|
|
Notícies :: educació i societat |
Foro Social Iberico por la Educación
|
|
per Albert Sansano (FSIPE) Correu-e: organizacion ARROBA fsipe.org (no verificat!) |
15 set 2005
|
FORO SOCIAL IBÉRICO POR LA EDUCACIÓN
Dentro del marco del Foro Social Mundial y del Foro Mundial de Educación, que animan a crear nuevas instancias de promoción de actividades, debates y una agenda colectiva, asà como impulsar a un conjunto de forums regionales, nacionales y temáticos, las organizaciones firmantes invitamos a todas y todos a la realización de un Foro Social Ibérico Por la Educación de los pueblos y naciones del Estado Español y Portugal, del 29 de octubre al 1 de noviembre de 2005, en la ciudad de Córdoba - España. |
|
Dentro del marco del Foro Social Mundial y del Foro Mundial de Educación, que animan a crear nuevas instancias de promoción de actividades, debates y una agenda colectiva, asà como impulsar a un conjunto de forums regionales, nacionales y temáticos, las organizaciones firmantes invitamos a todas y todos a la realización de un Foro Social Ibérico Por la Educación (*) de los pueblos y naciones del Estado Español y Portugal, en el mes de octubre-noviembre de 2005, en la ciudad de Córdoba - España. Pensamos que podemos contribuir a la consolidación de una Red Mundial de Lucha contra la mercantilización de la educación y por la democratización efectiva del derecho a la educación pública de calidad para todas y todos.
El objetivo del Foro es hacer posible un amplio debate en el que participen todos los sectores sociales con el fin de incluir todas las perspectivas y situar a la educación como prioridad y responsabilidad de toda la sociedad. En este sentido, nos dirigimos a las personas relacionadas con la educación tanto formal como no formal.
Partimos de la idea que la educación es un derecho universal y un bien público, al cual todas las ciudadanas y ciudadanos tienen el derecho a acceder en condiciones de igualdad y las Administraciones tienen el deber de garantizar.
Queremos una educación emancipadora, que favorezca la relación igualitaria entre mujeres y hombres, entre los diversos pueblos y culturas, y que sea respetuosa con las lenguas y culturas de las distintas naciones.
Queremos una educación que garantice la igualdad de oportunidades, que compense las desigualdades sociales y que pueda actuar como antÃdoto frente al racismo, al sexismo y a la exclusión social.
Defendemos el derecho que tienen todos los pueblos y naciones (también las del ámbito geográfico donde se cirscuncribe este foro) a construir su sistema educativo, a crear su propio currÃculo y a vehicular la enseñanza en la lengua propia.
Queremos que este Foro sea el espacio para formular propuestas y sumar fuerzas para continuar luchando por una educación pública, laica, y de calidad para todos y todas.
----------
(1) Denominación acordada en la reunión del 13 de enero, celebrada en Madrid con organizaciones del Estado Español y Portugal. |
Mira també:
http://www.fsipe.org |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per Si |
15 set 2005
|
Mientras no cunda el convencimiento de que en el seno del sistema capitalista, sea cual sea su formulación política burguesa "democrática", totalitaria, burocrática, estatalista o dictatorial, hablar de bienes "públicos" es una falacia, poco puede hacerse. Mientras la política siga dominada por la clase burguesa que representa al capital o por las vanguardias burocráticas, la educación estará siempre al servicio del capital y del orden establecido a favor de la clase privilegiada. Decir que se lucha a favor de una educación emancipadora y no plantear una posción nítidamente anticapitalista es una contradicción propia de socialdemócratas y otros reformistas falaces. |
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per UN EDUCADOR |
15 set 2005
|
Doncs sí tens raó: amb tot l'important del tema és educar sense reproduïr el sistema.
llegiu Freire. |
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per un |
15 set 2005
|
dins de l'organització hi ha gent que deixa bastant que desitjar:
Centro de Investigación en TeorÃas y Prácticas Superadoras de Desigualdades
Universitat de Barcelona - CREA
Parc CientÃfic de Barcelona
c/Baldiri i Reixac, 4-6, 4A5
08028 Barcelona Telf: 934034548/47
crea ARROBA ub.edu
http://www.pcb.ub.es/crea
Funcionament del CREA
per 2 noies excrea 03 jul 2004 06:14:31
Som dues noies que hem treballat a CREA. La pressió psicológica que és viu dins és molt difÃcil d'expressar amb paraules, però esperem que aquestes lÃnies siguin almenys sinceres. I sÃ, triem l'anonimat per por a les represà lies per part del grup. Ens agradaria donar noms i cognoms, emails, i adreça, però per la proximitat del grup a les nostres vides preferim no fer-ho.
Una cosa més, aquà no estem qüestionant els projectes, aquests són transformadors i la gent a la que s’adrecen es beneficia molt. El que denunciem aquà són altres prà ctiques que no són necessà ries ni beneficioses per portar a terme els projectes, i que sovint acaben fent mal psicològic a persones que treballen al centre.
Per facilitar l'explicació de la nostra experiència viscuda dintre seguirem els 10 punts que Pepe RodrÃguez exposa en el seu llibre "Adicción a Sectas", aquests estan penjats en un dels foros per antisectes el 25 de juny.
Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions:
1. Aquest centre de recerca és un grup cohesionat que segueix un seguit de principis socials que tothom comparteix més o menys en la seva totalitat. Quan algú/na diu o té actituds que es podrien qualificar de impròpies es manté un dià leg, dirigit per algú/na amb un cert poder, per fer entendre a la persona que aquestes actituds no són progressites, inclòs si és necessari se’l convida a sortir.
Dit aixà sembla un funcionament totalment lÃcit, el problema sorgeix quan moltes d’aquestes campanyes contra companys han estat iniciades han molt poc fonament. Amb altres paraules, quan algú/na fa/diu alguna cosa que pot comprometre al grup, es reacciona rà pidament per silenciar-li, ja sigui amb amenaces o mentides propagades dins el grup.
Hi ha un lÃder, que evidenment, ningú qüestiona i al que tothom li té molt de respecte. Però també existeix una camarilla que li dóna suport. El seu carisma ve de que és un expert en teoria sociològica i il·lumina a les noies amb el seu coneixement intel·lectual.
2. L'estructura que ells volen donar a coneixer és la d’una organització horitzontal i assembleà ria. Però això no és totalment cert, com hem dit abans el director té un pes molt important en tot el que es fa, seguit de la cúpula. La gent apren el codi ocult de funcionament, que és molt diferent de com diuen que funcionen. Per tant, les intervencions en les assemblees i altres reunions són totes en la mateixa lÃnia, el disens només és en petits matisos, encara que diguin que són gent molt plural.
Com els principis que es defesen són principis per la transformació social, amb l'argument que aquesta passa per la transformació personal es prenen el dret de ficar-se a la teva vida personal i a dir-te el que et convé o no.
No es prenen decisions de forma autònoma. Tot ha de passar pel coneixement de la cúpula o per designats seus d'absoluta confiança (la cúpula té informació privilegiada que no arriba a totes les persones del grup). Quan algú pren una decisió sense consultar, es té una "xerrada" amb ell o ella, per asegurar-se que mai més tornarà a succeir.
3. En principi no obliguen ningú a distanciar-se dels seus amics i familiars el que passa és que dediques moltes hores del dia (i sovint de la nit) al projecte. A més de l'horari laboral, hi ha moltes reunions de projectes que es fan a les nits, o el cap de setmana. Cada 15 dies hi ha un plenari per discutir un llibre. Si ets dona, estan les reunions del “grup de dones�, que encara que diguin que són d'assistència voluntà ria, s'ha de dir que unes dones són més lliures per triar que d'altres.
A més si ets estudiant o professor, has d'estudiar o preparar-te les classes, total que acabes per no tenir temps per compartir amb els teus antics amics i familiars.
I un cap de setmana a l'any unes jornades que són per cohesionar el grup i treballar aspectes del funcionament intern, aquestes jornades es converteixen moltes vegades en un malson per alguns/es perquè se'ls ataca frontalment.
Et pregunten sobre els amics, la parella, etc. I si consideren que estàs tenint relacions amb persones que no comparteixen els seus ideals et pressionen perquè els deixis, perquè si no estàs il-lusionada i al 110% al projecte no cal que hi siguis.
O sigui, el CREA no és només un lloc de recerca i treball, és una ideologia, que afecta a tots els à mbits de la teva vida, tant pública com privada, tant a les relacions de dins com a fora. Tot s´ha de saber.
4. Hi ha molta gent d’aquest grup que viu en pisos compartits, hi ha d'altres que viuen amb les seves famÃlies. En els pisos es realitza un control social brutal, tots tenen més o menys un mateix funcionament. Es fa el pacte d'explicar tot sobre la vida personal per ajudar-se mutuament a la transformació personal. I quan un pis té un problema que no sap solucionar, tenen el compromÃs de cridar als d'un altre pis. Tota la informació que dones al grup arriba a la cúpula i aquesta l’utilitza per tenir-te més lligat al grup. Una vegada et fiques en un pis d'aquests ja has begut oli!!!
5. Si ets dona i et califiquen de dona a la que l'agraden els tios "C", les xerrades no acaben mai. I si voleu saber que es això dels tio "C", senteu-vos perqué flipareu. Hi ha tipus "A": són els macos i normalment passen desapercebuts, les dones normalment no es fixen en ells i són els tios que haurien d’agradar a les dones de CREA. Per posar un exemple d’aquest tipus de tios: la cúpula i la majoria dels nois del grup (això vol dir que amb aquesta teoria es fomenta les relacions intramurs). Hi ha homes tipus "B" que tenen una mica dels de "A" i dels de "C". I els pitjors, que malauradament són els que agraden a les ties al seu parer, els tipus "C", els "chuletillas" que et trobes a una disco però que també et pots trobar a una biblio. Es suposa que aquesta nomenclatura només és per entendre la diversitat de tios i començar la transformació personal de les dones.
6. En relació al control de la informació, aquesta circula en una direcció, sempre des de la cúpula, però no a la inversa. Ja hem dit que existeix una cúpula que està preocupadÃsima per resoldre tots els problemes, també els personals de la gent de CREA.
La manipulació de la informació es fa de moltes maneres. Pero és tan subtil que només treballant allà ho pots veure. Més o menys, els arguments van d'aquesta manera: Els dolents són sempre els altres, i tenen enveja del grup, ansien el poder i són mediocres.
7. Segons la persona els danys psicològics que tot això pot ocasionar poden ser greus. Molta gent que ha sortit té una por espantosa de parlar-ne i acaben intentant oblidar tot allò sense denunciar-ho. I més si ets dona i has tingut relacions sexuals amb algú de la cúpula. Encara que ens sap greu reconeixer-lo, una proporció molt alta de les dones al CREA ha tingut relacions sexuals amb algú de la cúpula. Moltes vegades seduides per aquests intel·lectuals o per la necessitat de pertanyer i ser més ben acceptada dins del grup i per compartir més la ideologia del grup.
8. Sense cap mena de dubte existeix la figura de l'enemic que vol destruir el projecte o la figura del renegat. Aquestes figures les utilitzen per cohesionar el grup i descarregar totes les deries de la cúpula en persones concretes. I si has aconseguit una plaça de professor a la uni mentre has estat treballant a dins i deixes de pertanyer al grup et diuen que has de retornar la plaça perquè l'has aconseguit grà cies al grup.
En general, es pot dir que qualsevol persona que no estigui d'acord en la seva filosofia, o formes de fer, és enemic potencial.
9. Una de les maneres més habitual de captar gent és a les classes de les universitats on els profes que treballen al CREA donen classes. Introdueixen el projecte a un grup selecte d'estudiants (normalment noies i la majoria de vegades boniques) i els venen el projecte. Persones idealistes com les que estudien magisteri, pedagogia, psicologia o sociologia són una pressa fà cil pels professors. Són noies que somien amb canviar i millorar el món. El CREA els dóna les eines per fer-ho, clar que busquen persones IL.LUSIONADES a les que poder manipular més facilment. I més si es té en compte que l'ideal d'una societat més justa està lligat amb acostar-te amb el lÃder...
10. La gent treballa per uns salaris mÃnims, un pot arribar a treballar allà unes 60-70 hores en una setmana normal. No és una exageració! I encara et demanen que estiguis il.lusionat/da...
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/102543 |
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per Iberico |
17 set 2005
|
¿Por qué la convocatoria escribe "Foro Social Ibérico por la Educación de los pueblos y naciones del Estado español y Portugal" y no, si acaso, "Foro Social Ibérico por la Educación de los pueblos y naciones de los Estados español y portugués"? |
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per dery |
06 oct 2005
|
O de los pueblos y trosos de pueblos |
Re: Foro Social Iberico por la Educación
|
per Maialen mmaialen@hotmail.com |
13 oct 2005
|
¿Sabeis de alguien que organice autobuses para el Foro desde Barcelona? Nos gustaría ir pero somos estudiantes y el transporte sale un poco caro si vamos por nuestra cuenta. Infromadme si sabeis algo, por favor. Gracias!! |
|
|