Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats : sense clasificar
Llibre de Ramon Claret
05 set 2005
Sobre el darrer llibre de Ramon Claret, que si no vaig errat és el primer i no serà l´últim.
L_claret.jpeg
Del passat en neix el futur: Sobre el llibre que aplega els articles del reusenc Ramon Claret

Pocs dies abans del Dia del Llibre d’enguany, el Bar Campus de Reus va acollir la presentació en família d’un llibre molt particular del qual els mitjans de comunicació del Camp de Tarragona no se’n van fer el ressò que mereixia. Es tracta del recull "Del passat neix el present", editat per Migdia Serveis Culturals (migdia ARROBA mac.com) i que aplega articles del Ramon Claret publicats a la premsa de la demarcació, especialment a "Nou Diari" i "El Punt" en els darrers deu anys.

Per als qui no conegueu el Ramon Claret us en parlaré amb les paraules que ho fa el Salvador Palomar en el mateix llibre aplecs d’articles. El Salvador diu que el Ramon, nascut a Òdena el 1919, va ser "militant de la CNT –i actual militant d’una de les seves continuacions, la CGT, afegeixo jo-, milicià de primera hora al front d’Aragó, lluità en diversos fronts durant la Guerra Civil i, després, va participar activament –entre 1940 i 1946- en la resistència llibertària contra el franquisme; i en sortir de la presó va fer cap a Reus, on viu en l’actualitat". Aquesta és només una brevíssima aproximació a la figura del Ramon i si llegiu el llibre entendreu per què dic això. Els articles que recull el volumet són molt variats però tenen en comú una defensa acèrrima de la llibertat individual i col·lectiva. El Ramon és llibertari però no combrega amb cap doctrina al cent per cent, ni amb la llibertària, perquè és una persona crítica i té, doncs, el cap obert al millor de cada casa –ideològica, és clar, i sempre dins les esquerres. En la presentació al Campus ho va deixar clar: per ell, l’anarquia era un objectiu al final del camí que cada cop que t’hi apropes s’allunya més i, per tant, serveix per caminar, per anar alliberant-nos sense tenir la intenció falsa d’arribar a port mai. I aquesta imatge que a alguns pot semblar inquietant i desmotivadora jo la trobo magnífica i esperonadora.

Al costat de la defensa a ultrança de la llibertat individual a través de la igualtat econòmica i de drets socials, els articles del Ramon Claret tenen un altre puntal que els fa interessants per als llibertaris i per al públic lector en general, com és la defensa del dret dels pobles a decidir sobre el seu propi futur, la defensa de la llibertat col·lectiva. I tot abanderat amb un rebuig explícit cap a la guerra que tan bé va conèixer de primera mà.

El llibre d’aplec d’aquests deu anys d’articles, però, no és complet perquè els articles del Ramon són molts més i estaria bé que algú es decidís a treure’ls la pols que els anys passats des de la seva publicació els ha deixat al damunt, perquè rellegits i alguns recol·locats en el seu moment històric prenen tota la seva força i es fan aclaridors del passat aquest que diu el títol que és d’on en neix el futur. I mireu si no: en un article a "El Punt"del 15 de maig del 1998, el Ramon Claret deia que les ETT "són empreses que ha creat la gran patronal amb dues missions ben clares: explotar encara més la classe treballadora i sembrar el virus altament verinós de la desconfiança, la desigualtat, l’empobriment, la insolidaritat, l’odi i la desunió entre les persones del món del treball" i vista l’actualitat i com ens van les coses, tenia i té tota la raó.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more