Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: corrupció i poder : sanitat
Alarma sobre el telèfon portable
13 oct 2005
En dues dècades, l'ús del telèfon portable es va estendre com un rastre de pols. No obstant això, alguns estudis posen de manifest que la seva utilització prolongada o l'exposició a les emissions dels antena- enllaços podrien tenir conseqüències sanitàries perjudicials. Aquests arguments són refutats per una indústria que, davant el que està en joc a nivells econòmics planetaris, sembla haver fet el carreró sense sortida sobre el principi de cautela. Quant a les autoritats públiques, estan als subscriptors absents.

Per PHILIPPE BOVET *

* Periodista.
En dues dècades, l'ús del telèfon portable es va estendre com un rastre de pols. No obstant això, alguns estudis posen de manifest que la seva utilització prolongada o l'exposició a les emissions dels antena- enllaços podrien tenir conseqüències sanitàries perjudicials. Aquests arguments són refutats per una indústria que, davant el que està en joc a nivells econòmics planetaris, sembla haver fet el carreró sense sortida sobre el principi de cautela. Quant a les autoritats públiques, estan als subscriptors absents.

Per PHILIPPE BOVET *

* Periodista.


El telèfon portable va aparèixer en 1984. A finals de setembre 2004, es comptaven 42,8 milions d'usuaris a França es contradiuen només 16,2 milions sis anys abans . Però, el setembre de 2003, un estudi de l'institut neerlandès TNO va posar de manifest que 45 minuts d'exposició a una radiació de 0,7 V/m (volt per metro) emès per la telefonia mòbil tenen efectes perjudicials sobre la salut . Dues associacions - per a una normativa de les implantacions d'antenes enllaç de telefonia mòbil (Priartem) i Actuar per al medi ambient -, que intenten enquadrar el desenvolupament de la tecnologia sense fil, llavors va demanar al Ministeri de Salut realitzar un estudi similar a la de TNO. Mai han obtingut resposta.

Aquest exemple, entre d'altres, traeix el sorprenent passivitat de les autoritats públiques quant al marc d'aquesta tecnologia. Es van realitzar nombrosos estudis en efecte sobre animals i humans amb la finalitat de conèixer els efectes. Alguns no demostren res. Però altres deixen aparèixer resultats preocupants . Permanecen no obstant això ignorades ja que, per a alguns, " les contradiccions entre els estudis tradueixen una insuficiència de proves, per tant una bona raó ignorar les advertències" ". Ara bé, en els Estats Units, es prossegueix a operadors o a fabricants de mòbils davant la justícia per usuaris intensius per portable afectats de càncer del cervell.

En realitat, dos tipus d'exposició són induïts per la tecnologia cel·lular. En primer lloc, l'exposició a la qual l'usuari se sotmet voluntàriament quan utilitza el seu telèfon. El seu aparell emet ones entorn de l'orella, exactament al costat del cervell. A continuació, ve l'exposició a les ones emeses pels enllaços, aquestes antenes fixades en la cimera dels edificis, dels castells d'aigua o els pilnes i que transmeten les converses.

Emeses les 24 hores del dia, aquestes ones afecten també als no usuaris. No deixarien de tenir conseqüències sobre els residents directes de les antenes i més concretament sobre les poblacions les esmentades sensibles, com els nens en les escoles, els malalts als hospitals o els ancians en els asils. Aquestes ones causarien migranyes, pèrdues de memòria, nàusees, cansaments i pèrdues de somni, o fins i tot els càncers, tumors o?dèmes del cervell. Aquests problemes es coneixen de les autoritats públiques. El 5 de desembre de 2001, el Ministre de Salut Bernard Kouchner havia declarat respecte a les 30 000 antenes llavors establertes en el territori nacional : " Aquest desenvolupament planteja regularment qüestions quant als riscos sanitaris vinculats a l'exposició del públic als camps electromagnètics emesos per aquests aparells" . " Sinó, més enllà d'observacions d'aquest ordre, no haurà verdadera intervenció del poder públic."

Prop de 600 estudis es van realitzar o estan en curs sobre els efectes sanitaris de les ones electromagnètiques : " Els operadors financen la majoria àmpliament." (...) una nota datada de març de 2001 de la Direcció General de la recerca del Parlament Europeu denúncia els esforços dels operadors destinats a convèncer als investigadors "de modificar senzillament els seus resultats per tornar-los en harmonia amb el mercat" . "

Altres qüestions deixen perplex. A qui es confia, a França, la redacció dels informes i documents d'investigacions sobre els efectes d'aquesta tecnologia ? Aquest " són gairebé encara els mateixos experts cooptados entre ells que els redacten" ". Xocant és també la falta de retrocés d'alguns mitjans de comunicació mèdiques, quan s's'assabenta que l'operador Ataronjat va finançar el suplement sobre la telefonia mòbil publicat el a principis de 2003 per la revista Impacte Medicina....

A França, les normes sobre les emissions màximes dels antena- enllaços són de 41 V/m per a la primera generació portable dita de 900 megahertzs (MHz) o GSM (els telèfons so'ho emeten del so), 58 V/m per a la tecnologia 1800 MHz (els portables difonen imatges) i 61 V/m per a la tercera generació, dita 2200 MHz (UMTS : els telèfons es converteixen en aparells multimèdia). En la pràctica, les antenes emeten de 3 a 10 V/M. j¦_ Per què llavors màximes tan elevades ? D'una banda, aquestes recomanacions so'ho tenen en compte els efectes tèrmics de les ones emeses i no els possibles efectes sanitaris. L'altres va, aquests límits màxims autoritzen el desenvolupament d'una tecnologia que es sofisticat al compàs de les generacions d'aparells. Amb tot, el màxims d'exposició són de 3 V/m a Luxemburg, de 4 V/m a Suïssa o de 0,5 V/m en Toscana .

Alguns països van adoptar mesures per prohibir la implantació d'antenes prop dels llocs sensibles. A França, quan aquestes emeten prop d'escoles o hospitals, la legislació demana només als operadors adoptar mesures perquè les radiacions siguin els més escassos possibles ! Quant als alguns alcaldes que van intentar prohibir les implantacions d'antenes en el territori del seu municipi, sovint van ser denegats - Valauri (06), Villeneuve-Loubet (06) o Saint-Raphaël (83) -, en particular, pel Consell d'Estat .

Entre els residents més afectats per les emissions dels enllaços, figuren els habitants dels HLM. Les oficines de HLM ofereixen sovint als operadors elevats llocs interessants per a la dimensió de la malla de les seves xarxes, i es priven sovint els arrendataris davant les decisions del proveïdor de fons. " S'acumulen sobre les mateixes poblacions diferents desavantatges, la desocupació, l'escassetat d'habitatge, les molèsties degudes al soroll o també la possible proximitat d'indústries contaminants, expliquen a Janine Le Calvez, President de Priartem." Aquestes diferents molèsties tenen els mateixos efectes, generen problemes neurològics, de les leucèmies, en particular, infantils... Com provar llavors la part generada per la telefonia mòbil ? "

Els instal·ladors i reparadors d'antenes portables es troben també subjectes a les fortes emissions dels enllaços. Els operadors recorren a múltiples subcontractistes que prefereixen no manifestar-se més que de perdre contractes. " Els sindicats i els Comitès d'higiene i seguretat són molt silenciosos sobre el tema, destaquen al President de Priartem." De la mateixa manera que la medicina del treball. Ara bé, en el marc dels mals vinculats a l'amiant, és per les malalties professionals que es va arribar a alguna cosa. Amb l'amiant, el vincle de causalitat era fàcil d'establir entre un producte i els seus efectes. En el cas de la telefonia, serà més complex... Al cap i a la fi, les normatives són tant laxes que els operadors tenen tots els drets. L'únic responsable serà l'Estat que va liquidar el principi de cautela. "

El mes de març del 2003, es va signar una carta entre l'ajuntament de París i els tres operadors nacionals (Ataronjat, Bouygues Telecomunicacions i SFR) amb la finalitat d'enquadrar les emissions dels antena- enllaços de la capital, on 1081 noves instal·lacions estan previstes en 2005 . Cap associació va participar en l'elaboració d'aquest text que preveu una exposició mitjana de 2 V/m sobre les 24, amb pics a 4,6 V/M. Aquestes normes parisencs representen millor el amb relació a la reglamentació nacional, però no satisfan a les associacions. Coordinador que deu actuar-se pel medi ambient, M. Stephen Kerckhove explica : " Amb els nostres escassos mitjans, efectuamos un lent treball de comprovació de les emissions d'antenes." Una quinzena de llocs sobre els aproximadament mil de llocs de París ja va deure modificar-se. Altres el seran. En qualsevol cas, a partir d'un V/m, els residents experimenten efectes. Més enllà de 2 V/m, això passa a ser invalidant. "

L'abril de 2004, l'Associació dels alcaldes de França (AMF) i els operadors agrupats en l'Associació francesa dels operadors de mòbils (AFOM) van presentar la Guia de les bones pràctiques entre alcaldes i operadors, un document realitzat pel AMF " a petició dels operadors ". " Aquesta carta no té cap valor jurídic, precís Mme Dorothée Quickert-Menzel, encarregat de missió a l'associació Consum allotjament quadre de vida (CLCV)." És informació que so'ho va en un sentit : ajudar als alcaldes a establir les seves antenes. " Allà encara, cap de les associacions nacionals no s'ha associat a aquests treballs."

Les tecnologies sense fil es desenvolupen globals. Es parla del Wi-Fi per a xarxes sense fil a alta producció i sobre curtes distàncies ; del Bluetooth, una norma de comunicació entre múltiples aparells electrònics, cuyos telèfons portables ; del WiMax, un Wi-Fi molt a alta producció per a les llargues distàncies. Sense oblidar pertorbadors d'ones per desactivar els telèfons portables, allà on són indesitjables. El Ministeri de Salut aixecarà un dia la qüestió d'aquesta contaminació electromagnètica ¿? " Entre la potència dels grups de pressió i el que està en joc de Salut Pública, sospira Mme el Calvez, les autoritats públiques van elegir indiscutiblement el qui ofereixi el preu més baix sanitari." "

Les associacions no demanen el qüestionament de la tecnologia cel·lular, molt valoració pel públic, sinó d'enquadrar el seu desenvolupament. " Ens movilizamos, no contra una tecnologia, sinó contra una manera de fer, precisamos a Mme Dorothée Quickert-Menzel." Els operadors tenen tot, la tècnica, el personal, els informes... " Les associacions, com alguns científics, preconitzen emissions no sobrepassant 0,6 V/m amb pics a 1 V/m" .

Un estudi publicat l'11 de gener de 2005 pel Nacional Radiological Protecció Board britanique (NRPB) a d'altra banda llamada a la major vigilància pel que fa a la utilització de telèfons portables pels nens menors de vuit anys, especialment vulnerables : " La seva caixa cranial encara completament no es forma, el seu desenvolupat sistema nerviós no completament, i les radiacions penetren més lluny en el seu cervell." " No va caldre menys la mobilització vigorosa de Priartem i d'actuar per al medi ambient, reclamant alhora la suspensió immediata de la venda d'un portable a les formes lúdiques - el Babymo -, explícitament destinat als nens vells de 4 a 8 anys, perquè Encreuament (amb celeritat) i el Basar de l'Hotel de Ciutat (amb més dificultats) reaccionen retirant de la venda el Babymo."

Distribuïdor d'aquest combinat produït a la Xina pel industrial xinès CK Telecomunicació, el distribuïdor monegasc ITT, més sensible al desenvolupament d'un nou mercat que a la salut de les generacions futures, va portar denúncia contra les dues associacions, " per haver portat contra ella de les campanyes actives de denigració ", abans de ser denegat pel Tribunal administratiu gran París.

En realitat, la telefonia cel·lular deu considerar-se com un complement de la telefonia fixa i no com el seu substitut pur i simple. Si les autoritats públiques es comprometen en l'àmbit de l'automòbil i el tabaquisme, els queda un paper per jugar quant a telefonia mòbil. Doncs, del contrari, tenint en compte la rapidesa de la seva difusió, de la seva gran acceptació en el públic i de la falta d'informació sobre els seus possibles efectes, podria convertir-se en l'escàndol sanitari els pro'ximos anys.

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Camps ElectroMagnetics (CEM)
14 oct 2005
Veure informació i enllaços sobre aquesta moguda:

http://www.actiu.net/fapudor/cem/
Sindicato Sindicat