Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
El Consell d'Europa recomana als governs balear i valencià aplicar un nou model educatiu basat en la 'immersió total i efectiva' en català
05 oct 2005
El Consell d'Europa insta als governs balear i valencià a implantar "un altre model escolar" i a apostar per estendre, "de manera sistemàtica", la "immersió total" en un informe fet públic fa unes setmanes. Aquesta recomanació també l'extén a Galícia, però no a Catalunya, que com ja hem dit rep una felicitació pel seu "excel·lent sistema educatiu".

L'informe, realitzat per experts independents, és el primer des de l'entrada en vigor (any 2001) de la Carta Europea per la Protecció de les Llengües Regionals i Minoritàries. Aquest informe va ser aprovat pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa, que com ja hem dit en l'anterior notícia, està format per representants de tots els països membres de la Unió Europea. El comitè d'experts designat pel Consell va visitar l'any passat l'Estat espanyol per tal d'avaluar la situació de les diferents llengües. Durant la inspecció, els tècnics del Consell d'Europa es van entrevistar amb autoritats regionals i jurídiques, polítics, periodistes, pedagogs, ONG i representants lingüístics. Podeu llegir l'informe i les recomanacions que els experts independents van fer després d'aquesta 'inspecció'.

Segons informa el Diari de Balears, a més, l'informe dedica vint pàgines a la situació del català a les Illes. En aquest apartat, a més de fer les consideracions abans esmentades, els experts indiquen que "l'actual model educacional no assoleix el nivell necessari". En aquest sentit, els tècnics consideren que per assolir el nivell ideal d'una llengua cooficial és necessària "l'oferta a Balears d'un ensenyament essencialment en català i no limitat a la meitat del currículum".

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat