Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Denuncia varietats no autoritzades (transgènics)
05 set 2005
L'Assemblea Pagesa de Catalunya, la Plataforma Transgènics Fora! i Greenpeace denuncien la utilització de varietats no autoritzades en camps comercials.
Concretament un camp de demostració de l'empresa Pioneer (Du Pont) a la població de la Sentiu de Sió (La Noguera)
DSCF0699.JPG
DSCF0702.JPG
DSCF0713.JPG
COMUNICAT DE PREMSA
5 de setembre de 2005

ORGANITZACIONS AGRÀRIES I ECOLOGISTES DENUNCIEN QUE LA GENERALITAT PERMET EL CULTIU DE CAMPS DE PAN�S TRANSGÈNIC IL•LEGALS

L’Assemblea Pagesa de Catalunya presenta una denúncia per plantacions de panís transgénic no autoritzat a Lleida

L’Assemblea Pagesa de Catalunya ha presentat avui una denuncia contra l’empresa PIONEER per la utilització d’un panís transgènic no autoritzat en un camp d’aquesta empresa situat a la Sentiu de Sió (Lleida). La denuncia s’ha presentat al Jutjat de Balaguer després que l’organització agrària descobrís, en el transcurs d’una investigació conjunta amb Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora!, que en aquest camp s’han sembrat vàries varietats de panís modificat genèticament (MG) no autoritzades. Les varietats són la PR34N44 i una altre, amb un cartell que posa “experimental�, però que ningú defineix exactament. Ambdues es recolectaran pròximament en una demostració pública. Aquestes varietats no estaven incloses en el registro quan van ser sembrades, per tant, el seu cultiu constitueix un clar delicte contra la salud pública y el medi ambient.

Aquest camp de la Sentiu de Sió és un dels centenars de camps de demostració que utilitzen les multinacionals de llavors per a introduir, ilegalment, noves varietats transgèniques i comercialitzar-les com si ja estiguessin autoritzades. Els dos darres anys, l’Assemblea Pagesa ha denunciat l’existencia d’un altre camp similar a la població d’Algerri (Lleida), i la resposta del Departament d’Agricultura de la Generalitat ha sigut sempre la del silenci Administratiu.

L’existència d’aquests camps de demostració amb varietats ilegals, és una mostra més que a Espanya es cultiven varietats transgèniques que en altres països estan prohibides, como el panís Bt-176. Greenpeace ja va denunciar, a principis d’aquesta campanya, la sembra, un any més, de milers d’ hectàrees de panís Bt 176 a l’estat Espanyol, sobre tot a Catalunya i Aragó. Aquesta varietat de panís transgènic provoca resistències a tota de les penicilines en humans , el que ha fet que ja fa cinc anys que estigui prohibida als Estats Units.

L`Abril de 2004, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria (AESA) va publicar una nota de premsa anunciant que a partir de l’1 de gener de 2005 la sembra de panís amb l’event Bt 176 quedaria prohibida en el territori espanyol. Un any i mig més tard, el 28 de juliol de 2005, el Govern Espanyol ha publicat una ordre en la que dictamina que totes les varietats que continguin l’event Bt-176 queden excloses del catàleg. Tot i així, les hectàrees d’aquest panís que ja han estat sembrades no s’han destruit ni tampoc s’ha definit cap procediment per evitar la seva comercialització.

Les tres organitzacions, Assemblea Pagesa de Catalunya, Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora!, constatem que milers d’hectàrees de panís Bt-176 s’han sembrat a Catalunya i també denunciem l’existència de varietats no autoritzades en camps de demostració de les multinacionales de llavors.

Totes aquestes varietats de panís transgènic seran recolectades a finals d’aquest any i passaran a la cadena alimentària sense que les autoritats hagin fet res al respecte. Per tant, exigim la retirada inmediata de totes les varietats transgèniques i l’aplicació de sancions legals a les multinacionals que han estat sembrant varietats GM no autorizades.

Fi del comunicat

Per a més informació

Assemblea Pagesa de Catalunya: Àlex Garcia 973447298

Greenpeace: Juan Felipe Carrasco: 626998244

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa