Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
19 set 2005
Devant de l'inmens allau d'ONGs que actualment actuen des del territori i l'estat espanyol, a hom li sorgeixen una serie de dubtes sobre la veritable lleialtat a les causes per les quals treballen i entorn la seva transparència. A continuació voldria compartir i tractar de contrastar amb vosaltres quin es el grau d'informacions i autenticitat relatiu al model de Comercialització de productes de Comerç Just i, en particular, l'integritat de l'ús dels fons recaptats per a desenvolupament
Fa poc que he entrat a formar part d'Intermon-Oxfam com a Promotor per a buscar al carrer la complicitat de la gent amb les diferents accions que du a terme aquesta organització arreu d'America, Àfrica i Àsia.

No obstant, em preocupa molt i per a mi (evidentment) es -clau- el grau de cumpliment exquisit de l'aprofitament dels recursos que aquest ens te al seu abast per tal d'afavorir els pobles amb els quals treballa.

En aquest sentit, sóc conscient de les multiples acreditacions que te otorgada per organismes públics, privats i independents sobre la seva qualitat, transparència i cumpliment d'standards medi ambientals (Auditors Mazars, "Fundación Lealtad", AENOR/IQNet 14001 MediAmbient, "OPTIMA" Ministerio de Asuntos Sociales, EMAS MediAmbient UE)

Alhora, un altre aspecte concret que em preocupa es el model que fan servir per a fer la venda al "1er món" dels recursos comprats a preu just als agricultors i camperols del "3r mon".

Tot i que confio en que és cert que la compra es realitza a preus dignes, tinc dubtes de quin pot ser el marge que, un cop venut a la botiga de comerç just, es quedin ells del preu final del producte i no retornin en forma d'obra social o mes compra solidaria ...

Algú podria aportar informació sobre totes aquestes questions i fer-ho de manera mínimament objectiva i sólida??

Salutacions a totes i tots

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
19 set 2005
Que no et passi res.

Intermon Oxfam explota als seus treballadors a través de la ETT Dialogue Márketing, que escamoteja salaris, dies de vacances i té una estructura semi-mafiosa i persecutòria amb els seus empleats.

Els diners que recapta al carrer tan Intermon Oxfam com GreenPeace estan bruts d'entrada.

Les ONG's, amic, no serveixen per a res més que per a l'ego de qui les monta i s'enriquex amb elles.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
19 set 2005
Doncs jo estic contractat a través d'una ETT que pertany al "Grupo Inmark" (http://www.inmark.es) concretament per "LiderControl", durant el primer mes, i després passaré amb Obra i Servei a "Task Force" amb un contracte de caràcter estable.

En tot moment considero haver rebut un tracte molt correcte i tampoc espero grans retribucions per la naturalesa del tipus de feina que faig.

Més enllà d'aquí, sobre el teu comentari de que "les ONG no serveixen per re". Home... jo conec uns quants que han estat sobre el terreny comprobant "el que ha servit" ells mateixos ..

Una altre cosa es que es pugui fer mes i millor amb el mateix.

Es aquest el dilema últim que em plantejo i el que motivaba el meu post
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
19 set 2005
he conegut persones q han anat primer amb el seu més de vacances a treballar a Bolivia, i després contractats per Medicus Mundi durant sis mesos per a continuar la tasca (muntar un servei sanitari mínim, ensenyar normes bàsiques d'higiene...)i segons el seu testimoni, tot era "transparent". Altra cosa son alguns dels cooperants, entitats etc. q puguin donar una altra imatge, normalment per manca d'informació, més que no per mala baba...
També persones vinculades a amnistia internacional que van sortir per motius ideològics no m’han parlat malament de la gestió o de la transparència.
De totes maneres es mouen mots diners i és fàcil q hi hagi qui se n’aprofiti...

Salut!!
www.guinarda.com
no
19 set 2005
El problema de les ongs - ho dic a partir d'una experiencia a nicaragua, i d'una investigació autònoma sobre el tema - no es de les persones que hi treballen, ni de la mala gestió o de transparència. El problema es que el plantejament a partir del què treballen, el de "combatre la pobresa" es equivocat des del principi. No es pot combatre la pobresa sense tocar la riquesa; i el llimit de totes les ongs amb qui he entrat en contacte es que la seva activitat no pot arribar a questionar les estructures de poder. Per quan es diguin "no gobernamentals" o "indepenents", depenent gairebé totes, per la gran majoría del seu finançament, de fonts institucionals: goberns o agències internacionals. Les subvencions que aquestes entitats otorguen a les ONGs estan "condicionades" al compliment de certs objectius. Aquests objectius impliquen un benefici directe o indirecte pel país o per la entitat donant, ja sigui en termes de contractes o d'obertura de mercats en paisos del tercer món.
Fins ara, no he conegut cap ONG que pugui saltar-se aquest problema de la "condicionalitat" dels seus finançaments. I aixó vol dir que els projectes que es realitzen estan més determinats per les necessitats dels paisos donants (del primer món) que per les dels paisos beneficiaris (tercer món). Per aixó els projectes són sovint desproporcionats, en quant a l'aprofitament dels recursos locals, massa ràpids com a temps d'execució, sense evaluacions indepenents, i per aixó tants diners es gasten en publicitat i en la busqueda del renovament de les subvencions. La meva experiència amb les ONGs es que són estructures pillades en un mecanisme repetitiu que li garanteixi la sobrevivència, que no li deixa el temps per questionar-se si el treball que estàn desenvolupant serveix, a llarg termini, a algú més que als que perceben directament un sou (els mateixos cooperants). Per aixó no m'agrada l'ús de la paraula "solidaritat" pel tipus de treball que realitzen les ONGs.
A Nicaragua en particular, un pais que ara viu de la cooperació de les ONGs, els paisos i les entitats gobernamentals que ara subvencionen el treball de les ONGs van denegar la seva ajuda durant el sandinisme, quan hi va haver un intent fort de questionament dels poders establerts. Un cop derrocat el govern sandinista, tornats els terratinents, e instaurat el neoliberisme, van arrivar les ONGs a cooperar per erradicar la pobresa. No veig ón el concepte de "solidaritat" entra en aquest tipus d'actuació.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
19 set 2005
molt d'acord amb tu "sx", a Nicaragua també conec alguna ONG que té un punt de partida que l'únic a que porta és a la dependència d'ells. La pregunta que potser ens hem de fer és què es fa avui dia amb la solidaritat (que avui dia camufla molt la paraula caritat). I crec que un model de dependència no és la solució per a l'emancipació de cap poble, ben al contrari; penso que l'objectiu principal d'una ONG hauria de ser treballar per no haver-ho de tornar a fer més, per no haver d'existir (ja que el seu treball hauria fet desenvolupar "x" aspecte). Respecte a que no hi ha organitzacions que no depenguin d'altres, a la mateixa Nicaragua pots trobar quantitat de colectius que estan creant una autonomia i consolidant-se de mica en mica, com, el que personalment conec, a Malpaisillo o Masaya (els dos projectes de dones). Però bé, trobo encertat el que has dit.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
También como en todo, existen ong que hacen solidaridad desde el respeto a la gente con la que trabaja. Que estaban trabajando en Nicaragua y en otros sitios antes y después de perder las elecciones loa y los sandinistas. Que además de transparencia y calidad en su día no admitieron prestacionistas entre sus empleados, vamos que no colaboraron con la represión hacia los insumisos y muchos otros ejemplos. Yo me he preocupado y creo que hay varias opciones bastante consecuentes. Hay ong que más que escuelas y hospitales, hacen proyectos de consolidar redes de lucha de la gente del pueblo, formación en como organizarse o apoyar luchas que sean reivindicativas en sus paises a sus gobiernos. Solidaridad no es sólo vacunar, comida y mega proyectos. Se puede buscar y se puede encontrar.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
A "solidari català":

Primer dius: "després passaré amb Obra i Servei a "Task Force" amb un contracte de caràcter estable", a veure un contracte d'obra i servei vol dir que et poden despatxar quan els hi doni la gana (dient que s'ha acabat la feina), així que d'estable res.

Segon. Les ONG fan un servei que tindria que donar l'Estat, no són més que una subcontrata de l'Estat per fer tasques de cooperació. No entraré en la feina de les ONGs ben explicada pels pots anteriors (si no toquem el sistema capitalista i les seves relacions de poder i propietat només fem beneficència i caritat, que és el que fan ara les ONGs). Com captador veuràs que molta gent pica en això de les ONGs com una forma de tranquilitzar la seva consciència, i d'això s'aprofiten les ONGs, moltes d'elles amb bona fe, d'altres per treure un profit econòmic (d'aquí que hi hagin tantes ONG, cadascú munta el seu xiringo i apa, a demanar calés a l'administració, que com sap que això la majoria de la gent no ho criticarà (per la mala consciència de que parlàven abans), els hi dona els diners i es treu de sobre el mort de tenir que realitzar projectes de cooperació des de l'administració mateixa). És com les germanetes dels pobres, sí fan una feina alimentant marginats (fruït del sistema capitalista), però això ho hauria de fer l'Estat (més eficient i sense moralina catòlica). Les ONGs és igual però a nivell internacional, primer explotem aquests països del tercer món, els imposem unes regles de comerç injustes i després enviem el servei post-explotació (les ONGs) per que una ínfima minoria potser visqui algu millor.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
A veure, jo crec que, en general, l'acció de les ONG discorre en contra de l'actuació dels governs, precisament per les dinamiques neoliberals en que aquests estan inmerssos.

Són les mateixes ONGs que denuncien aquesta manera de relacionar (o supeditar) politica i mercat.

Per això mateix es preocupan de, mitjançant les seves propies alternatives autofinançades, cubrir (en la mesura del possible) les mancançes que, com tu molt bé deies, no realitzen els Estats (els primers actors que deurien de dur-les a terme)

També s'ha dit més a dalt que des d'Intermon es creen situacions de dependencia a les poblacions on es treballa.

Home, des d'aqui voldria dir que això em penso que tendeix a ser bastant falç a partir d'informes independents que han estat analitzats per tercers sobre com aquesta organització es recoltza sobre "contrapunts" que són les organitzacions locals autogestionades per la comunitat mateixa .. Són justament i tan sols aquestes les que, finalment, fan ús dels recursos que reben com elles volen

En definitiva, considero que, efectivament, deuria ser l'Estat en primer terme i la pressió de la societat civil la que conseguis revertir l'ordre capitalista actual cap a un sistema més just, redistributiu i humà. Però mentres una part de la població es dedica a treballar i teoritzar o lluitar des de moviments de base sense gaires recursos ...Hi han d'altres que aprofiten les seves peles per ACTUAR I INCIDIR DIRECTAMENT sobre problemes concrets sobre el terreny a milers de kilometres de distància.

Per a fer això, calen molts recursos i alguns econòmics ... Es aquí on trobo sentit a l'acció transparent de les ONG

Tot i que justifico el fet de que, realment, no deurien d'existir.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
.... per cert, disculpeu la insostenible quantiat d'errades ortogràfiques del text (ara que m'hi fixo) ... :/
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
.... per cert, disculpeu la insostenible quantiat d'errades ortogràfiques del text (ara que m'hi fixo) ... :/
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
jajajajaja, boníssima la teva humilitat.
El problema de les ONG's és que si no aspiren a canviar-ho tot, no serveixen de gran cosa...
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
El problema és si hi ha algú/na ONG o persones d'aquestes que vulguin canviar alguna cosa!!

A vegades pels comentaris tinc els meus dubtes.

Donar de menjar no esta malaament però la canya quan!!

Gestionar la misèria que crea el capitalisme pot ajudar a que gent concreta en un moment concret no mori de gana, però si no el destruim sempre estarem gestionant la seva miseria ... NO?

www.kaosenlared.net
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
Sembla que volgueu donar a entendre que de les ONGs espereu que surti una solució i nou model polític que acabi amb les desigualtats , com si fos un "Todoenuno" ..

Es evident que les ONGs, per si mateixes, no solucionen cap problema integral del món. Per a això ens tenim que posar d'acord i actuar TOTS NOSALTRES dins d'un marc molt més ample a tots els nivells

Però mentres es fan coses a Mumbai, es fan lluites a les industries, es defensa el dret del nostre espai públic i habitatge i s'exploren noves formes de gestionar la cosa publica al marge del capitalisme en un pla polític .. Mentres passa tot això, hi ha molta gent que no esta fent grandilocuencies o retorica als Media Alternatius d'Internet .. Basicament perque no saben el que es un cable telefónic, ni un sistema operatiu lliure com GNU/Linux ... El que saben es que s'estan morint de fam i de deshidratació ..

Dieu que la tasca que fan les ONGs, per molt que sigui incomplerta o no doni una resposta integral als problemes del capitalisme... es una tasca burda i absurda?

Doncs sincerament, no hi estic d'acord

Això sí, us torno a donar la raó sobre el fet de que dista bastant de ser "la solució" als problemes del món ...

Pero es que això requereix de la convergència i la suma de molts esforços en camps diversos i sinèrgics al meu entendre ...

Salut
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
A ver "solidari catala". Nos has pedido consejo sobre la política de los precios de los carísimos productos de la tienda de Intermon.

Yo te he contestado con objetividad: el mucho dinero que recauda esta empresa privada es para sus campañas publicitarias, no para sus "captadores" -subcontratados a través de Dialogue Marketing- lo que dá que pensar sobre lo "mucho" que deben ayudar a los "pobrecitos" desválidos del Tercer Mundo, a quienes hay que llevar las teorías de la lucha de clases, de la unidad entre pueblos y la idea de que lo de ellos es de ellos.

Intermon es, dicho sea de paso, de la Iglesia Católica. Si no tienen a curas y monjas que trabajen para ellos, es su problema.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
20 set 2005
Karl Max, como dirían por aquí: "tronco" , dejalo porque no das pie con bola macho ...

Que sepas que Intermón fue creada en X año antes de cristo por los jesuitas, pero hace otros tantos milenios que es una organización 100x100 laica

Imagínate cual es el nivel y sensación de objetividad que me puedes reportar ...

Por cierto, la aplicación ortodoxa/inamovible del socialismo científico de marx y engels la veo un poco "caduca" ... pero vaya , a tu ritmo
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
21 set 2005
"solidari català", no t'equivoquis Intermón va ser creada pels jesuïtes i és controlada pels jesuïtes, pregunta per qui té el vot decisiu a la fundació que dirigeix Intermón, el que passa és que com no hi ha vocacions han de tirar de laïcs, però no per convenciment.

Per altre banda dir que el discurs d'ajudar als pobres està molt bé, però quants pobres dels que hi ha al món es beneficien de la feina de les ONGs, l'1%, el 2%?

Les ONGs, com ja he dit, només serveixen per netejar la consciència d'alguns i per fer-li la feina a l'Estat.

Sobre la caducitat del marxisme no hi entro perquè ens portaria temps, però el que si que està caduc és la caritat cristiana, que es porta practicant des de fa segles i a que ha portat?
Intermon - Oxfam miente
21 set 2005
El marxismo está caduco?

El marxismo aplicado con rigor científico y en las condiciones objetivas que demanda cada lugar dinamizan, humanizan y hacen justa la economía, cuyos beneficios revierten en el pueblo, no en una pléyade minoritaria.

Vete a ver La Pesadilla de Darwin y me cuentas para qué sirve tanta ONG.

Ayudáis al 1%? Qué cifra tan optimista. En cambio, el marxismo ayudaría al 100% de los pobres, que se ayudarían a sí mismos más que nada.
Re: Intermon - Oxfam i el model de Comerç Just --A DEBAT--
21 set 2005
Dien Bien Phu,

Això de la capacitat d'influència del vot dels jesuitas a la fundació, no t'ho discuteixo perque fins i tot ho podria trobar relativament provable..

Però si que vull tornar al tema de la "caritat".
I insistir-hi :

-- Jo només entenc la tasca de les ONG com un "parche" que discorre en paral·lel, per defecte i sense intenció de substituir la veritable solució ... Que considero que te que sortir de l'experimentació política d'aquest nou segle a traves de la ciutadania , des d'avall, amb horitzontalitat, un repensament de l'economia i una difusió del poder horitzontal (no comunisme) ..

A mi particularment em crida molt l'atenció les iniciatives que es couen a Chiapas i La Sexta Declaració ...

En tot cas, no crec que cap front aillat més o menys local sigui capaç d donar una solució política y socioeconómica global al problema que vosaltres senyaleu... Cal el treball transversal de tots

Per això no paro de repetir que , efectivament, les ONGs poden ser una merda caritativa fins a cert punt, però el que és indiscutible es que FAN MOLT MES QUE QUALSEVOL GOVERN ACTUAL per a APAIVAGAR (en la mesura del posible) problems inmediats .. Dista bastant de ser cap solució...

pero -----ES UTIL----- ES POSITIU.

Farem algo nomes amb les ONG --> NO

Cal actuar politica y socioeconomicament per subvertir l'actual model i aixir canviar REALMENT i de forma INTEGRAL la situació per a solucionar el problema de fons i ABARCAR TOTA LA POBLACIO ...

EFECTIVAMENT !! ...

Joder, estem d'acord ara ?
Sindicat