Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : especulació i okupació
Comunicat dels veïns Verdi 28 davant la sentència judicial
08 oct 2005
Comunicat dels veïns de Verdi 28 davant la sentència judicial guanyada, aclarint les informacions publicades pels mitjans de comunicació i qüestionant l’actitud del Districte de Gràcia envers els casos d’especulació de la vila.
Davant la sentència de l’Audiència Provincial condemnant de manera ferma i inapel·lable el cas de violència immobiliària que estem patint els veïns i veïnes del carrer Verdi, número 28, per part de la nova propietària, volem aclarir certes informacions que han aparegut als diferents mitjans de comunicació.

Com a primer punt volem deixar ben clara la nostra indignació davant una sanció tan insignificant envers d’una actitud tan irresponsable i detestable com ha estat l’intent de fer fora un veí que porta més de trenta anys vivint a la Vila, així com de deixar al carrer tant a les persones que van llogar els altres dos pisos com el Centre d’Iniciatives La Quimera que té llogat un local, per un simple interès econòmic amb una mercaderia, l’habitatge, considerada un dret dintre dels diferents codis legislatius actuals.

Les iniciatives preses davant de la situació que estem encara patint - nou setmanes sense aigua, tall del subministrament elèctric (que encara continua tallat als timbres i llums comunes de l’escala), intent de canvis de panys, coaccions... -, han estat sempre nostres i no pas del Districte.

Encara que la finca del carrer Verdi, número 28, està situada al bell mig de la Vila, que vam recollir més de 3.000 signatures de suport en menys d’una setmana, que despenjàrem una pancarta denunciant la nostra situació i que es fessin les pertinents denúncies a la Guàrdia Urbana, la primera el dia 10 de febrer, no van fer que es personés cap representant públic. L’únic contacte van ser dues visites informals del regidor d’urbanisme i la visita d’un tècnic de l’Ajuntament amb un Guàrdia Urbà de paisà que van passar a comprovar la veracitat de les notícies de l’Independent de Gràcia.

El Districte va accedir a tenir una reunió amb nosaltres, després de més de cinc setmanes sense aigua, i novament per petició nostra ens vam trobar davant del Sr. Ricard Martínez, Regidor de la Vila, afirmant que l’especulació no és cap delicte i que s’hauria d’esperar una decisió judicial perquè Districte prengués cartes dins d’aquest assumpte. Això si, ens va dir que ens donaria suport si proposàvem pintar la façana (?!?). Tanmateix, ens va derivar a la Casa Gran, a l’oficina del consumidor, dient que aquest tema es portava des d’allà. A l’únic que es va comprometre Districte va ser a fer arribar al col·lectiu la còpia dels parts de la Guàrdia Urbana, que s’havien fet a petició de l’empresa immobiliària, i que demostraven que no estàvem fent cap activitat il·legal. Tampoc ens van arribar mai.

Després de que es fes pública la sentència, el silenci administratiu que hi havia per part del govern municipal es va trencar. El regidor va enviar un comunicat de felicitació per la sentència dictada a tots el mitjans de comunicació, abans de fer-la arribar als veïns que hem patit la coacció, havent de ser nosaltres, de nou, els que ens posàrem en contacte amb Districte amb l’objectiu que ens fes arribar tal comunicat.

Creiem que la postura del Districte a l’hora de defensar a uns veïns sobre un dret tan bàsic com és el de l’habitatge no ha estat gens a l’alçada del discurs grandilocuent de ciutat humana i solidària que tant de moda s’ha posat en els nostres temps, i que tant patrocina el nostre Ajuntament. Si no hagués estat per l’autoorganització dels veïns afectats, així com les mostres de solidaritat dels veïns de l’entorn i col·lectius de la Vila com l’Assamblea de Veïns de la Vila de Gràcia, La Torna, La Barraqueta, l’Ateneu Rosa de Foc... no hagués estat possible resistir l’assetjament.

Com a segon punt a comentar, volem destacar que si per la violència immobiliària el Districte ha pres una actitud de passotisme, si que ha mostrat un excés de zel a l’hora de saber si el Centre d’Iniciatives la Quimera podia participar dins de les Festes de Gràcia, com associació de la Vila integrada dins la CPF, relació comunicada al propi Districte ja abans de les festes.

Durant festes vam arribar a tenir quatre inspeccions de Districte, per motius diferents i sense posar-se d’acord en les infraccions que estàvem cometent. En aquest sentit no entenem les maneres de Districte que, a l’hora d’informar-se de l’activitat d’una nova associació a la Vil·la, prefereix els contactes mitjançant les forces d’ordre públic abans d’informar-se d’una manera normal, ja que ells tenien el telèfon de persones del col·lectiu degut a la denúncia d’assetjament immobiliari.

Per últim, el divendres 12 de setembre, quan s’estava celebrant la victòria judicial aconseguida, es van presentar tres persones enviades per Districte per demanar la llicència d’activitats. Es veu que per a això sí que hi ha pressa, per a això sí que hi ha temps. Pel que sembla la prioritat del Pla d’Usos està per sobre del dret a l’habitatge i de l’estructura social dels veïns.

No entenem la postura que ha adoptat el Districte, negociant grans operacions immobiliàries dins la Vila, com són l’ampliació de hospital militar, i donant l’esquena als veïns que pateixen dia a dia l’especulació del territori on vivim. L’especulació és l’incivisme, que lentament destrueix el teixit social de la Vila.

Prou especulació a la Vila, Prou cinisme per part de Districte.
Mira també:
http://verdi28.org

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Carta d'agraïment pel suport rebut
08 oct 2005
Agraïment als veïns i veïnes pel seu suport als llogaters de Verdi28
Sindicat Terrassa