Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Els joves tenen un 40 % menys de sou
12 set 2005
ELS JOVES TENEN UN 40 % MENYS DE SOU I EL DOBLE DE PRECARIETAT

Els empleats de 16 a 29 anys perceben uns 8.200 € anuals menys que la mitjana general

Antoni Fuentes

Ser jove és un factor de discriminació laboral. Aquesta és la conclusió d'un estudi presentat ahir per l'organització juvenil del sindicat CCOO, que posa en relleu que els treballadors amb menys de 30 anys cobren un 40 % menys que la mitjana de tots els ocupats i pateixen gairebé el doble de temporalitat.

Els empleats de 16 a 29 anys cobren una mitjana de 12.474,62 euros anuals, 8.254 menys que la mitjana general. Però la discriminació és encara més important si es tracta d'una dona de menys de 30 anys, que arriba a percebre fins a 2.400 euros menys que els homes de la mateixa franja d'edat.

ROTACIÓ ELEVADA

Un factor important que explica aquestes diferències salarials entre la gent jove i la resta de treballadors radica en l'elevada temporalitat que pateixen els menors de 30 anys. A Catalunya, la taxa d'assalariats joves amb contracte eventual ascendia, en finalitzar l'any 2004, al 43 %, molt per sobre del 23,7 % de mitjana a la comunitat. La temporalitat va acompanyada d'una elevada rotació, com ho demostra la mitjana de quatre contractes eventuals per cada ocupat juvenil temporal el 2004.

A més d'aquesta alta temporalitat i rotació laboral, hi ha altres factors que influeixen en el fet que els joves cobrin una mitjana un 40 % inferior a la general. «Existeix una discriminació per motius d'edat que s'aprecia en alguns complements salarials als quals no tenen accés els joves, com el d'antiguitat o producció», va assegurar Andrés Querol, coordinador d'Acció Jove - CCOO.

El sindicat defensa una reestructuració de les polítiques salarials en les empreses mitjançant l'aplicació de «criteris objectius» per determinar els complements, i no en funció de les persones que ocupen els llocs de treball. Com a conseqüència, un plus com el d'antiguitat està qüestionat i de fet s'està reconvertint en algunes empreses en altres conceptes, com els plans de pensions.
L'estudi no mesura l'efecte dels nous sistemes salarials que proliferen en algunes empreses i que comporten unes categories inferiors per als joves que hi accedeixen, encara que de forma temporal.

Entre els exemples, amb diferències salarials que poden arribar fins al 25 % i que es van reduint, hi ha Nissan i Seat. Es tracta del que Querol va anomenar «processos de doble velocitat», en què en alguns casos els joves entren a l'empresa amb contractes de relleu i substitueixen jubilats que segueixen treballant alguns dies a l'any.

MÉS ACCIDENTS

Els joves també pateixen més accidents laborals que la mitjana: 88,29 sinistres per cada 1.000 empleats, enfront d'una mitjana global de 66,18. L'any 2004 hi va haver 30 morts i 469 ferits greus a Catalunya en la franja d'edat dels 16 als 29 anys.

Comissions Obreres conclou que els problemes laborals de la gent jove «no són de quantitat de feina», malgrat que la taxa d'atur és d'un 14 % davant una mitjana general del 9,2 %, sinó que «es troben en la qualitat de la feina».

(Publicat en l'edició de 18/8/2005 d'«El Periódico»)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els joves tenen un 40 % menys de sou
13 set 2005
Si hem perdut la feina de tota la vida en un d'aquests tancaments d'empreses i ens hem hagut de recolocar allà on hem pogut.
Sindicat Terrassa