Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
70 aniversari del POUM: Continuar un vell combat
28 set 2005
Comunicat de Revolta Global en ocasió de l'acte de la Fundació Andreu Nin pel 70 aniversari del POUM
Des de Revolta Global creiem que cal lluitar per rescatar la memòria i el patrimoni polític del Partit Obrer dâUnificació Marxista, ja que, després de molts anys de silenci, de calúmnies i âdâoblitâ? cal mirar enrere per buscar exemples de partits revolucionaris com aquest que mai van confondre el comunisme amb la catàstrofe moral i política de lâestalinisme. Això ara, a començaments del segle XXI, és més urgent que mai, ja que, després de lâensorrament de lâestalinisme i de la reconversió liberal de la socialdemocràcia, cal refundar un socialisme revolucionari democràtic i pluralista que faci els comptes amb el passat. Comprendre lâefecte corruptor sobre el moviment obrer de la socialdemocràcia i lâestalinisme és condició sine qua non per entendre les causes i extreure les lliçons de les derrotes del segle XX, sortir del fatalisme i refundar un comunisme emancipador. Renovar el marxisme no serà possible sense nodrir-nos de les aportacions de Marx, Lenin, Trotsky, Luxemburg, Mariátegui, Gramsci, Nin, Che, Mandel i tants altres que van dedicar la seva vida a la lluita per una humanitat justa en un món habitable. Però, tanmateix, per construir nous projectes revolucionaris caldrà conèixer lâexperiència de partits com el POUM i de corrents com la Quarta Internacional, que encarnen la continuïtat dels comunistes que han combatut lâestalinisme, tot garantint el futur del socialisme més enllà de les falsificacions i les calumnies. Per tot això, saludem aquest acte organitzat per la Fundació Andreu Nin en ocasió del 70 aniversari de la fundació del POUM i volem contribuir en la mesura de les nostres possibilitats a generalitzar les iniciatives dâaquesta mena.

29 de setembre de 2005

________

La Fundació Andreu Nin organitza un acte de commemoració del 70 aniversari de la fundació del Partit Obrer dâUnificació Marxista, el POUM, que es celebrarà a l'Ateneu barceloní [c/Canuda, 6], el proper dia 29 de setembre, a les 19.30h.

A lâacte, entre dâaltres, hi participarà Wilebaldo Solano, lâúltim secretari general del POUM i secretari de les Joventuts Comunistes Ibèriques durant la guerra civil així com autor de âEl POUM en la historiaâ?, els historiadors Andrew Durgan, autor dâuna història del Bloc Obrer i Camperol que es pot considerar com âdefinitivaâ?, i Pelai Pagès, biògraf d'Andreu Nin i dâuna història del moviment trotskista a Espanya fins al 1935. Lâacte el presentarà el company Pepe Gutiérrez en nom de la Fundació Andreu Nin que comença amb aquest acte un nou cicle.

Es tracta de impulsar una activitat per a donar a conèixer i reflexionar sobre el significat dâuna tradició marxista oberta i revolucionària, de retre un públic homenatge a un partit que durant la guerra civil va mantenir una actitud perseverant a favor de la revolució i que per això va sofrir la calúmnia sistemàtica i la repressió final per part del stalinisme amb la trista complicitat del PCE i el PSUC. El POUM segueix sent nacionalment, estatal i internacional un referent històric inevitable per la recuperació de la memòria. històrica, en particular pel que fa a la lluita contra la burocràcia i el stalinisme i per la defensa dels valors dâun socialisme democràtic, plural i revolucionari.

Durant lâacte es donaran a conèixer alguns dels llibres relacionats amb la història del POUM, com ara âNuestros años treintaâ?, de Francesc del Cabo. Ell i la seva companya, Carlota Durany, van actuar com a âsecretarisâ? d'Andreu Nin, i van formar part de la minoritària, però molt activa, Esquerra Comunista de Barcelona dâon també van sobresortir el periodista Narcís Molins i Fabregat, i Josep Metge...

A la nostra web, a la secció de documents de formació pots llegir l'interessant document "La significación històrica del POUM", que es tracta d'una conferència realitzada per Wilebaldo Solano a l'Ateneu de Madrid el 1985. També pots llegir a la mateixa secció "El POUM en Madrid", text complet de la ponència de Enrique Rodríguez (membre del comité executiu del POUM) llegida a Barcelona també al 1985, al Centre d'Estudis Històrics Internacionals.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 70 aniversari del POUM: Continuar un vell combat
29 set 2005
salut i revolució
Sindicat