Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Exposició:Premsa clandestina d'estudiants als Països catalans (1971-1976) a la UB
06 oct 2005
PB200027.JPG
Estarà exposada al passadís del vestíbul de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona fins el dijous 13 d'octubre

Aquesta exposició pretén retre un humil homenatge a totes les lluitadores i lluitadors pels drets socials, nacionals i personals; amb especial dedicació a aquelles i aquells que s’enfrontaren a les darreries del franquisme i a la segona restauració borbònica des de les universitats i instituts dels Països Catalans.

Actualment continuem ocupats per dos estats on el tancament de diaris, la il•legalització de partits, la marginació de pobles i llengües o la criminalització de les idees dissidents es troben a l’ordre del dia. En períodes històrics recents però, es donaren graus més importants de censura, i en l’exposició que hem preparat en tractem un d’aquests.

La publicació de premsa clandestina als Països Catalans probablement data d’abans del 1917, però només es conserven exemplars a partir d’aquest any.
Aquest tipus de publicacions es multiplicaren amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), on ja apareixen les primeres específiques pels estudiants.

Durant la Segona República hi hagué períodes on es pogué exercir la llibertat de premsa, que s’anà extingint a partir de la repressió iniciada pels fets d’octubre de 1934 (Revolució d’Astúries i proclamació de l’estat Català) i de maig de 1937 (el bloc revolucionari, format pel POUM i la CNT, és derrotat pel PSUC, el govern i la burgesia).

Arran de la victòria del bàndol feixista l’any 1939, es perseguí tota activitat social i política, i la pràctica de la censura adquirí dimensions duríssimes.
Hem volgut centrar-nos però en el període comprés entre 1970 i 1976, que comprèn els darrers anys del règim militar fins l’any després de la mort del dictador.

En plena explosió de la crisi del petroli que sacsejà el capitalisme mundial i en un moment en què desapareixien les altres dictadures militars d’Europa, una oposició política organitzada publicà milers de butlletins clandestins. Òbviament els i les estudiants dels Països Catalans no en restaren al marge, i aquí en teniu una petita mostra.
PB200028.JPG
PB200029.JPG
PB140025.JPG

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Exposició:Premsa clandestina d'estudiants als Països catalans (1971-1976) a la UB
06 oct 2005
Per a qui estigui interessat en treballar amb la Coordinadora d'estudiants dels Països Catalans, si esteu a una de les facultats de la UB i la UPC de la diagonal us podeu passar per la propera assemblea oberta:

Dimarts 18 d'octubre 14h
Local de la CEPC de la Facultat de Geografia i Història de la UB (al vestíbul de la facultat, davant de l'exposició).
Re: Exposició:Premsa clandestina d'estudiants als Països catalans (1971-1976) a la UB
06 oct 2005
Des de la CEPC us anunciem que hi ha hagut uns canvis de darrera hora per la celebració del nostre 5é aniversari que organitzem la pròxima setmana a la localitat de Sueca

Els canvis vénen provocats per el canvi de data de la manfiestació del dia 9 d'octubre.
Recordem també que aquest cap de setmana s'acaba el termini per reservar les places pel dinar que organitzem el dissabte dia 8 d'octubre a les 14:00. Podeu fer la reserva al correu: 5anys ARROBA coordinadora.net o al telèfon: 678182337.

PROGRAMA DEFINITIU D'ACTIVITATS

Divendres 7 d'octubre:

20:00 A la casa de la cultura

Xerrada internacional amb la presència de Claudia Korol de las Madres de la Plaza de Mayo, d'una representant del Moviment Sense Terra del Brasil i d'un representant del moviment estudiantil veneçolà.

23:00 Txaranga
Inici: Carrer de la Mare de Déu

Dissabte 8 d'octubre

10:00 A la Casa Fuster. Presentació del llibre editat per la CEPC: Nosaltres les dones.
10:30 Parc de l'estació. Activitats destinades a les més petites: Jocs populars, malabars, tallers...
12:00 Homenatge a Joan Fuster a la casa de la cultura amb la presència de Antoni Domingo, Isidre Crespo i Josep Guia.
14:00 Dinar popular al parc de l'estació
16:00 Titelles a càrrec de Lluerna Teatre. Lloc: Parc de l'estació.
16:30 Acte polític amb la presència de militants històrics del sindicalisme estudiantil independentista i amb salutacions internacionals.
Lloc: Casa de la cultura
18:13 Sortida del tren per anar a la manifestació de valència
17:30 Teatre de carrer
22:15 Inici del concert amb els grups:
- Inòpia
- The Garraphones
- Soziedad Alkoholika
- Obrint Pas
- La Gossa Sorda

Diumenge 9 d'octubre

11:30 Arribada de la flama del Correllengua a la localitat de Sueca

US ESPEREM A TOTES I A TOTS A SUECA



La hora de la Educación. Especial del periòdic madrileny Diagonal


El periòdic quinzenal Diagonal, fet des de Madrid i en llengua castellana, dedica aquesta primera quinzena d'octubre un especial sobre Educació sota el nom "La hora de la Educación"
Podeu descarregar-vos a "Arxiu Vinculat" un qüestionari a diverses organitzacions estudiantils (Alternativa Universitaria de Valladolid; Ikasle Abertzaleak; AGIR i també la CEPC)
A la plana web www.diagonalperiodico.net podeu consultar aquest número 14 i el seu especial.
En edició impresa, el podeu trobar a diversos punts dels Països Catalans.

Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"


Article de la CEPC per al proper número de la publicació Debat Juvenil, del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). Aquest número comptarà amb un especial sobre la Convergència Europea.
Destaquem el repàs als principals aspectes d'aquesta reforma, el paper que hi juga la vigent LOU, els interessos de la OMC en el nou "pastís" educatiu o els principals reptes d'enguany: Catalèg de Titulacions de Grau i el futur dels Postgraus.
Recordeu que pel 17 de novembre d'enguany, s'esperen mobilitzacions en el marc d'una jornada de lluita internacional.

L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?

Enguany, segueix avançant a les universitats catalanes la gran reforma universitària a escala europea coneguda també com a Procés de Bolonya, destinada a canviar de dalt a baix el model d’universitat que actualment anomenem pública. Des de la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), esbossem tres aspectes que considerem claus:
· L’anomenat “esperit Bolonya� persegueix la Lliure mobilitat a escala europea, una reforma pedagògica i una homologació de titulacions. Aspectes tots ells desitjables sempre i quan es doti dels recursos necessaris la universitat pública per tal de garantir-hi un accés universal. Tanmateix, encara és hora que es tingui present els diversos punts de partida de l’educació pública europea.
· El silenci mediàtic i la desinformació, no entenem com una reforma endegada formalment l’any 1999 amb la coneguda com a Declaració de Bolonya que li dóna nom, ha provocat tant poc ressò a l’opinió pública i dins de la comunitat educativa.
·El nul control democràtic; aquesta reforma, rere les trobades europees ministerials, l’encapçala la Comissió Europea on hi influeixen diversos lobbies empresarials. La mateixa OMC ha tret posicionaments al respecte. A l’estat espanyol, i mercès a les reformes que van comportar la LOU (figura presidencialista del rector, reforç del Consell Social, creació de l’Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación –ANECA-) tot i les promeses electorals del PSOE, aquesta nova reforma pot aplicar-se simplement a cop de Decret.

Aquest darrer curs, ha començat a generar-se un cert ressò al voltant d’aquest nou model, en bona mesura degut a les presses imposades a les universitats per tal d’enllestir les reformes de cara l’improrrogable termini del 2010. En aquesta línia, el govern espanyol duu aprovats diversos Decrets per a regular les noves titulacions, i serà durant aquests mesos que s’aprovarà el nou Catàleg de Titulacions que marcarà quins ensenyaments seran homologats i la seva composició en línies generals, l’esborrany del qual va provocar les primeres reaccions unitàries de la comunitat universitària i segons ens expliquen algunes fonts, serà aprovat. Alhora, s’amplien sense gaire informació les proves experimentals.

A dia d’avui, en consonància, hem deixat de sentir de parlar sobre la reforma pedagògica, veiem com no s’afegeixen suficients recursos per a garantir la lliure mobilitat d’estudiants (un insuficent increment de 200 eurus per a mobilitat), veiem com la llengua catalana segueix sent minoritzada a les aules dels Països Catalans, veiem com desapareixen i es dilueixen titulacions definides com a “econòmicament poc rentables�, veiem com ens augmenten les taxes per damunt de l’increment de l’IPC, veiem com es perfilen unes futures especialitzacions que seran de pagament (els nous postgraus) i veiem com s’imposen models de finançament competitiu.

En definitiva, avança el desmantellament del model educatiu de l’Estat de Benestar, i ens trobem ja davant de polítiques decidides que s’inscriuen en el marc de la nova Europa del Capital, com se’ns proposava amb la malanomenada Constitució Europea o el projecte de Directiva Bolkenstein. Per tot això, i degut al treball realitzat enguany dins de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), aquesta comença a escalfar motors per una jornada de mobilitzacions de cara el 17 de Novembre, coordinats amb estudiants d’arreu d’Europa. Estigueu, doncs, atents i atentes.

Barcelona, 14 de Setembre de 2005
Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Re: Exposició:Premsa clandestina d'estudiants als Països catalans (1971-1976) a la UB
06 oct 2005
Felicitats per l'expo i els 5 anys.
Visca la terra i el socialisme!!
Sindicato Sindicat