Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
07 oct 2005
declaració de Revolta Global
1.- Lâanomenada "Via Catalana" de la reforma estatutària ha finalitzat la primera etapa en aprovar pel Plenari del Parlament de Catalunya la "proposició de Llei orgànica pel qual sâestableix un nou Estatut dâautonomia", amb el vot favorable del 89% dels diputats/es. Més enllà de les crítiques al mètode, als riscos evidents de la via emprada, o de les insuficiències, autocensures, i aspectes negatius del seu contingut, aquesta proposició de llei, que suposa un avanç moderat en lâautogovern i en el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat, és resultat de la voluntat sobirana del Parlament de Catalunya. Per tant, durant el seu tràmit i debat al Congrés de Diputats, i independentment de les opinions que es manifestin, no és possible cap altra postura democràtica que la de respectar la decisió sobirana del Parlament de Catalunya votant a favor de la seva aprovació.

2.- La nova etapa que sâobre amb el debat i negociació de la proposició de nou estatut al Congrés de diputats, posarà a prova el tarannà democràtic del govern Zapatero i la capacitat del vigent model d'Estat i de les seves institucions per a digerir els canvis que es proposen, així com la fermesa, coratge i unitat dels qui subscriuen el nou estatut.

En aquest sentit el clima polític que sâha desencadenat en l'Estat espanyol després de la decisió del Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre confirma els temors dels que hem advertit sobre el risc de sotmetre el canvi estatutari a la voluntat del Parlament de l'Estat espanyol, on són majoria les forces centralistes de divers tipus i a més conten amb una Constitució que a apart de no reconèixer el dret democràtic a lâautodeterminació, blinda l'actual model d'Estat enfront de les legítimes aspiracions democràtiques de les nacions que el componen.

Davant els discursos histèrics de la dreta post-franquista, plens de mentides i exageracions, i dels pronunciaments amenaçadors dels diferents barons del PSOE que es neguen a reconèixer a Catalunya com nació i afilen els ganivets per a mutilar i desfigurar el moderat projecte de nou estatut, solament és possible la mobilització de tots els/les ciutadans/es de Catalunya i del conjunt de l'Estat amb conviccions democràtiques en defensa de lâaprovació sense alteracions del nou estatut per les Corts.

En aquest sentit, lâanunci dels dirigents del PSC que tornaran a presentar al Parlament espanyol les esmenes que van retirar en el tràmit de la proposició de llei a Catalunya, és una burla al Parlament i una maniobra divisionista que ha de ser rebutjada sense dilació.

3.- Es fa evident que el caràcter moderat del nou Estatut, les seves insuficiències i autocensures, la seva "constitucionalització" després del dictamen del Consell Consultiu, ple de renúncies, en primer lloc del dret d'autodeterminació (l'esment eufemística en el preàmbul no té la més mínima força jurídica), no ha servit per a desarmar l'agressivitat dels guardians del centralisme espanyol, però sí ha provocat el desconcert, la frustració, i la falta dâil·lusió en aquells sectors de la ciutadania i de la classe treballadora particularment motivats en la defensa dels drets nacionals, i/o dels drets cívics i socials.

En efecte, el títol relatiu als drets cívics, socials i laborals, si bé conté alguns avanços en els drets de âtercera generacióâ?, aquests es troben formulats en termes molt generals i gairebé sempre remetent-se a les lleis, i no es concreten els mitjans i garanties per a fer-los efectius (p. ex. que facilitin eliminar la precarietat laboral), a diferència del tractament dâaltres matèries que si es detallen i garanteixen. No estableix plens drets per als i les immigrants, però sí la competència per a âexecutar la legislació estatal i europeaâ? en matèria dâocupació d'estrangers i exigeix codeterminar âel nom, lloc d'origen i la capacitació professional del contingent de persones immigrants a Catalunyaâ?. Finalment, es socava el caràcter laic de l'educació pública en introduir el âdret a la formació religiosa als centres públicsâ?, cedint d'aquesta manera a les exigències de CIU per a obtenir el seu suport.

Per altra banda, la formulació del finançament, no compromet ni garanteix una política econòmica i social justa, redistributiva i solidària a Catalunya, que impedeixi les privatitzacions dels serveis públics bàsics i que, al contrari, faciliti la seva recuperació, enfortiment i extensió, que ajudi a contrarestar i penalitzar els processos i decisions de deslocalització empresarial, que permeti desmantellar la indústria nuclear i finançar les alternatives energètiques renovables, en definitiva que permeti pagar els drets socials que es declaren en el nou Estatut, etc. A més, lâabsència de qualsevol referència a la progressivitat del sistema impositiu i a l'objectiu d'harmonitzar-lo a lâalça amb la resta de l'Estat i dels països més avançats socialment d'Europa permet que segueixi endavant la pràctica del dúmping fiscal amb rebaixes fiscals a empreses i societats, i afebleix encara més, el precari finançament dels serveis públics.

4.- Tampoc el procediment per a l'elaboració del Nou Estatut ha servit per a entusiasmar i estimular la participació de la ciutadania. En efecte, la proposta de nou Estatut ha estat elaborat fonamentalment pels buròcrates i tècnics dels partits amb representació parlamentària, en un estira i afluixa que ha durat més d'any i mig. El dèficit de transparència i participació ciutadana en aquest procés d'elaboració ha provocat l'avorriment general, i la desconfiança de la ciutadania. Sens dubte, el mètode triat per al treball dâelaboració de lâEstatut responia a un esquema prèviament decidit: evitar un procés realment participatiu, un debat obert, que mobilitzés la ciutadania i que hauria donat lloc a un projecte de Estatut molt més ambiciós en tots els aspectes, en el qual hauria figurat el dret dâautodeterminació amb ple valor jurídic.

5.- Els ciutadans/as, la classe treballadora de Catalunya hem de mobilitzar-nos per a exigir que el Congrés de diputats/as respecti la sobirania del Parlament de Catalunya, i que per tant aprovi sense retallades el Nou Estatut, sense per això renunciar a posteriors avanços en el ple autogovern i en el reconeixement i exercici del dret dâautodeterminació.

No hi ha temps a perdre. Les organitzacions polítiques i socials de Catalunya hem de confluir per a impulsar una mobilització continuada, per a estar vigilants, i exigir que no s'acceptin retallades, ni es donin passos endarrere.

L'Espanya negra que gela el cor, i els fanàtics del centralisme han de saber que, si desnaturalitzen aquest modest "Nou Estatut", si atempten una vegada més contra la sobirania democràtica de Catalunya, a més dâaguditzar la crisi del model d'Estat i de mostrar la veritable naturalesa de la Constitució espanyola, es trobaran amb el ferm rebuig de la ciutadania i de la classe treballadora de Catalunya.

Si fracassés el Nou Estatut, caldria impulsar un ampli debat i mobilització social per a caminar amb decisió cap a lâobjectiu del ple autogovern, el respecte de la sobirania de Catalunya, i lâexercici del dret dâautodeterminació, que permetin desenvolupar una Catalunya democràtica, igualitària, i solidària amb la resta de pobles de l'Estat, del Mediterrani i del món.

Cridem als pobles de l'Estat espanyol a expressar la seva solidaritat amb el poble de Catalunya en la defensa dels seus drets democràtics.

7 d'octubre de 2005
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/comunicat_25.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
08 oct 2005
No voy a gastar un solo segundo de mi esfuerzo defendiendo estatutos, constituciones ni nacionalismos burgueses.
Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
08 oct 2005
Et dedicaràs a defensar la inminent revolució obrera? No en tens ni idea d'estratègia, Luma.
Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
08 oct 2005
si, la estratègia IU, no?
Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
08 oct 2005
Em sembla que la estratègia de IU és ben diferent a la de Revolta Global, no oblidem que IU defensa el govern tripartit i ha col·laborat a la redacció del estatut.
Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
08 oct 2005
Però què fa Revolta Global defensant reformes estatutàries que pretenen encaixar en l'Estat Espanyol??
Sense autodeterminació no hi ha democràcia
Re: Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica de Catalunya!
09 oct 2005
Em sembla un manifest més contra l'espanyolisme que a defensar la reforma estatutària. Per lo que sé Revolta Global sempre s'ha posicionat en contra de l'estatut.
Sindicat