Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Denuncia varietats no autoritzades (transgènics)
05 set 2005
L'Assemblea Pagesa de Catalunya, la Plataforma Transgènics Fora! i Greenpeace denuncien la utilització de varietats no autoritzades en camps comercials.
Concretament un camp de demostració de l'empresa Pioneer (Du Pont) a la població de la Sentiu de Sió (La Noguera)
DSCF0699.JPG
DSCF0702.JPG
DSCF0713.JPG
COMUNICAT DE PREMSA
5 de setembre de 2005

ORGANITZACIONS AGRÃRIES I ECOLOGISTES DENUNCIEN QUE LA GENERALITAT PERMET EL CULTIU DE CAMPS DE PANÃ?S TRANSGÃNIC ILâ¢LEGALS

LâAssemblea Pagesa de Catalunya presenta una denúncia per plantacions de panís transgénic no autoritzat a Lleida

LâAssemblea Pagesa de Catalunya ha presentat avui una denuncia contra lâempresa PIONEER per la utilització dâun panís transgènic no autoritzat en un camp dâaquesta empresa situat a la Sentiu de Sió (Lleida). La denuncia sâha presentat al Jutjat de Balaguer després que lâorganització agrària descobrís, en el transcurs dâuna investigació conjunta amb Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora!, que en aquest camp sâhan sembrat vàries varietats de panís modificat genèticament (MG) no autoritzades. Les varietats són la PR34N44 i una altre, amb un cartell que posa âexperimentalâ?, però que ningú defineix exactament. Ambdues es recolectaran pròximament en una demostració pública. Aquestes varietats no estaven incloses en el registro quan van ser sembrades, per tant, el seu cultiu constitueix un clar delicte contra la salud pública y el medi ambient.

Aquest camp de la Sentiu de Sió és un dels centenars de camps de demostració que utilitzen les multinacionals de llavors per a introduir, ilegalment, noves varietats transgèniques i comercialitzar-les com si ja estiguessin autoritzades. Els dos darres anys, lâAssemblea Pagesa ha denunciat lâexistencia dâun altre camp similar a la població dâAlgerri (Lleida), i la resposta del Departament dâAgricultura de la Generalitat ha sigut sempre la del silenci Administratiu.

Lâexistència dâaquests camps de demostració amb varietats ilegals, és una mostra més que a Espanya es cultiven varietats transgèniques que en altres països estan prohibides, como el panís Bt-176. Greenpeace ja va denunciar, a principis dâaquesta campanya, la sembra, un any més, de milers dâ hectàrees de panís Bt 176 a lâestat Espanyol, sobre tot a Catalunya i Aragó. Aquesta varietat de panís transgènic provoca resistències a tota de les penicilines en humans , el que ha fet que ja fa cinc anys que estigui prohibida als Estats Units.

L`Abril de 2004, lâAgència Espanyola de Seguretat Alimentaria (AESA) va publicar una nota de premsa anunciant que a partir de lâ1 de gener de 2005 la sembra de panís amb lâevent Bt 176 quedaria prohibida en el territori espanyol. Un any i mig més tard, el 28 de juliol de 2005, el Govern Espanyol ha publicat una ordre en la que dictamina que totes les varietats que continguin lâevent Bt-176 queden excloses del catàleg. Tot i així, les hectàrees dâaquest panís que ja han estat sembrades no sâhan destruit ni tampoc sâha definit cap procediment per evitar la seva comercialització.

Les tres organitzacions, Assemblea Pagesa de Catalunya, Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora!, constatem que milers dâhectàrees de panís Bt-176 sâhan sembrat a Catalunya i també denunciem lâexistència de varietats no autoritzades en camps de demostració de les multinacionales de llavors.

Totes aquestes varietats de panís transgènic seran recolectades a finals dâaquest any i passaran a la cadena alimentària sense que les autoritats hagin fet res al respecte. Per tant, exigim la retirada inmediata de totes les varietats transgèniques i lâaplicació de sancions legals a les multinacionals que han estat sembrant varietats GM no autorizades.

Fi del comunicat

Per a més informació

Assemblea Pagesa de Catalunya: Ãlex Garcia 973447298

Greenpeace: Juan Felipe Carrasco: 626998244

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa