Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: criminalització i repressió
Busca el secreta
21 set 2005
Fem una mica d'exercici de observació
Amb totes les mobilitzacions que hi ha hagut els ultims 5 o 6 anys a Barcelona és estrany que no sâhagi descobert ni un sol secreta o infiltrat.

La primera pregunta què cal fer quan es busca un secreta és: que pot buscar en moviments plens dâantiglobalitzadors, artistes, creatius i no violents de tota mena? I que busca entre els radikals ? Quins son els seus objectius? La resposta: âdetectar comportaments delictiusâ? és equivocada. El secreta en realitat busca dues coses: informació (sobre les persones que més destaquen, sobre funcionament intern dels colâ¢lectius o sectors de moviment, sobre relacions amb altres àrees geogràfiques o sectors , sobre recursos i mitjans de què disposen els moviments mateixos, etc.); o crear-se una imatge pública de persona activista amb curriculum que li permeti passar, si necesari, a infiltrar organitzacions radicals o clandestines. També hi ha una tercera funció que però aquí no sembla que tingui molt sentit: la provocació (bona en cas dâestratègies de criminalització dels moviments però ara com ara això tampoc ho necessiten gaire, en tenen prou amb lâincivisme).

El secreta pot ser, i en general és, un policia en nòmina, un picoleto, un mosso, i fins i tot un GU (no és dâestranyar atès el talante democraticida del KloSS). Però també pot tractar-se dâun âautònomâ?, un colâ¢laborador que així es cobra un sobresou que en temps de precarietat sempre ajuda o bé algu que fa els seus petits trapis i que a canvi dâunes quantes informacions salva el negoci de les ingerències policials. Dâaquests darrers nâhi ha però no acostumen ser el pal de paller de la tasca dâinfiltració.

El secreta no té gaire història familiar i política (tot i que hi ha excepcions i hi ha hagut exemples de secretes amb familia i llarg curriculum militant) i acostuma a ser molt reservat pel que fa a les seves fonts dâingressos (cosa fàcil en un medi on tothom se les apanya i els curreles clàssics â amb horari i salari a final de mes - no abunden).

Té un discurs molt adaptat a lâàmbit en què es mou : radical entre radicals, moderat entre moderats, però sempre tirant cap a lâ »esquerra ».

El secreta escull com a trampolí per a la seva tasca a dins dels moviments algun colâ¢lectiu que sigui lo bastant obert com per quan hi entris ningú faci gaire preguntes i prou radical com per servir de pont cap als sectors més « difícils ». Els últims dos secretes descoberts a Barcelona eren activistes lâun del Mili KK i lâaltre del Colâ¢lectiu de Solidaritat amb la Revolució Zapatista on sâhavia infiltrat després de passar per una ràdio lliure de Nou Barris.

Un cop a dins sol ser un activista gairebé incansable: no es perd cap reunió i es fica en totes les comissions on hi hagi possibilitat dâampliar contactes o recollir informacions. Hi ha tasques que són una temptació molt gran per a un secreta: moderació de llistes, organització o coordinació de campanyes, suport legal, manteniment de contactes a les diverses escales territorials, comissions dâaccions.

En canvi no acostuma demostrar gaire interés per altres labors menys policialment productives com trobar diners, pegar cartells, manualitats de tota mena), sempre que no serveixin per consolidar la seva posició i acceptació dins del grup i lâentorn en el cual es mou.

El secreta no és molt preguntón. La seva habilitat consisteix en no demostrar en cap moment un interés excessiu per les dades âsensiblesâ?, siguin personals o colâ¢lectives. Un bon professional sap que la proximitat amb els àmbits de decisió i control (nâhi ha també als moviments horitzontals i no geràrquics) és suficient: tard o dâhora la informació cau.

També sol ser un personatge politicament correcte, que procura cuidar el llenguatge, amb una formació política teòrica no gens brillant però tampoc inexistent.

Un poquet diferent és el cas de lâinfiltrat en medi radikal, on tenen vigència valors més masclistes i el secreta pot afiançar la seua imatge gràcies a habilitats marcials i conseqüent contundència argumental.

Cal dir que si en aquests sectors hi hagués menys consum de drogues que desfan les neurones identificar el secreta seria molt fàcil, com en el cas del May day dâenguany i el camió parat per la pasma abans de la mani...

I què cal fer un cop descobert el secreta? Doncs enlloc de currar-lo, que era lâestil antic, caldria posar-lo a currar, que per això el paguem amb els nostres impostos (és una forma de parlar). Però aquesta part, que pot enllaçar directament amb les brillants teories i agosarades pràctiques dâutilització de les institucions que sâhan posat de moda entre els sectors moderns (pre i post) i els aprofitats de sempre serà lâobjecte dâun altre joc.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Busca el secreta
21 set 2005
Busca al paranoic
Re: Busca el secreta
21 set 2005
"La primera pregunta què cal fer quan es busca un secreta és: que pot buscar en moviments plens d’antiglobalitzadors, artistes, creatius i no violents de tota mena?"

Encara es hora que trobi a gent "artistica" i "creativa" en els moviments antiglobalitzadors. La majoría de vegades la creativitat es queda a mig camí entre l'indumentaria menys comode i mes llampant que es pot disenyar amb cadenes, jupes de pell o pentinats greixosos. No tothom es així, es clar, peró pasa sovint.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
El fin de todo movimiento social combativo es la desconfianza mutua. El articulo anterior puede ocasionar muchos perjuicios hacia gente solidaria y luchadora q solo busca combatir, no creo q sirva para detectar un policia infiltrado, sin que esto quiera decir que hay q relajarse, sino aunq se estye con los ojos abiertos no es bueno crear desconfianza.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Ese uno se delata sólo.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Pues yo he pillado dos paranoicos "Yuri" y "Ya lo tienes"
Re: Busca el secreta
21 set 2005
No és cap paranoia , els secretes són entre nosaltres intentant justificar el seu sou ; En la meva modesta opinio , el millor que podem fer quan en trobem un és fer veure que no te n'adones i pasar-li falsa informació ( gràcies a això la paterada del fòrum no va trobar prou policies per aturar-nos , doncs el secreta infiltrat en l'ARF va creure que l'acció fracasaria i no van enviar prous dotacions )
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Esteu com una cabra
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Em jugo a una birra que molts dels suposats secretes que el nostre o la nostra autora del meravellós mètode: com trobar un secreta en cinc passos, no ho eren. Hi ha bastanta gent que participa als MMSS (Moviments socials) d´una forma més o menys activa , però que constament és confosa per un secreta i sols perquè no entra dintre del patró alternatiu-artista, alternatiu-okupa, etc. Gent que per les paranoies i els prejudicis es troba en què la gent desconfia d´ella sistemàticament per no anar d´una mateixa manera vestit, per no liar-se el porret, etc. Mireu, la policia no és idiota i segur que sap tot el que es cou per barna, ja sigui mitjançant els informadors (més dels que us penseu, gent del mundillo que xerra més que el pepe rubianes), ja sigui pels infiltrats (pocs) o ja sigui per les tasques de recopil-lació i seguiment de informacions públiques relacionades amb els MMSS (molt important). Perquè el secreta de debó, molt poca gent es capaç de reconèixer-lo (portaran més ronya que els piesne) i quan és reconegut immediatament és rellevat. Així que menys paranoies i menys prejudicis. I no sóc policia.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Diuen els catolics que el major triomf del diable és fer creure a la gent que no existeix ; Quants d'aquests que ens acusen de paranoics son infiltrats ? .
Re: Busca el secreta
21 set 2005
>doncs el secreta infiltrat en l'ARF va creure que l'acció fracasaria i no van enviar prous dotacions )

si et refereixes al famós secreta de l´arf vas ben equivocat. Un outsider potser, però res més. La paterada la van deixar fer (amb certs impediments al mar), perquè allò hagués pogut acabar quan ells (la poli) haguèssin volgut.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Infiltrats? N'hi ha? Confidents? Molts més. Però no són els que desentonen, al contrari: són qui menys s'esperaria, qui més quadra amb el model.
Re: Busca el secreta
21 set 2005
se sabe quien es un paranoico o un alguien que difunde bulos y rumores porque no aporta ni una sola prueba, ni un solo dato fiable, ni un nombre. Como estais tan seguros de como visten los secretas, o de como piensan?
Re: Busca el secreta
21 set 2005
I que? Val hi ha secretes, i estan per reprimir, però m'agradaria saber a on es la notícia? Qui ho dubtava?
Re: Busca el secreta
21 set 2005
Jo em se d'uns quants 'militants' que amb el mobil ences al bar o a la plaça ja funcionen com a perfectes chotes. Especialment perillosos són en barris o localitats concretes ón tothom xafardeja sobre qui-fa-que sense importar-li les consecuencies.

Potser hauriem de començar a tancar la boca a alguns/es.
Re: Busca el secreta
22 set 2005
Ben dit, santsenca, cuanta raó tens !
"Potser hauriem de començar a tancar la boca a alguns/es." A més, heu pensat en la possibilitat de microfons ocults en alguns llocs estratégics? Ja sé que alguns us ho prendreu en broma pero és ben viable, barat (paga l'estat) i efectiu. Per exemple, recordeu l'entrada de la policia a la Muntanya? No podrien haber col.locat alguns microfons en el seu interior? Recordem que van estar moltes hores al seu interior. Pot semblar paranoia (jo tampoc m'ho crec massa, pero crec que es una posibilitat en certs casos) y per desgracia podria ser realitat.

En general, pero, crec que sovint la tasca d'informació es fa mitjançant confidents/chivatos i escoltes il.legals (móbils, microfons, seguiments...)

Al tanto i desconfieu. Res de confiança en qui no sabeu si es el vostre germà. Per pendre una birra, això ja és una altra cosa. A les reunions i assemblees: el mobil apagat pot ser més seguretat.

Endavant la lluita.
Mai ens faran creure.

Echelon t'escolta. El gran germa et vigila.
Re: Busca el secreta
22 set 2005
Bé, potser si que soc una mica paranoica pero la meva intencio no era crear desconfianza sino recordar que la prudencia es una virtut i que si ara no passa res si xerrem massa dema si que podria costar car a nosaltres o a companys. Come dia algu, obrir els ulls i cuidar les boquetes... sense veure enemics a cada cantonada.
Re: Busca el secreta
22 set 2005
Quan els bloltxevics van arribar al poder i van revisar els arxius de la policia zarista se'n van adonar que tenien inflitrats al comite central, elmateix li va passa al Grapo (Pio Moa) a ETA (el lobo), etc...
Re: Busca el secreta
22 set 2005
el método crítico-paranoico en los mmss,que está en el aire como el amor, da tristeza (todos son secreta hasta que no "demuestren" lo contrario)
es inútil, aleja al personal y mantiene los mmss fraccionados y estancos.
es una opinion, que aunque pueda ser crítica, y abierta a un cierto riesgo, no corresponde a ninguna malsana y doble intención.
Re: Busca el secreta
22 set 2005
L'infiltrat en la CNT Gambin va organitzar el cas Scala, a sou de Matin Villa, que va supossar un cop per l'organitzacio terrible. La majoria de les caigudes en Eta son per infiltrats. No son nomes policies, sino els seus colaboradors, a vegades pressionats ,o a canvi de droga, etc.
Re: Busca el secreta
22 set 2005
que n'hi ha, segurament, que serà qui menys et penses, pots posar la mà al foc
Re: Busca el secreta
22 set 2005
organizaciones terroristas como modelo de comportamiento e inserción y progreso de las propias ideas en lo social?
de acuerdo con "un", o aquellos que señalan histericamente, o,vete a saber, la gente cambia además.
no hay garantías, asumirlo, mejor que dinamicas surrealistas y de guetto
Re: Busca el secreta
23 set 2005
menos paranoia
más prudencia
y
más luch(A) social
Re: Busca el secreta
23 set 2005
Penso que s'ha d'estar atent a tot i a tots, però no oblidem que el que s'ha de fer es "currar" per la nostra forma de veure el món, currar i currar, deixar-nos de paranoies i seguir curran perque els ideals son molt macos però el que ens fa falta es MES CANYA !
Re: Busca el secreta
23 oct 2005
Todavia no me habeis encontrao??? juajuajuaaaa
Re: Busca el secreta
20 nov 2005
Hace cuatro años, aprox, mientras me encontraba detenido en los calabozos de la verneda junto con algunos compis, a mi y a alguna otra persona, nos sacaron de las celdas y ya en las oficinas de la comisaria nos ofrecieron hacer de informadores, je, je. Y aunque esto no es un chiste, a mi me hizo mucha gracia y aun no se si estaban de coña...lo importante es tener claro y no confundirse de donde estamos y a que nivel trabajamos. Mov. sociales o Estructuras clandestinas? Asambleas aviertas o grupo de afinidad? alarma social o violencia revolucionaria? Si teneis tanto que esconder, por lo pronto, no deberiais estar hablando como lo haceis y menos a traves de internet. Yo creo que aquello que pedimos y por lo que luchamos es obvio y claro y debe hacerse a cara descubierta, que me importa que me grabe un microfono o me vea un informador si tengo claro que actuo correctamente, ya conozco las consecuencias y a estas alturas no voy a emparanollarme con todo aquel que se me acerque, por miedo a que sea un informador o un secreta, yo no estoy en la eta, ni en los com. aut. de los 70, ni en ninguna estructura armada, formo parte de luchas sociales que es muy diferente................ Menos películas y mas prudencia, que por la boca muere el pez.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more