Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
Más de un 64 % de brasileños, a favor del comercio de armas y munición.
2005


Los brasileños dicen 'no' a prohibir la venta libre de armas


Los brasileños se pronunciaron hoy en un referendo contra la iniciativa de prohibir el comercio de armas de fuego y munición, planteada como una herramienta para reducir los índices de violencia en el país.

El Tribunal Superior Electoral (TSE) informó de que con el 75,3 por ciento de los votos escrutados, el 'no' a la prohibición tenía el 64,64 por ciento de los sufragios válidos, frente al 35,36 por ciento del 'sí'.

El primer resultado oficial superó las proyecciones de las encuestas, que en los últimos días habían apuntado a una victoria del 'no' a la prohibición, con alrededor de diez puntos de ventaja sobre el 'sí'.

La victoria del 'no' a la prohibición tendrá como consecuencia inmediata la supresión del artículo 35 del Estatuto del Desarme, vigente desde diciembre de 2003.

Dicho artículo, que dividió al país en defensores y opositores de las armas, dependía de la aprobación popular para su ejecución definitiva.

Más de 122 millones de electores fueron llamados a las urnas para responder hoy a la pregunta: '¿el comercio de armas de fuego y munición debe ser prohibido en Brasil?'.

Pese a que el voto tiene carácter obligatorio, la abstención fue del orden del 20 por ciento, según los primeros datos del TSE.

Analistas políticos atribuyeron la abstención al hecho de que, a diferencia de las elecciones, el referendo no despertó entusiasmo entre la población, entre otras cosas, por la creencia de que la prohibición del comercio de armas de fuego tendrá un impacto mínimo o nulo en los índices de violencia en el país.

Brasil tiene una de las tasas de muertes por armas de fuego más altas del mundo, y ése era uno de los argumentos de los defensores del 'sí', agrupados en el bloque parlamentario 'Brasil sin Armas'.

Este grupo contó con el apoyo de Organizaciones No Gubernamentales (ONG's), la Iglesia católica y el Movimiento de los Sin Tierra (MST), entre otros.

En 2004, las armas de fuego provocaron la muerte de 36.091 personas en Brasil, cifra que, a pesar de ser elevada, fue inferior en un 8,2 por ciento a la de 2003, cuando se registraron 39.325 muertes.

Los defensores del 'no' a la prohibición alegaron que la mayoría de esas muertes no se comete con armas adquiridas legalmente y registradas, sino con aquellas que ingresan de contrabando en el país y que se negocian en el mercado negro.

Especialistas y electores criticaron la formulación enredada de la pregunta, que para algunos inducía al votante al error, pues muchos ciudadanos no tenían claro si en la urnas electrónicas debían teclear el número uno, correspondiente al 'no' o el dos, para el 'sí'.

'La pregunta fue mal formulada, porque quien estaba a favor de las armas tenía que votar no, y quien estaba en contra, tenía marcar sí. Si vamos a hacer otra consulta popular, es necesario mejorar algunas cosas', dijo la analista política Lucia Hipólito al canal de noticias 'Globonews'.

El gubernamental Partido de los Trabajadores (PT), encabezados por el presidente Luiz Inácio Lula da Silva, y su ministro de Justicia, Marcio Thomaz Bastos, instó a sus militantes a votar por el 'sí'.

El Gobierno trató de no empeñarse a fondo en el apoyo al 'sí', quizás, según algunos analistas, previendo que el triunfo del 'no' podría ser interpretado por la opinión pública como una derrota de Lula.

Pese a ello, la oposición criticó la consulta popular por considerarla un desperdicio de dinero y de tiempo.

'El referendo fue innecesario y extemporáneo', dijo hoy después de votar, el gobernador del estado de Pernambuco, Jarbas Vasconcelos, del Partido Movimiento Democrático Brasileño (PMDB).

El gobernador del estado natal de Lula agregó que los más de 250 millones de reales (unos 110 millones de dólares) que costó el referendo podrían haberse invertido mejor en áreas como la salud y la educación.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
NO es un secreto que en casi toda América existe una mayoría social muy grande que está a favor del empleo de las armas. ¿No era Zapata, al que algunos tienen por "liberador" quien según Neruda decía que "la tierra se reparte con un rifle"? ...

¿Acaso los europeos no llegaron a América a sangre y fuego, para "cristianizarla"? Pues esta es la herencia.
Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
La violencia es la pulsión primitiva del autoritarismo

http://viejoblues.com/Bitacora/node/476
Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
... o el último recurso del indefenso contra el poderoso.
Brasil, la despesa
24 oct 2005
" Ni Brasil, ni els Brasilers mereixen això, ", va declarar, aclaparat, el President brasiler Luis Inacio " Lula " da Silva. Feia al·lusió a l'escàndol de corrupció que, des de fa quatre mesos, sacseja el seu país, i esquitxa a Ministres i a dirigents de la formació de la qual és resultant, el Partit dels treballadors (PT). Revelada amb goig pels grans mitjans de comunicació i atiada per acusacions públiques formulades per les personalitats implicades, l'assumpte va prendre passos de sèrie de televisió. Amb la violència d'un huracà devastador, tota l'escena política es troba trastornada.

Sembla d'ara endavant provat que l'entorn del Sr. " Lula " da Silva, i en particular del Sr. José Dirceu, Ministre de "Casa Civil" del President (un classe de Primer Ministre), havia creat un extens sistema de suborns per comprar el vot de diputats dels partits combinats al PT. Presos en una " caixa negra " proveïda per la hisenda pública, es pagaven aproximadament deu mil euros tots els mesos a cada parlamentari corromput... D'altra banda, a partir de 2002, un mecanisme sofisticat de desviament il·legal de diners hauria permès finançar la campanya que aconseguia l'elecció del President Lula.

Fins ara no obstant això, nul·la prova es va aportar de la implicació personal del cap de l'Estat. No sembla tampoc que els diferents dirigents polítics, membres del PT, compromesos en aquests assumptes s'hagin enriquit individualment. Eren, si es pot dir, " corruptors actius " (i no " corromputs passius ") actuant en nom dels qui consideraven ser l'interès superior del seu partit.

Des de gener de 2003, el PT va controlar amb el suport a diferents aliats. Però no disposava, malgrat aquests suports, d'una majoria a la Cambra, el que el va obligar a buscar la neutralitat o el suport de les grans formacions conservadores com el Partit de la socialdemocràcia (PSDB), el Partit del moviment democràtic (PMDB) i el Front liberal (PFL). A Brasil, els parlamentaris són tradicionalment independents de les formacions de les que en porten l´ etiqueta. No dubten a canviar de pertinença. I són doncs extremadament sensibles a totes les formes de corrupció. Aquesta, desgraciadament!, i com en molts països, és una pràctica constant en política, qualsevol que sigui l´equip a les comandes. Llevat que, aquesta vegada, amb el PT al poder i amb el Sr. Lula da Silva a la Presidència, els ciutadans esperaven un desterrament definitiu d'aquests murs detestables.

El PT no havia fet l'ètica el seu principal estendard? No havia repetit que la " democràcia participativa ", als municipis i els Estats que controlava, constituïa la millor garantia contra la corrupció? No havia inventat, i havia exportat del món, la idea del " pressupost participatiu " com a model de control col·lectiu sobre la gestió de la hisenda pública? el Sr. " Lula " da Silva, nascut a la misèria, i que havia aconseguit, a través de voluntat i intel·ligència, fer-se un camí enmig de les salvatges desigualtats, no era l'exemple de la probitat?

La decepció actual està d'acord amb les esperances que s'havia fet néixer la seva elecció l'octubre de 2002. es pensava mentre que una pàgina es tornava, i que, per a la massa dels desheretats del Brasil, l'hora de la justícia social sonava finalment.

Segons alguns no obstant això, l'escàndol actual no constitueix de cap manera una sorpresa. Des de fa temps, l'ala esquerra del PT i els potents moviments socials (entre els quals el Moviment dels sense -terra) posaven en guàrdia contra les derives d'un Govern reservat a aplicar les indispensables reformes socials, mentre que s´aventurava a conduir, fomentat pel Fons Monetari Internacional (l'FMI), una política econòmica molt distant de les promeses fetes a l'electorat popular. La paradoxa, és que el PT va venir a corrompre diputats de dreta per fer votar lleis de dreta...

Per descomptat, les forces conservadores, que venen amb tot portant dècades en la corrupció,s´ exulten i es permeten de moralitzar. A Washington, no es plora massa tampoc sobre les desgràcies del President " Lula " da Silva. La seva diplomàcia Sud-Sud innovadora irritava. I el paper pivot de Brasília en una Amèrica Llatina, implicada pel nou eix Veneçuela- Cuba i també per Argentina, Uruguai i Panamà, que inclina cada vegada més cap a l'esquerra, desagradava.

Dirigint-se a la nació el 12 d'agost passat, el President brasiler va presentar les seves " excuses " al seu poble, afirmant " trair-se per pràctiques inacceptables les quals [ ell ] ignorava totalment ". La pròxima elecció presidencial tindrà lloc l'octubre de 2006. fins aleshores " Lula " DÓNA Silva arribarà a tornar a entaular el vincle amb les classes populars que en havien fet una icona, i que veuen avui els seus somnis robats?
Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
Quien emplea la violencia pierde la dignidad humana y se convierte en poco más que un simio, luego con más razón el "indefenso" que escribe el "policía" Grenouille sólo tiene un camino, que es superar al "poderoso" -grupo degradado porque usa de la violencia para ampliar o proteger sus privilegios y beneficios- mediante la acción colectiva.

El ser humano sólo tiene futuro si vence al simio: no puede hacerlo mediante la violencia porque entonces él mismo se degrada. La violencia engendra violencia, latente o explícita, luego no es ningún recurso, sino el más rotundo fracaso.

Es un error pensar que porque seamos capaces de articular algunas palabras ya somos seres humanos: la observación de la relaidad indica que apenas diferimos de un grupo de chimpancés en nuestro comportamiento individual y colectivo.
Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
24 oct 2005
si, i tb diu la biblia k posis l'altra galta, pero esk a vegades ja no queden galtes per encaixar les osties k ens plouen, llavors l'unica opció es la reacció, armada i violenta si fos necessari.

Pero la noticia res a veure té amb això, no sno els ciutadas individualment amb una pistola o un fusell esl k portaran a terme la revolucio.
Sense consciencia no es va enlloc, i aquest no (es a dir si a les armes) es en la mateixa linia k els americans, on diuen volerles per defensarse, i axò sempre porta a més morts inocents, pq les armes maten i hi ha molt garrulu sueltu.

Sino quants policies han matat a la seva dona amb la seva arma? Si son una minoria (tot i k sense res a la cap) i ja maten les dones amb les armes, k passaria si es generalitzes l'us d'armes en una societat ja violenta de per si?
Re: Lula "pierde" el referéndum contra el comercio de armas en Brasil
25 oct 2005
Grenouille deu estar flipant!!! Com que és l'últim recurs dels més desfavorits??? Si es va fer aquest referendum és per evitar precisament el gran nombre de morts que hihan cada dia a Brasil (i que casualment no són traficants o de les grans esferes sinó gent del carrer que hi passeja tranquilament o simplement són consumidors de droga però pel seu propi consum). Deixem-nos de frases demagògiques i reflexionem una mica sisplau!!
Sindicato Sindicat