Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
03 oct 2005
30carabasses.jpg
Article d'opinió de Jordi Salvia, membre de la CUP de Vilafranca del Pendès on qüestiona el dogma segons el qual si "fracassa l'estatut fracassa Catalunya" i anuncia que "als independentistes no ens tremolarà la mà a l'hora de votar NO" a l'estatut dels botiflers.


Estatut a l'espanyola

El diari AVUI inaugurava la seva nova etapa amb una frase del President Maragall com titular: "Si fracassa l'Estatut, fracassa Catalunya". La classe política catalana, per ser més exactes. Des del meu punt de vista, no cal esperar a la votació al Parlament de Catalunya. El fracàs de la nostra classe política és un fet des de fa dies. Els nostres suposats representants s'han convertit en la principal trava en el camí cap a la plena sobirania nacional i la unitat dels Països Catalans.

Ells i elles s'han convertit en els carcellers de la presó de pobles que és la santíssima "Constitución Española". Els partits catalans han coartat l'estatut, fent la feina que li pertocaria a l'estat. L'acord que la reforma de l'estatut en cap cas superarà els límits constitucionals és la prova irrefutable de la covardia i la falta d'ambició de la classe política catalana, i de la comoditat amb què s'han instal•lat en l'estructura de l'estat espanyol.

Les qüestions claus, com són el concert econòmic i el dret a l'autodeterminació, àmpliament reclamats per la ciutadania, no seran contemplades a l'estatut. No perquè el Congrés dels Diputats ens negui aquest drets, sinó perquè els nostres representats han renunciat a reclamar-los, ignorant acords del Parlament de Catalunya i saltant-se a la "torera" els seus propis programes.

L'esquerra independentista, convençuda que els estatuts no solucionen el conflicte – a voltes més viu, d'altres més silenciós -- que ens enfronta amb l'estat espanyol, ens hem mostrat contraris a la reforma de l'estatut des de bon principi. Nosaltres creiem que els passos intermitjos, com s'ha demostrat fins ara, només serveixen per allargar la desnacionalització i per retardar la solució; una solució que passa, inevitablement, pel reconeixement del dret a l'autodeterminació.

Tot aquest teatre, que alguns han batejat com a "segona transició espanyola", va camí de ser tan lamentable com la primera. Parlar de federalisme, de sobirania compartida o altres models, és una simple burla. Si no tenim dret a guiar el nostre futur, si no tenim la llibertat d'escollir plenament, tots els models esgrimits són inacceptables i simples imposicions. Aquests models, si no tenim reconeguda la plena sobirania i no són debatuts amb igualtat de condicions, limiten els nostres drets nacionals.

Després de l'exhibició de "lleialtat institucional" -- que és com els agrada definir el col•laboracionisme més descarat --, i si avui s'aprova l'Estatut al Parlament de Catalunya, veurem com aquest passa pel sedàs del Congrés del Diputats i arriba a Catalunya de nou, plenament constitucionalitzat a l'espanyola. Aleshores sabrem fins on és capaç de rebaixar-se la classe política catalana, i quina és l'amplitud del fracàs.

Per últim: Sr. Carod Rovira, als independentistes -- per molt que digui que això seria alinear-se amb el PP -- no ens tremolarà la mà a l'hora de votar NO a un estatut que no soluciona la qüestió de l'espoli econòmic, que perpetua la divisió del nostre país en diverses comunitats autònomes, que no inclou mecanismes reals per a garantir la justícia social, que no contempla el català com a única llengua oficial i que no ens reconeix el dret a decidir com a poble, el dret internacional a l'autodeterminació.

Jordi Salvia i Cuadras
Candidatura d'Unitat Popular
Vilafranca del Penedès

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
"Per últim: Sr. Carod Rovira, als independentistes -- per molt que digui que això seria alinear-se amb el PP -- no ens tremolarà la mà a l'hora de votar NO a un estatut que no soluciona la qüestió de l'espoli econòmic, que perpetua la divisió del nostre país en diverses comunitats autònomes, que no inclou mecanismes reals per a garantir la justícia social, que no contempla el català com a única llengua oficial i que no ens reconeix el dret a decidir com a poble, el dret internacional a l'autodeterminació."

Hala! Me ha impresionado. Jo, que hombre
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
Doncs a mi votar NO com el PP em dona urticària, abans voto nul, blanc o m'abstinc que donar arguments a aquests feixistes. Seria qüestió de repensar el vot perque crec que el NO ja està monopolitzat pels que sabem i es comença a vislumbrar una possible cagada monumental si no sabem explicar la diferència.
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
ah si? ens demanaran la nostra opinió? (lo de votar i tal) hi haurà referèndum? o esteu parlant del vot negatiu dels vostres repressentants parlamentaris? ai calla, si no en teniu, no me'n recordava (m'he deixat endur)
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
Ni falten que ens fan, per fer el ridícul com l'esteu fent prefereixo estar sempre a la base i contra vosaltres. Cap estatut i cap polític ens farà lliures. Ves a agenollar-te davant l'estat espanyol un altre cop i a sobre content tros d'idiota, ja veuràs quin estatut us deixen paiaso i després tornes i em dius que voti SI.

PD: Jo penso votar nul també
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
però votar a on? quan?
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
05 oct 2005
la catalunya del segle xxi no pot tenir un sol idioma oficial, ni dos. la societat catalana es una societat culturalment complexa que no pot veure's reduida a una entelequia mitica, monolingüe, homogenea, que seria molt semblant a reclamar una españa unida y cristiana.
Re: [Article d'opinió] Estatut a l'espanyola
07 oct 2005
Penseu el que va passar amb el referèndum per la que deian "constitució europea": desde alguna "esquerra" de saló es promovía el No i el NO a França i Holanda, el que ha tingut es MAS DE LO MISMO, es a dir, mès política de dretes i a favor del capital. Amb l'Estatut es igual: estar a favor o en contra en tot càs significa estar a favor del CAPITAL, sigui espanyol o sigui català el capital es el mateix si es diu GAS NATURAL o es diu ENDESA.
Sindicat Terrassa