Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Lâonze de Setembre és la diada ânacional de Catalunyaâ?. Es celebra la desfeta que va patir âCatalunyaâ? enfront de les tropes borbòniques de la corona de Castella. Va significar la âmortâ? de les "institucions catalanes" i la submissió dâaquestes a lâestat centralitzat espanyol. Això va passar el 1714.
Avui dia, quasi 300 anys després el nacionalisme català celebra aquesta data, com a símbol de que la lluita nacional continua viva...
Malgrat tot, en aquella època no exisita el nacionalisme tal i com el coneixem ara, de fet el nacionalisme català, com també lâespanyol, van apareixer en el segle XIX. Existeixen fonts que parlen de ânacióâ? en el segle XVIII i abans, però el mot significava altres coses (ser serf dâun senyor, nascut a tal població, etc.) però no tenia el significat actual.
Malgrat que el sentir-se part dâuna nació i creure en ella pot ser molt divers hi ha una serie de idees que unifiquen els nacionalismes: una cultura i en el cas català també una llengua, una âhistòriaâ? comuna, una conciència col.lectiva més o menys extesa de pertànyer a un col.lectiu diferenciat, etc.
El nacionalisme âbotiflerâ? i moderat és criticat per els sectors més esquerrans de lâindependentisme ja que el consideren part del joc polític i dels interessos del mateix estat, en aquest cas lâespanyol (també França). Fins i tot diferents sectors parlen dâImperialisme sobre Catalunya, dâuna independència i socialisme i fins i tot sectors es declaren obertament llibertaris.
Parlar dâImperialisme és parlar dâuniformització cultural, de voler dominar la cultura i altres aspectes vitals, ja que dâaquesta manera els pensaments de la gent pot ser modelat de forma subtil. Tenen raó, lâestat espanyol tendeix a la uniformització, però no cal oblidar que lâactual estat també el conformen autonomies i altres divisions administratives. I es cert, la cultura, inclós lâús de diferents llengües, forma part de lâuniformització de lâestat. Ara bé aquests nacionalismes, la major part dâells, també aspiren a arribar a governar i poder uniformitzar la cultura, negant una cosa tan natural com lâevolució de les llengües. O es que cal recordar que moltes de les llengües existents eren en el seus origens evolucions dels diferents dialectes. Malamet anem amb aquest tema. Els anarquistes estem a favor de la llibertat total cultural, em sembla que moltxs dâaquestxs nacionalistes només aspiren a ser novxs manipuladorxs uniformitzadorxs de la cultura. Lâús del català no és patrimoni de cap persona ni âcol.lectiuâ?, com tampoc està bé decidir què és català i que no. En una societat anarquista els diccionaris del Pompeu Fabra no tindran cap âpoderâ?, es parlaria el que cadascú/una vulgui i com vulgui, lâimportant serà entedreâs. Potser sâutilitzaria un idioma universal tipus âesperantoâ? però cada persona també utilitzarà la seva llengua materna (o llengües).
Es parla dâuna independència i dâun socialisme. Moltxs indepes filo-marxistes proclamen aquests principis. Independència es podria dir que seria autogestió (no dependre de cap persona i auto-organització) i Socialisme seria una societat igualitaria i sense classes. Malgrat això si veiem els referents actuals âdâIndependència i Socialismeâ? parlariem de Cuba i Venezuela. El âcamaradaâ? Fidel: autoritari i socialista per accident (lâURSS el recolzava). Quin socialisme és el que encara permet les jerarquies socials (perque a Cuba nâhi han), es basa en lâautoritarisme i no ha fet cap pas remarcable per sortir de la fase de âdictadura del proletariatâ?, això si, el germanet de Castro ja es prepara per quan el vell es mori. Com tampoc podem oblidar la repressió contra col.lectius com lâhomosexual o dissidència política com lâanarquista. I que podem dir de Chavez, populista bananer idolatrat per part del nacionalisme català més esquerrà. Diu que és Socialista, deu ser com el socialisme de Zapatero o el de Fidel... Tan penòs és Chavez que només fa riure quan canta en els seus programes televisats o fa alguna gracieta contra en Bush i âel imperialismo yanquiâ?. Veure com els projectes de determinats independentistes només son una còpia a la catalana dels projectes castrites i chavistes és una mostra de la buidor de determinats moviments socials...
També trobem anarcoindepes en aquesta celebració, res de nou. Lâanarquisme de sempre ha tingut gent que també es sentia part dâuna nació, al igual que es podien sentir part dâuna classe social com la treballadora. El mateix Bakunin va tenir sempre simpaties paneslavistes. Però no és res de nou, en la mateixa actualitat personalitats tan conegudes com A.M. Bonanno parla de ânacions oprimidesâ? com pot ser la Palestina, o determinats moviments anarquistes de determinades regions tenen un fort contacte amb els moviments nacionalistes o lluites indígenes. Res de nou, ja que lâanarquisme per si mateix vol la llibertat total, però crec una mica estúpid dir-se âanarcoindepeâ?. Si els anarquistes volem la auto-organització, la Llibertat i lâIgualtat anem molt més ellà en la Llibertat de qualsevol nació que qualsevol nacionalista: Però com respectem la conciència individual veiem el sentir-se part dâuna nació com una construcció individual, per això molt anarquistes no som nacionalistes. Ser anarcoindependentista és completamet factible, però és mitjançant la pràctica que veiem com son les persones realment. Lâanarcoindependentisme, més que anar de la mà dels nacionalistes deuria de ser part activa del moviment anarquista. Al igual que hi ha anarquistes que es consideren part de la classe treballadora. Temps al temps.
I si tant agrada lâhistòria de Catalunya, cal recordar que el moviment social més important en la Història catalana ha sigut la lluita anarquista, malgrat âlâoblitâ? dels hereus/eves de lâestalinisme del PSUC i diferents moviments independentistes catalans.

La cultura pertany a la gent, el nacionalismes als polítics/ques. Celebrar la desfeta del 1714 és recolzar lâestatisme, lâautoritarisme i la falta de llibertat, ja que si el bàndol âcatalàâ? (no és cert perque a Catalunya en aquella data també hi havia filo-borbons) hagués guanyat encara viviriem sota lâopressió estatal. I tots els estats son font de poder i dâopressió.
Mira també:
http://www.albesos.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Millor dit, un altre imbecil més que parla d'anarquisme sense tenir ni idea, l'anarquisme és internacionalista. Lluita per la llibertat indivudual i col.lectiva de les persones que, entre d'altres, formen les nacions. Perque tothom pugui conviure en respecte mutu amb igualtat, des de la diferència, interactuant lliurement. Aixó és l'internacionalisme. Per aixó aquest 11 de setembre cel.lebro que malgrat tot, malgrat aquell dia fa tres-cents anys i tota la merda que hem patit individual i col.lectivament des de llavors, som aqui i seguim mantenint la mateixa voluntat de ser lliures.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
stirner deia qe si la llibertat col.lectiva estava per sobre de la llibertat individual no podia existir llibertat. L'article diu que el sentir-se part d'una nació és una cosa de conciència, per tant si jo no em considero català penso que la gent que, com tu, pensa que la conglomeració de persones crea una nació, no sé, em dona l'impressió que quan es parla de coses tana abstractes com una "nació" o "classe" és una excusa per eliminar la llibertat individual. El nacionalisme és una consciencia contemporanea, que apareix durant l'implantació de la industrialització. Elcas català va apareixer com a impossibilitat de la burgesia catalana de poder controlar i participar activament en l'esat-nació espanyol. No negaré que ha exisitit i exisitirà nacionalsmes d'arrel més popular, però això no treu que jo no em consideri català, l igual que molta altra gent. I tant que l'anarquisme pot ser internacionalista, però també n'hi han universalistes (neguen l'existència de nacions) i individualistes... D'anarquisme sabem el què sabem, al igual que de nacionalismes, ja que a Catalunya lo més "fàcil" es ser nacionalista...
Mira, si vols criticar, perfecte, de les crítiques s'apren, però podries dir exacament què és el qe trobes malament...
Vinga nacionalista català, ens veiem, però que sàpigues que malgrat nèixer a Catalunya no em sento part de cap nació. I per molt que diguis que hi ha nació catalana, jo et dré que sí, però només pel qui vulgui formar part.
Anarquia ara!
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Als Països Catalans socialistes no s'hauran de jurar ni constitutcions ni banderes ni pollardades d'aquestes.
Si hi continua havent gent que no se senti catalana ni d'enlloc altre mentres facin la feina que els hi toca dins la comunitat i alhora defensin les llibertats socials aconseguides front possibles invasors, tindran un lloc igualment entre nosaltres.

Crostes, pidolaires per no voler currar i demés púrria que podem trobar en molts concerts o bars "alternatius" i demés lacres socials els enviarem a on encara que quedi el règim capitalista perquè els donin exili. El capitalisme però ha demostrat ser molt llest i no crec que els vulguin tampoc.
No se on acabaran....
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Espero que comunistes i anarquistes ens unim CONTRA el nacionalisme català que és a tot arreu. Adalt, a l'oligarquia, i abaix, als moviments socials, que abans que ajudar a un pobre l'obligaran a pronunciar bé el català. Amb tots els pronoms febles...
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Abans es feia passar per "aznarkista" i ara per "marxista", faría riure de no fer pena.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Sagamartha, si tens algun problema, et passes per l'ateneu del Besòs.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Posa'm a refredar un parell de quintos, espera'm que ara vinc. Convides tú, és clar.
Re: 11 de Setembre: Per una Catalunya Catalana
07 set 2005
Merda anarquista espanyola fora de Catalunya. Catalunya Catalana
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
I ara es fa passar per aixó, que ximple k'arriba a ser. Ja tens els quintos a la nevera?
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
quines bajanades que dius, S.R.

bakunin, que té moltes coses perfectament criticables, va deixar ben clar que donava suport a la lluita de les nacions oprimides. El paneslavisme no té res a veure amb un "panrussisme", que sembla que critiquis. Seria més aviat l'equivalent a promulgar un "panmediterranisme" o colaboració de tots els pobles mediterranis.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Vaya amb els espanyolets de "L Ateneo Libertario del Besos". Neu a cagar al Besos.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
07 set 2005
Semblo estúpid a vegades, però m'he dedicat a retallar les perles:

"Ara bé aquests nacionalismes, la major part d’ells, també aspiren a arribar a governar i poder uniformitzar la cultura, negant una cosa tan natural com l’evolució de les llengües." (Ara et preocupes l'evolució de les llengües...)

"llibertat total cultural" (¿mandeeee?)

"tampoc està bé decidir què és català i que no" (sobren comentaris)

"anem molt més ellà en la Llibertat de qualsevol nació que qualsevol nacionalista" (a on?)

"Al igual que hi ha anarquistes que es consideren part de la classe treballadora..." (Si et sentís mon avi, de la CNT...)

"que jo no em consideri català, l igual que molta altra gent." (ciutadà del món? Si visquessis a Benín...)
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
08 set 2005
us heu fixat que és l únic article en català que tenen a la pàgina? Quina casualitat
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
08 set 2005
Una, hi han més articles, textos i noticies en català.
si no veus les noticies mira l'arxiu, de textos també hi han, al igual que articles. Molts som castellanoparlants (al barri del Besòs això domina), però també hi ha companys catalanoparlants. Diferents companys de l'Ateneu, per exemple, van neixer fora de "Catalunya" i parlen català perfectament, de fet tots ho parlem. Em sembla molta casualitat que aquesta "una" sigui una manipuladora, al igual és per les seves idees polítiques. I sí, caguem en el Besòs, que també deu ser "Catalunya", o només existeix Catalunya a on hi hagi burgesia...
A Jo ric, no sé, la veritat que ets demagògic, al igualsi et sentís el teu avi t'escupiria a la cara per malparit...
A Enric, doncs això, parlem de paneslavisme, que com bé dius és una mena de "panmediterranisme". De fet no ho critiquem, només mostrem que també hi han anarquistes que poden tindre sensibilitats nacionals, però que nosaltres no compartim, perquè en una societat anarquista, 100% autogestionaria, amb llibertat i igualtat si hagués una persona amb sentiments nacionalistes no podria aspirar a més llibertat per la "seva" nació. De fet hi haurai més llibertat en l'Anarquia que en un estat català i socialista tipus Cuba. No crec que això siguin tonteries.
per Sagamartha, no sé, serà idiota, però si vol passar a discutir-se pel local que vingui, ja el convidem a un suc... De fet en l'ateneu no som pidolaires,al igual els reformistes de determinades organitzacions si que pidolen al poder, però nosltres no som d'aquest tipu, tampoc pidolem pel carrer. No ens agrada treballar, ja que el considerem una forma d'esclavitud. Tampoc ens agraden els "costres" i la veritat "una altre" semblauna amenaça: "Si hi continua havent gent que no se senti catalana ni d'enlloc altre mentres facin la feina que els hi toca dins la comunitat i alhora defensin les llibertats socials aconseguides front possibles invasors, tindran un lloc igualment entre nosaltres". alament anem quan no ens agrda la feina imposada, tal com sembles insinuar, i tampoc entenem la Llibertat com una cosa múltiple. En les relacions humanes o hi ha llibertat o hi ha poder. Parlar de "llibertats" és parlar de poder i posar límits a la veritable Llibertat.
I al nazi català de RC33 tranquil, abans que es anem de "Catalunya" et deixarem provar el water que tan gentilment la vostra concubina "una" ens ha dit que l'utilitzem per cagar.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
08 set 2005
" Vaya amb els espanyolets de "L Ateneo Libertario del Besos". Neu a cagar al Besos. "
" Merda anarquista espanyola fora de Catalunya. Catalunya Catalana"

Aquí es que si no hablas català eres español y si no dices Visca la Terra también o qué?
Claro, hay que decir "Llibertat Presos Politics Catalans" y a los demás que les den por culo.

Pues yo hablo y escribo castellano, soy de salamanca y no habría nada que me diera más asco que sentirme español. Además hablo català y lo escribo, y no me siento ni català ni un puto ciudadano del mundo, me siento EXPLOTADO, un puto esclavo en Barcelona, Catalunya, Salamanca o Singapur. Y estoy hasta la polla de los nacionalismos, que parece ser que no queremos ser precarios pero sí precaris.
Iros a tomar por culo con vuestras patrias e mierda que en el caso de que se vieran realizadas no serían más que otro puto estado (como mucho un poco más socialdemócrata) con miles de personas esclavizadas por el trabajo asalariado y el consumismo.

Muerte a este sistema y a sus falsos críticos
Viva la autonomía obrera


Un saludo a l@s del ateneu del Besòs
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
08 set 2005
Aviam

No tinc res en contra de l'anarquisme, al contrari, crec que es molt important tenir en compte el seu antiautoritarisme, snese llibertat no hi ha socialisme.
pero anem a puntualitzar
stirner (citatper alla dsalt)era un anarquista individualista que en els seus escritsarribava a conclusions proximes al capitalisme, com a humans som individus socials (sino seriem besties) per tant es imposible l'alliberamentde l'individu sense l'alliberament social.les teories d'aquest paio han estat criticades per tots els anarquistes que han tingut algun tipus de rellevancia politica o social desde Bakunin fins als anarcosindicalistes del 36.

Un altre fallo de molts anarquistes es el seu excessiu idealisme que els porta a criticar destructivament i de manera simplistat ot allo que no es correspongui amb el seu model "ideal" de societat d'aki les critiques de dalt tant a fidel com a Chavez. tampoc es el meu model de socialisme i soc molt critic tant amb un com amb l altre (especialment amb Chavez)pero siusplau, el socialisme esta pensat per ser un sistema mundial, no es pot aconseguir en un petit pais, tampoc es pot aconseguir en un dia ni en un any, no pots fer plaf! i tenir l-anarquia o el comunisme (que en la seva concepcio final s-assembla bastant)la realitat es bastant diferent a com s-explica a dalt.

El nacionalisme com l'entenem avui es del segle XVIII d'acord, pero un altreconceptemolt important la identitat colectivaha existit sempre, cadasocietaten funcio de com organitza la reproduccio de la seva vida social desenvolupauna serie de valors d'us tant materials com no materials que administra de manera especifica, en definitiva laseva autoorganitzacio cultural.
El problema es que desde que existeix l'estat, aquest ha manipulat aquesta identitat colectiva imbuintli conceptes aliens al poble com son el patriarcat, la religio, el racisme.....

en el mon antic aquesta manipulacio de la identitat colectiva es concretava en el sentiment de pertinenca a una deteerminada ciutat, en la edat mitjana en la lleialtat a un senyor.....

la revolucio de la mateixa manera que ha d'esborrar qualsevol rastre d'explotacio de l'home per part de l'home, ha de despullar la identitat colectiva de qualsevol concepte que pertanyi als antics modes d'explotacio. Aquest sera lent i sobretot ha de ser lliure, no dirigit per cap cupula que fixi el que es bo i es dolent.

Per altre banda i encara que tothom es lliure de sentirse el que vulgui, es continua pertanyent a una determinada formacio social que es la de la regio on un s'ha criat aprenent gran part del que conforma la identitat colevctiva, tothom que ha crescut a Catalunya o hi porta la major part de la seva vida es catala encara que no s'ho senti (tampoc se li pot obligar a sentirse'n).

Per descomptat els treballadors pertanyem a una determinada formacio social alhora que pertanyem a la clase treballadora internacional. l-alliberament dels pobles es indestriable de la revolucio social. En aixo consisteix la autodeterminacio, quan un poble de s'emancipa de les clases dominants i decidieix ell mateix el seu futur.

I siusplau una mica mes de respecte jo no obligo a ningu a adoptarla meva cultura, que no m'insulti ningu per defensar/la.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
08 set 2005
"Undertaker Warrior", n´estem farts d´anarco-espanyolistes. Pots tornar-te´n a Salamanca i anar-te´n tu a prendre pel sac! homòfob!
Jo em sento EXPLOTAT, pero també OPRIMIT! Respecta i seràs respectat, defensar la pròpia cultura contra agressions externes no és patriotisme.
Salut i Anarquia!
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
09 set 2005
EL sol fet de titular l'escrit com "11 de setembre, una imbecilitat més" denota la teva falta de respecta cap als pobles oprimits i la gent que va lluitar per la seva llibertat. Els opressors sorgeixen de tots els costats, a Rússia el capitalisme fa mal, però el comunisme no es va quedar gens curt, al Nepal la monarquia autoritaria fa mal però les guerrilles maoistes són uns genocides,...
Tú que creus que l'11 de setembre és una imbecilitat més, perquè no critiques el "bloody sunday" dels irlandesos i dius que van ser ells els primers a disparar i no els britànics; entre els independentistes irlandesos també hi ha molts partits polítics. Tú que dius que el teu anarquisme no té ídols, perquè sempre que citeu un pensament dieu que és d'en Bakunin o d'Engels??
No podeu entendre que tothom té els seus referents; no cal idolatrar-los però si acceptar que, molts van deixar-hi la pell.

Prou intoxicació i provocacions!
Independència i Socialisme!
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
09 set 2005
Mira Pipes
Si me quieres llamar homófobo por mandarte a tomar por culo pues vale, pero que sepas que es una expresión, una frase feta. Pero allá tú, simplemente he sacado la rabia que llevo dentro de esa manera.
De lo de volver a salamanca, pues ya me demuestras tú lo anarquista que eres "deportándome" para dejar Catalunya libre de charnegos. Porque eso seré para ti, no?
De lo de respetar culturas, pues mira:llevo menos de un año en BCN y ya hablo català y prácticamente lo escribo, sólo que para escribir me sale en castellano. Qué le vamos a hacer, llevo más tiempo haciéndolo en esa lengua pero todo se andará. O sea que a lo mejor he hecho algo por respetar esa cultura.
No hablo de no respetar tu propia cultura, hablo de centrar toda mi actividad política en luchar por formar otra patria, otro estado, con sus políticos y su policía. Quizá mis maneras no hayan sido las mejores, pero eran fruto de la rabia. Simplemente estoy muy harto de los PPCC como eje político de absolutamente todo.
Re: 11 de Setembre, una imbecilitat més.
09 set 2005
Mira Pipes
Si me quieres llamar homófobo por mandarte a tomar por culo pues vale, pero que sepas que es una expresión, una frase feta. Pero allá tú, simplemente he sacado la rabia que llevo dentro de esa manera.
De lo de volver a salamanca, pues ya me demuestras tú lo anarquista que eres "deportándome" para dejar Catalunya libre de charnegos. Porque eso seré para ti, no?
De lo de respetar culturas, pues mira:llevo menos de un año en BCN y ya hablo català y prácticamente lo escribo, sólo que para escribir me sale en castellano. Qué le vamos a hacer, llevo más tiempo haciéndolo en esa lengua pero todo se andará. O sea que a lo mejor he hecho algo por respetar esa cultura.
No hablo de no respetar tu propia cultura, hablo de centrar toda mi actividad política en luchar por formar otra patria, otro estado, con sus políticos y su policía. Quizá mis maneras no hayan sido las mejores, pero eran fruto de la rabia. Simplemente estoy muy harto de los PPCC como eje político de absolutamente todo.
Sindicat