Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: pobles i cultures vs poder i estats
Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
14 oct 2005
RES DE NOU: HI HA COSES QUE ES VEU QUE NO CANVIEN

Les reaccions esdevingudes Espanya endins per la qüestió de l'Estatut no haurien de ser del tot sorprenents, encara que siguin tan lamentables. No són res de nou, perquè hi ha coses que sembla que no canviïn.

Vegem el que diu el llibre «Compendi d'història de Catalunya» en la pàgina 391, parlant de l'aprovació de l'Estatut de 1932:

«El projecte d'Estatut, després d'haver passat pel dictamen d'una comissió parlamentària, no va començar a ser discutit pel ple de les Corts fins pel maig, i la discussió s'hi allargaria fins al setembre. Immediatament es desfermà a diferents llocs d'Espanya una virulenta campanya anti-Estatut, potenciada per tota mena d'entitats i molt especialment per la premsa madrilenya. La campanya prenia tons fanàtics i mostrava sovint un grau notable d'incultura. A les Corts la discussió també era molt apassionada i el projecte topava amb una forta oposició i sobretot amb moltes dilacions per les nombroses esmenes. El cap del Govern, Azaña, tingué intervencions decisives en la defensa de l'Estatut. De tot plegat, el que se'n seguiria serien serioses mutilacions al text presentat. Una de les més importants fóra la del control de l'ensenyament. Una altra, la dels recursos financers. Un dels problemes més grossos, però, era el de l'obstrucció parlamentària, que no deixava que avancés la discussió.»

Si la situació al Congrés també es repetís, caldria esperar que també aquesta vegada hi hagués alguna autoritat no catalana que s'emprengués l'afer de l'Estatut com a qüestió d'Estat. I que el preu no fos tan dolorós com en aquella ocasió. Si el preu de l'aprovació fos alguna «paraula», no seria tan greu com si fos alguna competència, vista la cosa pragmàticament.

El que sí que m'atreveixo a afirmar (amb tot el risc, però convençut) és que no es repetirà la continuació del text que he comentat. Que diu així:

«El dia 10 d'agost tenia lloc un aixecament militar a Sevilla i Madrid, dirigit pel general Sanjurjo i que fou fàcilment dominat. Sembla que el principal objectiu del cop militar era impedir l'aprovació de l'Estatut i de la Llei de Reforma Agrària, que hom discutia alhora.
»Paradoxalment, la "sanjurjada" accelerà el procés parlamentari, i el dia 9 de setembre de 1932 eren aprovades totes dues lleis per gran majoria (l'Estatut, per 314 vots contra 24). El dia 15 eren promulgades pel president de la República.»

Això ja no.

Antoni Ferret

http://llengcat.com/aferret

_________________________________


NADA NUEVO: HAY COSAS QUE POR LO VISTO NO CAMBIAN

Las reacciones producidas en el interior de España por la cuestión del Estatuto no deberían ser del todo sorprendentes, aunque sean tan lamentables. No son nada nuevo, porque hay cosas que parece que no cambien.

Veamos lo que dice el libro «Compendi de història de Catalunya» en la página 391, hablando de la aprobación del Estatuto de 1932 (versión traducida):

«El proyecto de Estatuto, tras haber pasado por el dictamen de una comisión parlamentaria, no empezó a ser discutido por el pleno de las Cortes hasta mayo, y la discusión se alargaría hasta septiembre. Inmediatamente se desató en diferentes lugares de España una virulenta campaña anti-Estatuto, potenciada por toda clase de entidades y muy especialmente por la prensa madrileña. La campaña tenía tonos fanáticos y mostraba a menudo un grado notable de incultura. En las Cortes la discusión también era muy apasionada y el proyecto topaba con una fuerte oposición y sobre todo con muchas dilaciones por las numerosas enmiendas. El jefe del Gobierno, Azaña, tuvo intervenciones decisivas en la defensa del Estatuto. De todo ello, lo que se seguiría serían serias mutilaciones al texto presentado. Una de las más importantes sería la del control de la enseñanza. Otra, la de los recursos financieros. Uno de los problemas más grandes, sin embargo, era el de la obstrucción parlamentaria, que no dejaba que adelantara la discusión.»

Si la situación en el Congreso también se repitiera, habría que esperar que también esta vez hubiera alguna autoridad no catalana que se emprendiera el asunto del Estatuto como cuestión de Estado. Y que el precio no fuera tan doloroso como en aquella ocasión. Si el precio de la aprobación fuera alguna «palabra», no sería tan grave como si fuera alguna competencia, vista la cosa pragmáticamente.

Lo que sí que me atrevo a afirmar (con todo el riesgo, pero convencido) es que no se repetirá la continuación del texto que he comentado. Que dice así:

«El día 10 de agosto tenía lugar un levantamiento militar en Sevilla y Madrid, dirigido por el general Sanjurjo y que fue fácilmente dominado. Parece que el principal objetivo del golpe militar era impedir la aprobación del Estatuto y de la Ley de Reforma Agraria, que se discutía a la vez.
»Paradójicamente, la "sanjurjada" aceleró el proceso parlamentario, y el día 9 de septiembre de 1932 eran aprobadas las dos leyes por gran mayoría (el Estatuto, por 314 votos contra 24). El día 15 eran promulgadas por el presidente de la República.»

Esto ya no.

Antoni Ferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
15 oct 2005
soc un valencià que ya se escriure en cagalà:
Eztoir molrt orguzllos der que l'Eztatut cagalà arrepletje er paizos cagalans.
Anem a fikar er burro cagalà en totes puertos pa que sapian quer zomos cagalans
Re: Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
15 oct 2005
Aquest paio que escriu tant raro no deu haber passat de P5, imagino, perque si no, no s'entén aquesta infantilitat en la forma de ser.
Re: Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
15 oct 2005
Tot-hom que vulgui està convidat a participar en el Mailing contra la xenofobia (la xenofobia que ha eixit al carrer amb l'excusa de l'Estatut).

Per a fer-ho només ha de baixar-se l'arxiu pdf que trobarà a http://volemdialeg.cjb.net/ i enviar-lo per email al tots els europarlamentaris que li sembli bé.

Aquí trobareu els emails de la majoria de parlamentaris europeos.

http://www.epp-ed.org/staff/en/Default.asp
http://www.socialistgroup.org/gpes/servlet/Main/AlmanachSecretary~1?_wcs
http://www.greens-efa.org/en/about/#members
http://www.europarl.eu.int/gue/showPage.jsp?ID=13&PR=0&AREA=9&GRP=0&SITE

Cal dir que els europarlamentaris no tenen poder sobre el que passa aquí, només poden tocar els nasos amb les seves preguntes. Però ja és molt si s'adonan que el seu company de files es un feixista, i aixó ho sap el feixista.

Obviament, també es pot enviar a tot-hom qui os agradi (o no).
Re: Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
15 oct 2005
¿kom k no man tens, zi parlo comor tu, en cagala? er que noz haveis impozat en Valencia con er catalanuzos der alli, zi er dels burro..
Re: Campanya contra l'Estatut: res de nou (Cat / Cast)
15 oct 2005
No mos fareu surellots !!!

valencianoespanyolot ves fer la ma.

PASARELL.
Sindicato Sindicat