Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
19 set 2005
Al anometat "Compromiso de Caspe" de 1412, la burgesia neixent de Barcelona ja es va al.liar amb l'Esglesia (Vicenç Ferrar i d'altres) per anomenar rei a Fernando de Antequera, en detriment de Jaume II d'Urgell
Amb Fernando de Antequera, que va regnar amb el nom de Ferran I i era fill de Juan I de Castilla, Catalunya perd pès dins la Corona d'Aragó, la qual queda supeditada als interessos de la casa reial de Castella. Ferran el Catòlic, va culminar aquesta supeditació amb la unió política d'ambos regnes. Desde aleshores, l'estatus polític de Catalunya dins la Corona Espanyola, no ha canviat.

La burgesia catalana tenia interessos comercials amb la poderosa Mesta castellana, per la qual cosa va rebutxar el candidat d'Urgell, mentre que els clèrigs jugavan la carta d'al.liar-se amb el poderós que es la que sempre hi jugen. Vicenç Ferrer era un dominic, ordre religiosa que posteriorment va tenir tota mena de privilegis dels reis castellans.

Els principals enemics històric de l'autodeterminació son per tant l'Esglèsia i la Burgesia. Si analitzem els fets polítics posteriors, veurem que aquesta aliança encara es mantè amb tota la seva força avui en dia.
Mira també:
http://www.terra.es/personal/pilasanvicente/caspe.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
19 set 2005
Es que els sants catòlics i apostòlics i tota la seva colla de frares botiflers sempre ens han fotut als catalans.
Re: Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
19 set 2005
Joan Rosell se presentará a las elecciones a la presidencia de la CEOE

LVD - 19/09/2005 - 12.38 horas

Barcelona. (EFE).- El presidente de la patronal catalana Fomento del Trabajo, Joan Rosell, se presentará a las elecciones a la presidencia de la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE), que se celebrarán en el primer trimestre de 2006, según han informado fuentes de la patronal.

Rosell disputará la presidencia a José María Cuevas, después de reconocer el pasado viernes que "no sólo en la CEOE, sino que en todo el movimiento empresarial europeo, español y catalán hace falta una renovación".

José María Cuevas, de 70 años y presidente de la CEOE desde 1984, comunicó a la Junta Directiva de la organización el pasado 14 de septiembre su intención de presentarse a la reelección para su séptimo mandato, que ejercerá "con más intensidad", dijo.

Su actual mandato expira el próximo mes de febrero y, a partir de ese mes, la patronal cuenta con dos meses de plazo para organizar un proceso electoral en el que los miembros de la Asamblea General (unos 800) deberán elegir al presidente y a la Junta Directiva.

Según los estatutos de la CEOE, la candidatura del aspirante a la presidencia debe ser avalada por, al menos, veinte de los 800 miembros de la Asamblea, que, además, deben pertenecer a cinco organizaciones distintas.

Además, el aspirante a la presidencia debe presentar una lista con cien nombres, sus candidatos para la Junta Directiva.
Re: Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
19 set 2005
A Catalunya no hi ha cap "força política" que s'en surti d'aquest esquema. El PP i el PSOE, donç ja savem el que representen; CiU es burgesa i ben cristiana, IC es com ho podriem dir -deixemo a banda - ERC ? Qué fa ERC fent manetes amb la Caixa ? LLuitar per la independència ? o perque els seus mandamassos els hi baixin la hipoteca ?
I sobre la revolta dels segadors...
19 set 2005
LLavors al 1640, any el qual Portugal va forçar la seva independència de la Corona Castellana, i davant la força del moviment social de rebut a la Corona, la sempre oportuna Generalitat - Tranquil Jordi, tranquil - , ferme i permanent defensora dels interessos comercials de la burgesia catalana, van trovar la magnífica solució: fer una declaración reconeixent rei de Catalunya al sobirà DE FRANÇA , en Luis XII !! que es clar, es va dedicar a explotar el poble amb mès afany que el seu col.lega castellà.... ai la Generalitat, casa pairal dels financers barcelonins...que sempre estan pensan a Espanya o França o en algú que ELS HI GARANTEIXI MERCATS i LLeis Proteccionistes com la del "Arancel del 1906"... amb tota aquesta colla de gent, Catalunya no ha tingut un estat propi que EXPLOTI directament la seva classe treballadora: així la burgesia ha ougut explotarla pel seu compte mès a gust....es clar que aquesta mena de coses no sempre han sigut tol.erades, pero desde Madrid ja s'enocupen de "sofocar" las revueltas de los anarquistas, oi que si, sra Manodura
Re: Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
19 set 2005
sí, d'acord. Però també és evident que la societat del segle XXI és una mica més complexe que la del segle xv. Aquest esquema que dieu: burgesies cristianes pures, catalana i castellana, reis pre-absolutistes, etc. De fet suposo que tampoc era tan esquemàtica les relacions socials en aquell temps.
Ja fa molt de temps que, al menys a occident, la relació entre cultura i territori va deixar de ser tan directe. No diguem entre capital i territori: La majoria d'acvcionistes de gas natural no son catalans. malgrat que la caixa sigui la principal accionista. Els interesos de vegades es creuen i es confonen. Es llavors quan això que anomenen "competencia" esdevé un altre símbol.
Re: Orígens del pacte d'Estat entre la burgesia catalana i la Monarquia de Castella
20 set 2005
L'Estat, quansevol estat es producte de l'acció política de les classes dirigents i per tant treballa per garantir els seus privilegis. L'Estat capitalista del segle XXI es una eïna política al servei dels interessos de clase de la burgesia. La Generalitat de Catalunya, com institució "especial" d'un territori històric com Catalunya es una eïna política al servei de la clase burgesa catalana. Ho ha sigut gairabè desde la seva fundació. Dins l'Estat espanyol o de la Corona de Castella, han hagut ademés de la burgesia una clase burocràtica que ha tingut periódics conflictes amb la burgesia catalana, com ara al 1714. Per en cap càs, hi ha hagut, excepte entre juliol del 36 i maig del 37, cap moviment polític autodeterminista a Catalunya, que no respongués als interessos de clase de la burgesia catalana. Ara, al segle XXI, l'acció política de TOTS els partits "democràtics" catalanas o amb filials a Catalunya van en la mateixa direcció. El PP i el PSOE defensen ademès la classe burocràtica espanyola (Els senyors Pizarro, per entendrens) i CiU i ERC defensen la clase burgesa catalana (ELs senyors Esteve i alguns dels seus descendents avançats com els senyors Gabarró ), alhora que IU navega en una pretesa "esquerra" de parròquia que no defensa ningú, per supòsat no defensa la clase treballadora, sino la petita posició de la seva oligarquía de partit amb slogans "altercapitalistes".
Sindicat