|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Entrevista a Karim Akbih
|
|
per fggrth |
05 set 2005
|
|
“Cal conèixer la realitat de la cultura amaziga per no cometre l’error de repetir aquà la injustÃcia que estan fent els Estats del nord d’Àfricaâ€?
La CUP de Badalona està treballant de manera molt important el tema de la coneixença de les condicions de vida de la nova immigració als Països Catalans. Per aquesta raó, hem volgut realitzar aquesta entrevista a una persona molt activa en el moviment amaziguista perquè ens donés el seu punt de vista respecte diferents temes.
[+] info: www.cupbadalona.org
Bon dia, ens trobem a Badalona amb en Karim Akbih i Verdaguer al barri de Casagemes per conversar de diversos temes. En Karim és una persona que participa en diferents entitats de solidaritat a la comarca del Garraf, militant d'organitzacions polÃtiques com Endavant i membre de l'Assemblea d'Associacions Amazics a Catalunya.
CUP: Per començar, sabem que el Rif està ara mateix d’actualitat, ens pots explicar que els que allà està succeint?
Karim: Ens haurem de remuntar al febrer de 2004, quan un terratrèmol va sacsejar la regió d’Al-Hocima, al Rif, al nord del Marroc; una regió amaziga. Des d'aleshores, les famÃlies afectades han vist com el govern incomplia les promeses de reconstrucció de les seves cases i de les infrastructures de la regió. I això ens ha portat, l'últim any, a mobilitzar-nos, quedant un petit reducte de famÃlies que s'han negat a acceptar el pacte que volia el govern del Marroc d’unes ajudes d'uns mil euros per famÃlia. Se suposa que amb aquests 1000 euros havien de reconstruir les seves cases.
Una sèrie de famÃlies, sobretot la gent del poble de Tamassint, amb diverses reivindicacions no han acceptat aquesta solució i durant aquest darrer any s'han estat mobilitzant. Finalment, aquest mes de maig la situació ha desembocat en una operació militar amb totes les de la llei al Rif. Primer amb l'empresonament del portaveu de la plataforma en defensa de les famÃlies afectades i la dissolució per part de l'exèrcit d'una marxa popular que tenia com a finalitat aquesta reivindicació. Després d’això, tenim diverses persones ferides, més de vint empresonats, dels quals poca cosa se'n sap a hores d'ara, i el poble de Tamassint, ocupat militarment, toc de queda i la majoria de població masculina amagada a les muntanyes per por a les represà lies i a les detencions. Doncs, aquesta és la situació que tenim ara.
CUP: De quina manera, aquesta situació està afectant a la població amaziga que viu als Països Catalans?
Karim: Tenint en compte que la majoria de població marroquina o nord africana immigrada que viu a Catalunya és d'origen amazic, i d'entre aquesta població la majoria són rifenys, s'està vivint la situació amb molta angoixa, amb molta indignació i això ens ha portat a mobilitzar-nos. El passat dimarts vam fer una concentració davant del consolat del Marroc a Barcelona, i fa una setmana, vam fer una manifestació a Barcelona de gairebé mil persones. VolÃem donar a conèixer la situació i demanà vem a les institucions d'aquà que preguntin i demanin explicacions al govern del Marroc en la mesura de les seves possibilitats.
CUP: Bé, potser per centrar-nos i anar a l'arrel del problema, ens hauries de donar una mica més d'informació de què és el poble amazic, ja que la majoria no coneixem gaire sobre el tema. Endavant:
Karim: Bé, doncs, Catalunya ha conegut el poble amazic des de fa molts anys, els ha conegut per una o altra banda. Cal saber que en el desenvolupament històric de la nació catalana els amazics sempre hi han estat relacionats d'una manera o altra. Avui en dia, la percepció del poble amazic no existeix, perquè aquest poble i aquesta cultura han quedat enterrades sota la ideologia araboislà mica, que ho impregna tot i ens fa veure tota la població nord africana identificant-la amb el món à rab, sense distingir entre musulmans, à rabs, marroquins... Això fa que es desconegui que la majoria de la població nord africana té una cultura pròpia diferent de l'araboislà mica. Potser pel nom de berber podria sonar una mica més, encara que amb referències un poc distorsionades. Aquesta podria ser una definició senzilla, el poble amazic és el poble originari del nord d'Àfrica i que ha vingut patint les invasions, colonitzacions i intervencions estrangeres, des de fenicis a grecs i romans, i més recentment, la colonització de les potències europees i, entremig, la invasió à rab que és la que ha comportat una major aculturació i la que ha establert bà sicament les condicions actuals en què es troba la cultura.
CUP: La població amaziga quins trets diferencials té amb la cultura à rab que expliquin aquest procés d'identificació? PodrÃem dir que una cultura tendeix més vers un progrés, una societat més democrà tica?
Karim: Això és una mica un dels trets que se’l vol veure, jo diria més, al moviment amaziguista que té una tendència laicista. Però si ens remetem a la cultura també hi ha elements d’aquest tipus. Una societat tribal, amb diversos testimonis històrics que ens la defineixen com a força igualità ria, una organització bastant democrà tica, les assemblees tribals, etc. La dona que si que juga un paper important, tot i que la islamització en els darrers anys ha estat prou forta per la pressió dels Estats à rabomusulmans del Nord d’Àfrica després de la descolonització, però que si que tradicionalment s’ha tingut en compte aquest valor de la major llibertat de la dona amaziga.
Bà sicament, es tracta d’una cultura mil•lenà ria que ha rebut la influència de totes aquestes colonitzacions, però que segueix mantenint la seva particularitat. Una d’elles, sobretot, és la llengua, que és camÃtica del grup afroasià tic, o sigui, està emparentada amb l’antic egipci i remotament amb l’à rab i la resta de llengües semÃtiques però també amb les txà diques. Però com ho pot estar el català amb l’indi-hurdu, perquè són llengües indoeuropees. Bé, un parentiu bastant llunyà . I tota una sèrie de valors culturals, amb un arrelament molt fort a la natura, i tot això ha traspassat a la cultura popular nord africana, més enllà de les regions que es mantenen com especÃficament amazigues. La cultura popular, l’islam popular té molts d’aquests valors d’arrelament a la natura, els elements de la natura són objecte de culte en molts casos, i això és visible en la religiositat popular. També és un exemple en aquest sentit el culte als santons tant conegut a tot el Marroc, i al Nord d’Àfrica en general.
CUP: Recentment, s’ha commemorat la Primavera Amaziga. Ens podries explicar en què consisteix aquest esdeveniment?
Karim: La Primavera Amaziga s’ha convertit una mica en la Diada cultural dels amazics arreu del món. Això prové de la CabÃlia algeriana, que és el referent, el despertar de la cultura amaziga, de la reivindicació d’aquesta cultura, pel seu reconeixement, pels seus drets. L’any 1980, el Govern algerià va prohibir tota una sèrie d’activitats culturals a la Universitat de Tizi Uzzu, capital de la CabÃlia, una regió al nord d’Algèria, una regió amaziga, evidentment.
Doncs, va prohibir unes conferències sobre poesia tradicional amaziga a la Universitat i això va comportar diverses mobilitzacions que van acabar amb una vaga general, la intervenció de l’exèrcit, ferits, etc. Això va crear una ona expansiva que en els últims 20-25 anys s’ha anat estenent pel nord d’Àfrica. Ha anat generant el moviment amaziguista actual que no té precedents en la història abans d’aquesta Primavera Amaziga.
I un impuls molt fort d’aquesta reivindicació ve l’any 2001 amb la Primavera Negra, quan s’acostava la commemoració d’aquest 20 d’abril de 1980, a la CabÃlia algeriana va haver-hi l’assassinat d’un jove amaziguista a una comissaria de la gendarmeria. Arran d’això, la mobilització popular que va ser resposta amb la repressió del Govern algerià causant més de 130 vÃctimes mortals. Per això s’anomena Primavera Negra i ha estat un punt d’inflexió que ha comportat a la CabÃlia, consolidar-se com la punta de llança de la Reivindicació amaziguista i, esperonar el moviment amazic arreu del Nord d’Àfrica i a la dià spora europea. Però sobretot per plantar cara al Govern algerià , en un pols que ha durat quatre anys.
CUP: Als Països Catalans hi ha alguna entitat que serveixi per estrènyer llaços entre amazics i catalans?
Karim: Conec l’experiència de l’Associació Catalanoamaziga Itran-Estels, -que vol dir el mateix en les dues llengües- que des de fa una desena d’anys ve treballant aquà el coneixement mutu. Saber explicar la realitat de Catalunya a la població amaziga, i sobretot, fer conèixer la cultura amaziga a la societat catalana. Els últims anys s’ha viscut un augment de l’associacionisme amaziguista, i han aparegut nous col•lectius, nuclis nous, petits grups locals, i el darrer any s’està donant l’experiència de l’Assemblea d’Associacions Amazigues a Catalunya que és un intent de coordinar tots aquests petits grups, nuclis, associacions que treballen per la cultura amaziga.
CUP: Consideres que tenen res en comú la reivindicació amaziguista amb les reivindicacions pròpies dels Països Catalans?
Karim: Des del punt de vista de qualsevol nació oprimida, o població que ha rebut o que està rebent una aculturació per part d’una altra cultura dominant, doncs, els paral•lelismes són clars. Després en termes polÃtics, la reivindicació d’independència, dels termes territorials varien una mica, però els llaços són innegables en aquest sentit, en la reivindicació de la reconstrucció nacional i recuperació de la cultura.
CUP: La població amaziga que viu aquà s’ha vist forçada a marxar per la situació econòmica, social, polÃtica als països d’origen. En aquest cas, et sembla encertada la polÃtica d’immigració existent?
Karim: Aquesta és una valoració que potser... Aquà encara és un fenomen prou recent i no hi ha un plantejament de fons sobre en quines condicions ha de viure la població immigrada aquÃ. El que hi ha són com petits pedaços que es van posant.
Sembla que ara comencen a sortir unes polÃtiques de fons per tal d’establir unes condicions dignes per aquesta població. Em refereixo a coses com l’ensenyament de la llengua materna als fills d’aquestes persones immigrades, però en qüestió de condicions econòmiques i de regularització dels papers encara estem bastant lluny, des del meu punt de vista, per dir que aquesta polÃtica és encertada o és favorable a què aquestes persones tinguin unes condicions de vida dignes.
CUP: Podem treballar la cohesió entre les persones des de l’amaziguitat i des de la catalanitat? És compatible?
Karim: I tant! És que un dels inconvenients que s’arrosseguen des de fa temps per part d’aquells sectors que tenen intenció d’aproximar-se a la realitat d’aquesta gent és fer-ho sota el paraigües de la cultura à rab, arabomusulmana diguem-ne, i s’està fent l’error molts cops de repetir una negació cultural. Que, per desgrà cia, aquà ho veiem quan la gent aprèn l’à rab per dirigir-se a nosaltres o l’escolarització, si hi ha la possibilitat, dels infants es fa en à rab o, simplement, se’ns té per à rabs i això, a vegades, no és començar amb bon peu a l’hora de treballar amb aquesta població o d’acostar-s’hi simplement.
És important que els sectors que tenen unes sensibilitats per les realitats culturals, per les situacions de negació cultural, com pugui ésser aquà el moviment que té unes sensibilitats catalanistes coneguin la realitat de la cultura amaziga per no cometre l’error de repetir aquà la injustÃcia que estan fent els Estats del nord d’Àfrica.
CUP: Abans ens explicaves que l’Assemblea d’Associacions Amazigues estan treballant per coordinar-se. Quins objectius hi ha a curt termini? Quines aspiracions hi ha a mig i llarg termini?
Karim: A veure, a llarg termini els nostres objectius són treballar per difondre i fer conèixer la situació de la cultura amaziga en general, tant als països d’origen com aquÃ. I una altra lÃnia de treball que prioritzem més és la presa de consciència de la pròpia població amaziga, immigrada aquÃ, de la seva identitat pròpia que està en un estadi encara molt primari. Estem en això, generar la consciència d’identitat pròpia. I, també, el coneixement de la cultura amaziga en la societat catalana. Aquests són els nostres objectius.
A curt-mig termini, estem fent activitats com la celebració de l’any nou amazic, xerrades, música, gastronomia, per recuperar tradicions culturals, que com se sap en qualsevol població aculturada és perd el llegat cultural. Mica en mica amb actes com aquests, com la mateixa Primavera Amaziga, anem difonent aquesta realitat.
Pel tema en concret del Rif, i altres temes que puguin sorgir, si la situació de la CabÃlia empitjora, doncs, seguirem atents com evoluciona la situació allà i ens mobilitzarem com hem començat a fer aquests dies.
CUP: Des de la CUP t’agraïm molt que ens hagis concedit l’entrevista i esperem poder-nos tornar a veure aviat per parlar amb la població amaziga de Badalona. Si vols dir alguna cosa per finalitzar...
Karim: Agrair-vos molt aquest interès. I us convido a la gent que ja teniu un interès per acostar-vos a la població immigrada, a conèixer una mica quina és la situació del poble amazic, interessar-vos per aquesta cultura, perquè segur això facilitarà l'enteniment i la convivència amb aquest sector de la població, que és prou important. Segurament en d’altres ocasions podrem seguir-ne parlant. Moltes grà cies-Tanemmirt!. |
![](https://barcelona.indymedia.org/images/licenses/norights.gif) This work is in the public domain |
Comentaris
Re: Entrevista a Karim Akbih
|
per Elkarlagun |
05 set 2005
|
Oso entrebista interesgarria, benetan!
Zorionak Euskalherritik. |
Re: Entrevista a Karim Akbih
|
per Garcia |
07 set 2005
|
Tal com diu el company d'adalt, molt interessant la entrevista. Molt recomanable de llegir-la i difondre-la per on puguis, per aclarir coses que alguns no tenen prou clares encara.
Solidaritat poble amazic i poble català!! |
Re: Entrevista a Karim Akbih
|
per Canario |
08 set 2005
|
Adelante la lucha de los pueblos oprimidos , adelante la lucha del pueblo amazigh por sus derechos!! VIVA CANARIAS LIBRE!!! |
|
|