Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Més trens, «no» al PEIT
05 oct 2005
(Carta publicada en el diari «El Punt» el dia 4 d'octubre de 2005)

El PEIT és el Pla Estratègic d'Infraestructures i Transports, projecte del Govern central per al període 2005-2020. Aquest Pla té una gran novetat: dóna prioritat al ferrocarril sobre la carretera. Les inversions del tren sobrepassen les de la carretera en una proporció de 10 a 6. Però tot i aquest aspecte positiu, no és pas suficient.

Avui el transport per carretera té una enorme hegemonia, i és una font impressionant de contaminació, d'embussos i d'accidents. Massa camions i massa cotxes. I amb 60.000 milions d'euros es volen fer 6.000 km més d'autovies i autopistes (dels 9.000 km actuals als 15.000). ¿Per què 6.000 km més, quan Espanya és el quart país del món en nombre de km d'autovia, i el segon d'Europa en km per habitant? Un disbarat! ¿Per què, en comptes de fer una aposta de «més nous ferrocarrils que noves autovies», no fem l'aposta de «reconduir una gran part del transport actual de la carretera cap al tren»? De dirigir-nos cap a l'hegemonia del tren?

I no sols perquè és una forma de transport (de mercaderies i de persones) més segura, més econòmica i més sostenible, sinó perquè, amb aquest Pla, serà impossible complir el Protocol de Kyoto. El qual ja és ben poca cosa i ben insuficient. Vejam: els plans oficials són: entre 2005 i 2007 estabilitzar les emissions de CO2 i entre 2008 i 2012 reduir-les un 21 per 100, i després encara continuar reduint. (Han esperat fins als últims anys del període; no sols sense rebaixar les emissions, sinó augmentant-les!!) Vostès s'imaginen que es puguin rebaixar aquestes emissions si es fan més autovies?

¿Per què l'esquerra no planteja una forta oposició i no ens mobilitzem contra aquest Pla (que molta gent ni tan sols coneix) com si fos una cosa molt important? Que ho és!

Antoni Ferret. Barcelona

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa