Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
L'ajuntament de Calonge de Segarra contra la Tortura
25 oct 2005
L'ajuntament de Calonge de Segarra en el darrer ple municipal (divendres 21 d'octubre)va aprovar una moció contra l'arxivament de la querella per tortures al jove de Torà Jordi Viaseca.
L'ajuntament de Calonge de Segarra en el darrer ple municipal (divendres 21 d'octubre) ha aprovat la següent moció, a petició de la família de Jordi Vilaseca:



MOCIÓ CONTRA L’ARXIVAMENT DE LA QUERELLA PER TORTURES A JORDI VILASECA.



Exposició de motius:



L'1 d'abril del 2003, en Jordi Vilaseca i Cantacorps, un jove de Torà va ser detingut sota la Llei Antiterrorista quan tornava de treballar. Després d'estar 3 dies incomunicat a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, el dia 4 d'abril va ser ingressat a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i posteriorment a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Santa Maria, ambdós de la ciutat de Lleida. L'ingrés va ser motivat per una pèrdua del coneixement i un quadre d'ansietat a conseqüència del tracte rebut per Jordi Vilaseca durant el període d’incomunicació.



La principal prova d’aquests maltractaments és una analítica duta a terme pel mateix Hospital realitzades el 5 d’abril va donar un resultat positiu d’amfetamines a l’orina (cal recordar que en Jordi estava des del dia 1 d’abril sota la Llei Antiterrorista, i que segons informes mèdics els indicis d’amfetamines a l’orina causats per la presa d’aquest tipus de drogues duren entre 24 i 48 hores) i en canvi el 6 d’abril el resultat era negatiu.



Cal remarcar que durant aquest període d’incomunicació Jordi Vilaseca va signar una declaració autoinculpatòria, presumptament obtinguda sota tortura, que va servir per a encausar altres dos joves de Torà (Jordi T. i Antoni C.), detinguts el 4 d’abril de 2003. Aquesta declaració obtinguda en les circumstàncies descrites és la principal prova per a mantenir l’acusació contra els tres joves detinguts.



Arrel d’aquest fet, els familiars de Jordi Vilaseca van presentar una querella per tortures al Jutjat de Lleida. Davant les innombrables irregularitats que van dominar l’operació policial i les proves que ho corroboraven, al juliol del 2004 el jutge va prendre declaració com a imputats per tortures a diversos agents dels Mossos d’Esquadra partícips de les detencions. No obstant, el setembre del mateix any la instrucció del cas passa a mans d’una nova jutgessa, que el 26 de maig de 2005 (coincidint amb el fet que Amnistia Internacional va fer públic el seu informe anual sobre tortures, on feia referència com a víctima al jove de Torà) comunicava l’arxivament de la querella. Ràpidament es va presentar un recurs on s’exigia a la magistrada que expliqués els motius pels quals s’arxivava la querella. Aquest recurs va ser desestimat. A continuació es va presentar un recurs davant l’Audiència Provincial de Lleida que hores d’ara està pendent de resolució.



Per tot l’exposat, l’Ajuntament de Calonge de Segarra pren els següents

acords:



Manifestar el seu suport als tres joves de Torà detinguts l’abril de 2003 i el seu rebuig a qualsevol acció que atempti contra els Drets Humans.
Manifestar que l’arxivament de la querella i el fet de no investigar els responsables concrets dels fets denunciats perjudica la imatge de la totalitat de la Policia Autonòmica i del conjunt de cossos policials, així com la mateixa imatge de l’Administració de Justícia.
Trametre aquest Acord de Ple a l’Audiència Provincial de Lleida (Carrer Canyeret, s/núm., 25007-Lleida) sol·licitant la reobertura del cas de la querella per tortures a Jordi Vilaseca i Cantacorps.
Comunicar aquest Acord de Ple a l’Ajuntament de Torà (Plaça del Vall, 1. 25750-Torà).
Trametre aquest Acord de Ple als Ajuntaments del municipis de l’Alta Segarra, sol·licitant la seva aprovació pels respectius Plens municipals.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'ajuntament de Calonge de Segarra contra la Tortura
25 oct 2005
Clar que sí!! Visca la solidaritat antirrepresiva revolucionaria, encara que calgui que siguen ajuntaments i partits polítics per tal que se'ns escolti.

NO A L'ARXIVAMENT DE LA QUERELLA PER TORTURES!!

ABSOLUCIÓ PELS ENCAUSATS DE TORÀ!!

PROU TORTURES A COMISSARIA! DEROGACIÓ DE LA LAT!
Sindicato Sindicat