Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Manifest en defensa del riu i del Delta del Llobregat. (addesions)
10 oct 2005
Ja ha arribat l'hora de fer una mica més de soroll, aquest dissabte bicicletada en defensa del Riu i del Delta del Llobregat.

Per adderir-se a aquest manifest escriure a: jose.delta ARROBA infomail.lacaixa.es
MANIFEST EN DEFENSA DEL RIU
i DEL DELTA DEL LLOBREGATLes entitats sotasignants hem decidit iniciar un procés que, amb el mateix esperit que ha impulsat les Plataformes en Defensa de lâEbre i per una Nova Cultura de lâAigua, pugui marcar el bon camí a seguir, per arribar a una recuperació ambiental i ecològica del Llobregat, un riu amb un curs de 170 quilòmetres, des del naixement, a Castellar de nâHug, fins al mar.Aquesta recuperació ha dâincloure també tots els aspectes socioculturals de la conca i del Delta, als quals lâexistència del riu atorga una forta personalitat.Un territori de 5.110 quilòmetres quadrats, amb una població de més de 1,5 milions dâhabitants, un Delta de 10.000 hectàrees, que suporta infrastructures de tot tipus, amb únicament 500 hectàrees gestionades com a reserves naturals i uns importants aqüífers (reserves subterrànies dâaigua dolça).

Les entitats sotasignants considerem :Primer.-

Les llacunes més emblemàtiques del Delta del Llobregat, -el Remolar i la Ricarda-, són el testimoni de dos antics braços del riu: âel Riu Mortâ? (segle XIII) i âla Riera Vellaâ? (segle XVIII).

Van deixar de ser actius com a cursos dâaigües superficials, però segueixen funcionant com a sortida al mar de lâaqüífer freàtic del Delta.

Aquesta alimentació subterrània dâaigua dolça les ha transformat en valuoses zones humides naturals, amb tot el que comporta aquesta qualificació.Segon.-

Al setembre de 2004 va començar a funcionar, com a llera artificial del Llobregat, la rasa que va ser excavada per desviar la seva desembocadura uns 2,5 quilòmetres més al sud.

A partir dâaquesta data, tres quilòmetres de la llera històrica del riu queden desconnectats de la circulació dâaigües superficials i són alimentats exclusivament per lâaqüífer subterrani, amb una qualitat dâaigua molt superior a la que circula en superfície.

Es produeix llavors una espectacular regeneració natural dâaquest tram de riu que, en pocs mesos, ha passat a ser una llacuna més del Delta, amb la mateixa vegetació i fauna que les existents.Tercer.-

Lâantiga llera és ara una llacuna del Delta, amb presència de nombrosos ocells, dâespècies protegides per les Directives Comunitàries.

Sâhi han instal·lat: el cabusset, el cames-llargues, els corriols menut i camanegre, els abellerols, lâagrò roig, lâesplugabous, el bernat pescaire, el martinet ros, el xatrac bec llarg, els fumarells i dâaltres.

Lâantic espai fluvial ha estat recolonitzat per anguiles, tortugues dâaigua autòctones i diverses espècies de peixos. També han tornat els amfibis, la vegetació aquàtica sâha regenerat i sâha detectat la formació de praderies submergides.Quart.-

El desviament del riu ha posat en greu perill la reserva estratègica dâaigua dolça més important de lâÃrea Metropolitana de Barcelona: lâaqüífer del Delta del Llobregat.

El rebliment del final de la llera amb terres podrà agreujar, encara més, el procés de la salinització de lâaqüífer i la contaminació que ja se està produint.Cinquè.-

La falta de cura en la tramitació del procés Administratiu i els greus impactes ambientals del desviament del riu, fonamenten la Sentència dâanul·lació de tot el procés, dictada pel âTribunal Supremoâ?.Per tant, manifestem:De forma contundent i amb el suport de totes les consideracions científiques i legals, que aquesta massa dâaigua és ara una zona humida natural.

En conseqüència: ha de ser protegida segons la Legislació Internacional i no és aplicable la Declaració dâImpacte Ambiental actual, que preveu el seu rebliment i desaparició.En conclusió:

Primer.-

Lâantiga llera del Llobregat és un Domin Públic Hidràulic.

Això vol dir que, un any després del desviament, lâantiga llera és, legalment i a tots els efectes, un riu.Segon.-

Dâacord amb la Sentència del âTribunal Supremoâ?, les obres del desviament del riu, que suposin la destrucció de lâantiga llera, no poden continuar sense incórrer en una actuació considerada delictiva.Tercer.-

El manteniment de la llera com a zona humida és plenament compatible amb el sistema ferroviari de mercaderies del Port de Barcelona.

Per tant, és urgent que surti a exposició pública el Projecte dâAccessos i Serveis Ferroviaris del Port i lâEstudi dâImpacte Ambiental de la zona i que sâemeti una nova Declaració dâImpacte Ambiental, valorant, tant les necessitats ferroviàries reals del Port, com la situació mediambiental actual de la nova llacuna. (antiga llera del riu).Quart.-

Qualsevol afectació dâaquest nou espai natural,-una zona humida que la Legislació Estatal i les Directives Comunitàries obliguen a protegir-, sâhauria de fer en aplicació de lâArticle 6.4 de la Directiva dâHàbitats, dâacord amb la Comissió Europea.DEPANA, SEO/BIRLIFE, ECOLOGISTES EN ACCIÃ, CEPA-ECOLOGISTES DE CATALUNYA, ASOCIACIÃ VEÃ?NS DELLVITGE, GRUP ECOLOGISTA BELLVITGE, PROJECTE LLOBREGAT, BICIBAIX, SALVEM EL DELTA.


ens veiem!!
www.depana.org
info ARROBA depana.org
www.kasalprat.org
Mira també:
http://www.depana.org
http://www.kasalprat.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest en defensa del riu i del Delta del Llobregat. (addesions)
11 oct 2005
La situació del LLobregat a la seva part baixa és absolutament demencial. Els anomenats "ecologistes de debò" amb la resta de partits i institucions van adoptar a través del pla delta la traició de desviar el riu Llobregat en el seu darrer tram. El desviament del riu ha estat des de fa dècades una amenaça i una causa de mobilització que ha fet declarar-se en contra a la majoria de la població pratenca, incloent-hi els d'IC quan eren PSUC, aquest partit ha governat el consistori pratenc des de les primeres eleccions municipals fins ara, tot i que al contrari de tot arreu si aquest partit puja a Catalunya al Prat estan baixant i han perdut en les darreres municipals la majoria absolutíssima que disfrutaven, i això no ha fet més que començar.

IC l'any 1994 va trair el sentiment d'un poble i va signar el pla Delta contradient tot el que fins llavors havien defensat, la plaça de la vila va ser pressa per innombrables i exagerats efectius policials cada dos metres per tal d'assegurar la integritat dels llavors signants, entre els que es trobaven personatges de la catadura de Narcís Serra, José Montilla, l'alcalde Tejedor i Pujol entre d'altres. El següent pas des del consistori va ser la desmobilització generalitzada del teixit associatiu pratenc, l'enfonsament de les entitats ecologistes que es declaraven en contra i la manipulació informativa per fer oblidar el que abans es deia i per amagar les greus destrosses que el Pla Delta està ocasionant al Delta del Llobregat a través de dos centres construits amb pressupostos municipals i on reiteradament s'enganya a la població sense cap rubor i la revista municipal "Prat" que és un NODO en colors propietat d'IC però també pagat per tots els pratencs. Des del consistori han fet una política propagandística absolutament hipòcrita, plantejant el Delta del Llobregat com un parc temàtic desprovist de qualsevol sentit originari del que és un Delta. Un parc temàtic on es replantaran jardinets, es deixaran camps de golf i es faran caminets molt macos i de disseny però que per res tenen a veure amb el que havia abans pels que ho podem recordar. L'amnèsia i l'engany col·lectiu a sobre amb llenguatge ecologista: un malson.

La creació de la tercera pista va suposar la tala de 40.000 pins de la pineda i el conflicte generat a Gavà amb els sorolls dels avions, s'han ensorrat masies centenàries i s'ha especulat amb camps de conreu, la pagesia està condemnada a l'extinció en un espai com el delta la terra del qual està considerada d'una qualitat extraordinaria i que actualment ha perdut més del 70% dels conreus antics, de l'horta de Barcelona hem passat a ser la deixalleria de la capital. S'ha construit la macrodepuradora i ara amenacen amb una dessaladora, s'han arrassat amb els camins tradicionals i s'ha cedit i donat territori a multinacionals i consorcis varis per la punyetera cara. S'ha salinitzat l'aqüífer per les obres i perforacions constants, han fet que el sector industrial estigui tancant fàbriques constantment (Seda, Fisipe, Gearbox, Paperera...)en un territori on el sector serveis està substituint sense escrúpols la indústria i la pagesia. Les immobiliàries es freguen les mans comprant els terrenys de les antigues factories per edificar barris de luxe molt aprop d'una Barcelona sense espai físc per edificar. Ara continuen les agressions amb el pas previst de l'AVE i dues línies de metro, a més dels consistoris de Barcelona i d'altres consorcis que multinacionals volen que els espais que estan al voltant de l'aeroport no es puguin blindar com a zones naturals, perque no contents amb la destrossa efectuada ara fa dos anys preveuen fer-ho augmentar el màxim, encara que això signifiqui la desparició de les reserves naturals, amb el maniqueu raonament de que primer són els mercats i després la natura, el "progrés" dels falsos progres vol donar el cop final al Delta.

El desviament del Llobregat va ser junt amb la tercera pista una obra d'especial simbòlisme perque significava l'acompliment d'un pla iniciat pels franquistes i no realitzat per la constant pressió popular fins l'any 2004. Els hipòcrites d'IC han estat els que finalment ho han portat a terme en una actuació absolutament repugnant de malabarisme ecològic i de traició al que sempre havien dit. El riu Llobregat va ser desviat per cedir els terrenys al port de Barcelona per possibilitar el seu creixement i especulació. Territori pratenc cedit al consorci portuari per obra i gràcia del nostre cacic particular Tejedor sense cap consulta a la població, i tot això anomenant-se sense que els hi caigui la cara de vergonya, perque no en tenen, "ecologistes de debò".

El desviament del Llobregat, des de quan desviar un riu es pot considerar ecològic, va comportar l'entrada d'aigua de mar fins el seu punt de desviament, uns tres quilometres terra endins del cabal, això va suposar la salinització per les filtracions de l'aqüífer i la construcció d'un moderníssim sistema per evitar-ho, sistema que costa molts milions i que van a butxaques conegudes que es poden fregar les mans. Creen un problema i tenen amics per solucionar-ho gracies als pressupostos de tots. Un altre problema generat fou l'aillament del pol·lígon industrial pratenc que va suposar l'entrada en coma d'un treballador de Clariant per la manca d'assistència ràpida en un espai aillat i sense connexions. Les vagues dels treballadors com a protesta van comportar la promesa de fer accesos ràpidament. Un altra dels problemes generats ha estat l'ampliació del port, amb central tèrmica inclosa, i la construcció d'esculleres que han fet desaparèixer bona part de les platges del Prat, en no poder regenerar-se amb les sorres que tradicionalment venen de nord a sud, i la regressió dramàtica de tot el litoral que no ha pogut ser frenada ni amb un any de posar tones i tones de sorra, una solució també molt ecològica. Un fracàs natural absolut que ni tansols ha fet despentinar-se a l'hipòcrita regidor de medi ambient Sergi Alegre.

L'antiga llera havia de ser cimentada per fer els accesos ferroviaris al port. Tres quilometres de zona humida cimentats de forma "ecològica", però la natura és savia i el que era una claveguera a cel obert, en no recarregar-se amb les aigües provinents de la part alta del riu i estar desconectat del mateix s'ha regenerat a través de les aigües de l'aqüifer constituint una zona natural en tota regla i on els animals expulsats dels altres habitats arrassats del delta s'han instalat. Aquesta realitat va fer que es presentès una denúncia sobre el projecte previst i que de moment hagi estat aturat gràcies a organitzacions ecologistes com Depana i d'altres entitats que han lluitat en recollir signatures i conscienciar al poble de l'ecocidi previst.

La situació per tant a un any del desviament és la de la seva paralització i la de les constants pressions del consorci del Port i d'altres carronyaires capitalistes com la Cambra de Comerç, la Borsa de barcelona, Foment, perque es cimenti definitivament aquesta zona natural. La papeleta d'IC en aquest tema és la del silenci, com quan va sortir la sentència del Tribunal Suprem sobre l'il·legalitat del desviament i no vem sentir ni una paraula dels grans "ecologistes" del consistori ni un esment en els seus mitjans de comunicació locals. La situació ara està en aquesta aturada per la denúncia de Depana i l'intent de les institucions i multinacionals per tornar-se a saltar la seva legalitat un altre cop com van fer ara fa un any. Només la gent del poble i les entitats podem aturar aquesta nova agressió al delta del Llobregat i és per això que m'alegro d'aquesta bicicletada convocada per Depana per reactivar una lluita que estava en les seves darreres bocanades després de 30 anys d'opossició al Pla. Tantdebó aquesta bicicletada sigui el principi d'una reacció de la població per denunciar i fer fora els especuladors i contaminadors que ens arrassen el Delta i per desenmascarar el llenguatge absolutament hipòcrita que IC està fent.

Animeu-vos i que el diumenge siguem molts dient NO a la seva especulació i la falsa ecologia.

SALVEM EL DELTA DEL LLOBREGAT
TEJEDOR DIMISSIÓ
La pressió no és broma. Lluitem contra el port de Barcelona
11 oct 2005
nadalaeroport.gif
Notícia apareguda el 4 d'octubre passat a la premsa oficial
De desviaments il·legals i inmoralitats polítiques (ecològistes de debo?)
11 oct 2005
Modificat: 01:57:39
ICBellvitge2005.png
PSUC-Adesiu_No_al_desviament.jpg
A la fotografies:

(1) Cartell de convocatòria.
(2) Adhesiu editat per el PSUC del Prat, abans de signar l'Abril del 95 el Pla Delta (Desviament, 3aPista, TAV, etc....)


Noticia extreta de la web de Joves amb Inicitiva (les cometes i els parèntesis són meus):

El passat dissabte 10 de setembre Joves d'"Esquerra Verda" (Els futurs quadres d'IC) de l'Hospitalet va organitzar una Bicicletada popular per tal de reclamar la recuperació de la llera del riu Llobregat al seu pas per la localitat i la possibilitat d'accedir-hi des de la ciutat a peu i en bicicleta.

L'acte es va celebrar en el marc de les Festes de Bellvitge, on com cada any, IC i Joves d'"Esquerra Verda" hi han estat presents a través de la barraca de la Festa Major.

En la Bicicletada hi van participar una setantena de participants que va sortir de la Rambla Just Oliveras de l'Hospitalet, i que es van dirigir a fins a la zona agrícola pròxima al riu. En l'acte també hi va participar el diputat al congrés per IC, Joan Herrera (obviament haver portat al alcalde d'Hipocresia-Verds del Prat hagués suposat una obscenitat donada la naturalesa del acte).

Després de la Bicicletada es va organitzar un dinar popular a la barraca d'IC i Joves d'"Esquerra Verda" on hi van assistir més de cinquanta persones.

Durant els dies de la Festa Major també han visitat Bellvitge el President d'IC, Joan Saurón, i l'Eurodiputat d'IC, Raül Romeva entre d'altres.
Posdata: a algu li sona el terme RECUPERADORS?
Mira també:
http://www.jev-jic.org/index.html?id=285
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/104284
Bicicletada reivindicativa pel delta del Llobregat
16 oct 2005
DIUMENGE, 16/10/2005 - 06:00h
Bicicletada reivindicativa pel delta del Llobregat

Unes quantes entitats ecologistes (Depana, Seo/Birdlife, Greenpeace, Ecologistes en Acció de Catalunya, Cepa-Ecologistes de Catalunya, Grup Ecologista Bellvitge, Projecte Llobregat, Plataforma Stopendesa Cubelles, Grup de Defensa del Garraf-Ordal i Salvem el Delta) i unes altres entitats socials (la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, la Federació d'Associacions de Veïns del Baix Llobregat), l'Associació de Veïns Bellvitge i Bicibaix, han organitzat una bicicletada reivindicativa pel delta del Llobregat.

A les deu del matí, tres grups de ciclistes sortiran, de manera simultània, dels municipis de l'Hospitalet, de Sant Boi i del Prat de Llobregat. Una hora i mitja més tard, aproximadament, és previst que es reuneixin al Pont de Mercabarna, on continuaran la marxa fins a la darrera masia de la riba del riu Llobregat, coneguda amb el nom de la Segona Màquina. Un cop arribats, es llegirà un manifest consensuat per les entitats, que reclama la recuperació ambiental i ecològica del delta i la creació d'un accés segur a la llera des dels nuclis urbans, aptes per a vianants i per a ciclistes. I és especialment la preservació de la llacuna més jove de la conca del Llobregat, la de la riera Vella.
I és que, segons Depana, el territori del delta encara està en perill per causa de la pressió urbanística i sense valorar les recomanacions de la Unió Europea.
   
Enllaç a la noticia:
http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1570464+Enllaços:
-L’Ajuntament de BCN demana destruir el que queda del delta del Llobregat
http://www.depana.org/noticiari/noticia64.html

-Projecte Llobregat l'Hospitalet
http://projectellobregat.blogspot.com/

-Salvem el delta ([maig 2005] revista Revolta Global nº15)
http://www.revoltaglobal.net/WEB/artrg_1507_delta.htm
Re: Manifest en defensa del riu i del Delta del Llobregat. (addesions)
03 gen 2006
busco el Cabal del riu Llobregat i no el trobo
Re: Manifest en defensa del riu i del Delta del Llobregat. (addesions)
18 feb 2006
RIP a la llera vella del Llobregat? Una altra fatídica notícia...
Sindicat Terrassa