Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Comentari :: criminalització i repressió
La reinserció de presos i preses
30 set 2005
(Article redactat amb informació extreta d'unes jornades sobre el tema, organitzades per CCOO per als seus afiliats funcionaris de presons)

Les presons i el personal penitenciari, segons la Constitució, estan al servei de la reinserció social de les persones que han comès algun delicte. Però això ara perilla, davant una onada de perversió social.

En els darrers 10 anys, la societat, els seus governs (no sols el del PP) i les seves lleis s'han anat apartant, en la realitat, d'aquest objectiu. S'han fet fins a 17 reformes legals (una autèntica obsessió!) i totes han anat retallant les possibilitats de rehabilitació, accentuant la duresa.

* Les decisions sobre permisos, canvi de grau (és a dir, de règim de vida), etc., han passat, de prendre-les l'equip de tractament (educador, assistent social, psicòleg i criminalista, aquells que tracten la persona i la coneixen), a caure, també, en mans de càrrecs burocràtics de la presó, més distants.
* Algunes decisions del jutge de vigilància s'han passat a jutjats centrals.
* S'ha abolit la possibilitat de redempció de penes pel treball.
* S'ha establert que certs beneficis de la vida penitenciària no es puguin aplicar fins que el pres hagi complert la meitat de la condemna.
* Les mesures alternatives a la presó (llibertat vigilada, avui molt facilitada pels xips electrònics) s'apliquen molt escassament.

Vegem que, en comptes del tractament personalitzat, dirigit a obtenir la rehabilitació de la persona, es passa a mètodes burocràtics, freds, que van sobretot a reprimir i a mantenir la repressió. La por, de vegades certa i de vegades induïda, porta a accentuar la «seguretat», i per tant la repressió indiscriminada. Es va passant del desig de reinserció al de venjança.

Els resultats són: les penes s'allarguen, les presons es massifiquen (no perquè hi entri més gent, sinó perquè s'hi està més temps), les condicions de vida empitjoren (diversos presos en cada cel·la, manca de tallers on treballar, situació higiènica molt dolenta...), les condicions de treball dels funcionaris es fan més difícils (estressants, perilloses, poc motivades). Tot repercuteix en perjudici de les persones preses i de la possible reinserció.

Hauríem de tenir clares dues coses:
* La injustícia (l'atur, la precarietat) porta misèria, i aquesta, inseguretat; la inseguretat genera por i la por, repressió.
* Però la por i la repressió no són garantia de seguretat, sinó «al contrari».

Hem de reaccionar contra aquesta degradació, que molt sovint afecta també la gent del carrer, i exigir una política penitenciària més social.

Algunes mesures haurien de ser del tot prioritàries:
* Recuperar la possibilitat de redempció de pena pel treball.
* Tornar a l'equip de tractament les decisions de rehabilitació.
* Aplicar massivament mesures alternatives de llibertat vigilada.
* Substituir la Model, de condicions molt dolentes per massa antigues.

Antoni Ferret

http://llengcat.com/aferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La reinserció de presos i preses
30 set 2005
I què hem dius dels mals tractes a presos? Ni una paraula. No es pot rehabilitar quan hi ha un sector de funcionaris que aplica de forma sistemàtica la "mà dura", amb això destrueixen la feina dels professionals i desacrediten totalment la institució.

No saps on t'has ficat. En aquest fòrum no hi ha debats penitenciaris, sols insults a tot el col·lectiu. Ens acusen de carcellers i molta culpa la teniu els sindicats, amb el vostre podrit corporativisme.
El qui no tens lloc al fòrum ets tu, ADECAF
30 set 2005
Tot i que puc estar en desacord amb l'enfocament de l'article que ens envia Antoni Ferret, les seves contribucions a Indy sempre han estat constructives i està a anys llum de tu, carceller feixista. Ves-te'n al Fòrum de la Plataforma per Catalunya, a veure si et tornen a readmetre i ens deixes en pau, o escriu a Hispanismo.org on col·laboren els teus amiguets de l'MPC.
Re: La reinserció de presos i preses
30 set 2005
Absolutament d'acord
Re: La reinserció de presos i preses
03 oct 2005
Ei gent d'Indymedia!. Aplicarem d'un cop els criteris de publicació?... Un text de la policia nacional tindria cabuda en aquesta web? Així, a que ve que siguem permisius amb un sindicat de carcerers?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more