la veritat tampoc va ser inclosa a la llista de la vintena de llengües oficials.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, les coses no són millors. A la Catalunya Nord, el curs ha començat marcat per la decisió del govern francès de suprimir dues de les set places de professor de català a la Universitat de Perpinyà i d’obligar als nens i les nenes a apendre l’himne patriòtic francés a les aules, i a l’altra punta del país la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana continua privant a molts alumnes del seu dret a estudiar el batxillerat en la seva llengua. Per altra banda, una universitat dominada per les forces del mercat, havent de competir amb altres universitats públiques i privades per poder subsistir, i alhora lligada de mans i peus pel control dels governs centrals en qüestions tant importants com la selecció del propi professorat o l’avaluació de la qualitat, és una universitat que no serà capaç de treballar per la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalana.

I per si això fós poc, la reordenació universitària que comporta l’infame Procés de Bolonya farà que la Filologia Catalana només sobrevisqui com una simple especialitat dintre de la nova carrera de llengües modernes, i això a les universitats en les que es cregui pertinent.
Davant de totes aquestes agressions, els col•lectius organitzadors del Correuniversitats, l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), l’Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), ens compremetem a lluitar des dels nostres àmbits d’actuació, els centres educatius, per defensar la unitat de la llengua, la seva oficialitat única als Països Catalans i els seu ús com a llengua vehicular als nostres centres.

DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ,
A LES AULES, EN CATALÀ

This work is in the public domain

Comentaris

29oct: mafies point
26 oct 2005
dsbt.29.oct.05: cágate en tu inmobiliaria!! escupe al banco!! insulta al
casero!! sal a la calle. tutti contra el barcelona màfies point. la major
concentració d'especuladors radicals d'europa. manifestació: 12h, dsd plaça
països catalans (sants). corre la voz
Re: Demà, concert per la llengua a la UB
26 oct 2005
allgu sap l'ordre dels concerts i fins kina hora dura tot el tinglado?
Esk al currar no se a kina hora podre passarmi i tal.
Re: Demà, concert per la llengua a la UB
26 oct 2005
crec que acaba sobre les 12 o una mica més tard

l'ordre o el sé
Re: Demà, concert per la llengua a la UB
26 oct 2005
tot el "tinglado" dura fins la una de la matinada com a minim ....

Tots a la UB al Correunis ...

a partir de les 14'00 Dinar a Palau Reial i durant tota la tarda jocs, batucada, castellers...

i el concert
Sindicat Terrassa