Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
correllengua 2005 a Girona i més. divendres 14 especial llengua i tecnologies
07 oct 2005
Girona

Divendres 14, a les 5 de la tarda
Noves tecnologies amb tota normalitat
Trobada d'internautes gironins, promoguda pel portal www.racocatala.com, amb en Joan Camp com a responsable, per parlar de l'èxit de la campanya que, des del web www.puntcat.org, ha aconseguit el domini .CAT; i amb Quim Pérez i Noguer per a presentar i repartir el programari en català de lliure distribució que ha realitzat l’associació que fomenta l’ús del català a les noves tecnologies www.softcatala.org

A les 6
Mobilitzem-nos pel català.

Presentació de la guia pràctica per a escriure missatges de text SMS en català (Edicions 62, Barcelona 2004) a càrrec de la filòloga Margalida Cunill (coautora juntament amb Caterina Canyelles).
Presentació del portal www.smscatala.org que ofereix recursos per a personalitzar els nostres telèfons mòbils, a càrrec del seu responsable Miquel Saperas.
Analitzarem també quines són les companyies de telefonia que tenen en compte el català en els seus serveis.

A partir de 2/4 de 8

Des de la Plaça del Vi Recorregut de la Flama de la Llengua, pel centre de Girona La Flama arribarà en un carro, tirat per una somera catalana autòctona, i conduït pels joves Pau Guinart i Marc Sabadí, de l'Escala www.dosenunburro.com Animem petits i grans a donar corda al català, amb la Queta gran, i acompanyar la Flama de la Llengua des de la plaça del Vi, fins a l'envelat de la Plaça Catalunya, passant pel carrer dels Ciutadans i per la Rambla de la Llibertat.
Els Joves del Centre de la Cultura Catalana d'Andorra hi participaran amb una cremada de falles que encendran amb la mateixa Flama de la Llengua.
Disvendres 14, a les 8, a l’envelat
Actes de benvinguda del Correllengua Presentació dels actes a càrrec de Jaume Piqué, en nom de la CAL.

Arribada i rebuda de la Flama de la Llengua en mans del senyor Feliu Matamala, incansable lluitador per la llengua i responsable de la Llibreria Les Voltes, acompanyat del jove Èric Bertran, represaliat injustament ara fa un any, per haver enviat correus electrònics demanant la catalanització d'empreses que menyspreen el català.

Crida a la participació als actes de cloenda del Correllengua 2005 a Perpinyà, i contra la Septimània a càrrec d’Andreu Dedies, president de l’Associació Aire Nou de Bao.

Lectura del Manifest del Correllengua 2005 , pel nostre valencià, el català de tots. A càrrec de Núria Agulló. Pel nostre valencià, el català de tots.

Parlament de benvinguda a càrrec del Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Girona, Francesc Ferrer i Gironès.

Cant de l'Himne Nacional de Catalunya Els Segadors, per tots els assistents.

Recital de poesies en record a Avel·lí Artís-Gener Tísner, a càrrec del reconegut poeta i rapsoda Celdoni Fonoll.

A 2/4 de 12 de la nit.

Projecció de la pel·lícula Companys, Procés a Catalunya, (Josep M. Forn, 1978) en commemoració del 65è aniversari de l'assassinat del President de la Generalitat Lluís Companys, afusellat pel feixisme espanyol el 15 d’octubre de 1940.

Entre els actors d’aquesta pel·lícula hi trobarem un enyorat Ovidi Montllor. Valgui també aquest acte com a record a aquest alcoià que cantant deixava ben clar: Parle català, i ho faig a la manera de valència.

Com a introducció escoltarem una breu reflexió històrica del compromès activista cívic Nemesi Solà.

Dissabte 15, durant tot el matí

Fem dissabte per la llengua
Exposició La llengua en l'etiquetatge de les grans marques.

Què podem fer per la llengua catalana?
Distribució de material (adhesius, cartells...) per a les persones interessades en l'activisme lingüístic.

Quins establiments hem de denunciar. Com passar de la queixa destructiva, a la queixa constructiva. S'explicarà com es tramiten les denúncies oficials www6.gencat.net/llengcat a establiments que discriminen el català, incomplint la llei.

A partir de 2/4 de 5

Partides d'El Savi El joc de la Nació Catalana, amb un espectacular Savi gegant, entre les parelles lingüístiques que participen del programa de Voluntaris per la Llengua del Centre de Normalització Lingüística de Girona. Participació oberta també a altres parelles de totes les edats. Hi haurà jocs d’El Savi de regal per als guanyadors, i un detall per a tots els participants, per gentilesa del Club del Subscriptor d'El Punt.

A 2/4 de 7.

Si Pompeu Fabra, Joan Coromines, Carles Salvador, Joan Alcover i tants altres aixequessin el cap! Parèmies i locucions del català mediàtic. Una febre de negació o l'art de ' fer anques enrere'

Amb la lingüista Rosa Calafat entendrem que una llengua és molt més que una eina de comunicació, és la identificació d'un poble amb la seva cultura única i universal. L'entesa mediàtica de lligar el mot modern a la voluntat de fer del català una llengua a mitges es contradiu amb aquesta llengua catalana rica, àgil i dinàmica de bona part del poble català i dels seus poetes.

A 3/4 de 8

Presentació del CD del Correllengua 2005, a càrrec del periodista Xevi Planas

A les 8 del vespre

Concert del grup empordanès de nova polifonia tradicional catalana De Calaix, que presentarà la cançó Dolor de llengua (inclosa en el disc) i altres del seu repertori De boca en boca.

A la mitja part del concert se celebrarà la rifa de la Gran Panera per viure en català (gentilesa dels supermercats Bon Preu, Caprabo i Condis) i de 10 bosses de compra en català (gentilesa de l’Associació en Defensa de l’Etiquetatge en Català i la Plataforma per la Llengua). El professor de Gastronomia i escriptor Jaume Fàbrega aprofitarà per advertir-nos dels perills de la substitució culinària i de la importància de la gastronomia en el fet nacional català.

Diumenge 16, XXVII Trobada al Coll de la Manrella


Sortida en autocar (gratuït) cap a la Vajol per dur la Flama de la Llengua a la XXVII Trobada al Coll de la Manrella en homenatge a Lluís Companys.

Participarem en aquest tradicional aplec (parlaments i ofrenes florals, ballada de sardanes, dinar popular...).

Dissabte 5 de novembre

Tots a Perpinyà! Autocar (gratuït) a Perpinyà per a participar en la gran manifestació de cloenda del Correllengua 2005.

Mira també:
http://www.correllengua.org/girona.cfm

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more