Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
El dictamen sobre l'Estatut del Consultiu troba inconstitucionals 19 articles
06 set 2005
Dimarts, 6 de setembre de 2005 a les 11:17
Informa: Tarry Política

La publicació del dictamen 269 del Consell Consultiu ha donat avui el tret de sortida a la darrera fase del projecte de reforma estatutària. Una darrera fase que es preveu dificultosa, ja que aquest dictamen declara inconstitucionals 19 dels articles presents en el text aprovat el passat mes de juny, i posa en dubte la constitucionalitat de 39 articles més. El president del Consell Consultiu, Higini Clotas, va fer ahir l'entrega d'aquest document al Parlament de Catalunya.

Alguns dels articles que el document de 388 pàgines posa en dubte són els que fan referència al blindatge de les competències mitjançant la invocació dels drets històrics, la proposta de finançament presentada pel tripartit i, d'altra banda, l'esmena presentada per CIU referida també al finançament.

El dictàmen del consultiu va ser aprovat per 4 vots a 3, amb els vots a favor de PSOE-PSC + PP + IC-V (4) i amb els vots en contra de ERC + CiU (3).

Tant el PSC com ICV consideren que el dictamen del consultiu, si bé no és vinculant, té un gran valor moral i el fet de no respectar-lo pot debilitar la capacitat de negociació a Madrid. Artur Mas, d'altra banda, ha culpat personalment a Maragall d'un possible fracàs en el procés de reforma de l'Estatut. Finalment, Josep Lluís Carod-Rovira, ha declarat que si l'Estatut no hi cap dins l'actual constitució, ha arribat l'hora de modificar-la. Maragall, però, ha anunciat que iniciarà una roda de converses amb els líders polítics catalans per a encarar aquesta recta final del procés de l'Estatut.

De totes maneres el dictàmen no fa sinó aprofundir les divergències entre els partits, perquè el que havia de ser un òrgan de consulta jurídica, com és el Consultiu, s'ha convertit només en una arma política més, on els partits d'òrbita constitucionalista-estatalista, PP + PSOE (i l'apèndix d'IC-V) han votat que els 19 articles són inconstitucionals, mentre que els ponents de ERC + CiU han votat que sí que eren constitucionals. Si tenim en compte que la seva funció en aquest dictàmen era analitzar els articles de l'Estatut per saber si són o no constitucionals ... té sentit que votin seguint estrictament la "disciplina" del partit que els va proposar per al lloc de ponents ? De què serveix un Consell Consultiu on cada membre vóta no segons l'anàlisi jurídic del text, sinó segons el que vol el partit que el va recomanar ?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El dictamen sobre l'Estatut del Consultiu troba inconstitucionals 19 articles
06 set 2005
Prou estatuts, Independència i Autogestió per aq tots els Països Catalans!!!
Re: El dictamen sobre l'Estatut del Consultiu troba inconstitucionals 19 articles
06 set 2005
nomes se t´acudeix dir això?
Re: El dictamen sobre l'Estatut del Consultiu troba inconstitucionals 19 articles
06 set 2005
Sens cap mena de dubte, la construcció del futur Estat Ultraburgés de Catalunya (això sí, d'esquerres i alternatiu) serà exemplar i pacífica, a major glòria dels fabricants de wàters i la seva família de filàntrops i devots de Montserrat, amen.
Sindicato Sindicat