Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Barcelona 2005: El fracàs d'un model
02 set 2005
Sobre civisme i incivisme i altres mentides mediàtiques
Aquest estiu ha estat marcat per una campanya mediàtica demagògica i insistent de criminalització de qualsevol forma de pobresa o de dissidència política. Hem llegit que la ciutat està infestada de borratxos, captaires i okupes incívics que són els culpables de tots els mals de la ciutat. Aquesta campanya ha estat orquestrada des de les institucions polítiques catalanes, amb informes filtrats directament a la premsa des de delegació de govern, i ha omplert el buit mediàtic de lâagost. Lâobjectiu dâaquesta insistència gairebé feixista en el model de la neteja, el silenci i el civisme és contrarestar el fracàs dâun model de ciutat, que té el seu punt àlgid en la crisi del Fòrum de les Cultures. Tots els habitants de Barcelona tenen clar que el Fòrum 2004 només pretenia vendre una ciutat a partir dâuns valors tergiversats. La ciutat ja està venuda però ningú no sâha cregut la mentida. El resultat: una ciutat convertida en un parc turístic, saturada i amb problemes reals sense resoldre com lâhabitatge, lâexclusió social i la pobresa. Lâúnica solució que els queda és acusar dâincívics tots aquells que no encaixen amb la marca i preparar lâopinió pública per una escalada de repressió de la mà dels mossos dâesquadra.

Lâexemple més recent dâaquesta construcció mediàtica de lâincivisme lâhem trobat a les festes populars alternatives més potents de la ciutat, les dels barris de Gràcia i Sants. A Gràcia, es denega el permís per les festes alternatives per primer cop en 25 anys, quan són unes festes fortament arrelades al barri. Per altra banda, lâambient de crispació general al barri per una presència policial mai vista i lâintent de desallotjar totes les places a les 2:30 h va provocar que centenars de persones de diferents procedències sâenfrontessin amb la policia. Els avalots creats van ser immediatament atribuïts als okupes i als antisistema, cosa que va ser desmentida per lâAssemblea de les Festes Alternatives conjuntament amb lâAssociació de Veïns.

A Sants, lâaparició de dos guàrdies de seguretat del metro acompanyats per un rottweiler sense lligar, i dâefectius de la policia nacional amb pistola en mà a una de les places de les festes, provoquen diversos ferits de mossegada de gos, alguns dels quals han hagut de ser hospitalitzats, i trets dâarma de foc a una
altura dâ1,80 m, tal com la mateixa policia científica ha reconegut, que haurien pogut causar una tragèdia. Lâexcusa de la intervenció: un grup que estava fent una pintada en una estació de metro propera. En els dies següents es van detenir dues de les persones que havien estat hospitalitzades. La premsa, ocultant dades i tergiversant la informació, va atribuir tots els aldarulls al colâ¢lectiu âantisistemaâ?.

Sants i Gràcia són els darrers exemples, però també tenim la construcció mediàtica totalment falsa i paranoica sobre la presència de cèlâ¢lules terroristes anarquistes italianes a Barcelona, i la permanent traducció de qualsevol forma de pobresa en incivisme. Aquesta campanya, que demostra la complicitat absoluta entre la premsa i les institucions polítiques, engloba sota lâetiqueta de lâincivisme tots aquells que amb la seva simple presència posen en qüestió la façana cool de Barcelona i alhora pretén minar la legitimitat dels moviments socials. El debat sobre el civisme i lâincivisme pretén tapar amb una cortina de fum el problema polític de fons: la creació dâun model urbà a Barcelona que genera exclusió i pobresa i al qual els moviments socials ens oposem frontalment des de lâacció política i des de la creació de xarxes alternatives de consum, cultura i vida.

La pancarta que els habitants de Miles de Viviendas hem penjat a la façana només pretén recordar-vos que desconfieu cada vegada que surti el moviment okupa per la televisió, perquè lâokupació no és una estètica ni lâactivitat de quatre joves incívics i violents sinó una forma de lluita política amb una història ja molt llarga que intenta alliberar espais per a lâautogestió, lâautonomia i la crítica en aquesta ciutat hipòcrita.

âCivisme: m. sing. Zel pels interessos i per les institucions de la pàtria (Diccionari de la Gran Enciclopèdia Catalana).â?

Assemblea de Miles de Viviendas

(aquest és el comunicat de l'assemblea de miles que es publicarà al diari de la Barceloneta)
Mira també:
http://www.sindominio.net/miles

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barcelona 2005: El fracàs d'un model
02 set 2005
La pèssima gestió de la ciutat per part del tripartit i les diferents intoxicacions i manipulacions als mass media per part de l´ajuntament no treuen importància al tema de la brutícia a BCN. D´una banda està l´ajuntament (no fa falta enumerar totes les barbaritats urbanístiques i demés que fa, ja les coneixem de sobres) i per una altra part està la realitat qüotidiana de viure en una de les ciutats més brutes d´europa. I tampoc fa falta ser un geni per saber què passa:

la gent vota al tripartit---el tripartit que fa i desfà segons els seus interessos corruptes treu a concurs la neteja de BCN---BCNeta se l´adjudica---Molta gent a BCN és marrana i embruta i es pixa tan com pot---BCNeta no dona l´abast o bé és pura incompetència, o ho fa deliberadament (mai se sap)--- La ciutat, sobretot el centre i platja fan pudor (sic)---tothom es queixa i és lamenta i els partits i altres moviments socials llencen acusacions en totes les direccions --- tornen a haver-hi eleccions i la gent torna a votar el tripartit amb l´inepte Clos com a cèsar--- etc.
Re: Barcelona 2005: El fracàs d'un model
02 set 2005
El problema que tenim a BCN és que això és literalment Can Pixa. Les ordenances municipals estan plenes d'articles i de normes que no hi ha Déu que compleixi, ni ningú que les faci complir.
L'últim exemplar de Guàrdia Urbà, estan a punt de portar-lo al Zoo i intentar reproduir-lo en captivitat com a espècie en perill d'extinció.
I per "colmo", ara ha aparegut tota una sèrie de personatges autoanomenats alternatius (i en aquesta pàgina n'hi ha uns quants) que si els ve de gust cremar un contenidor i algú els diu alguna cosa, encara et diuen que ets un feixista perquè no els deixes "expressar-se". Ells sí que són realment feixistes i actuen com les joventuts Hitlerianes!!!!
Volem més policia, però policia al servei del ciutadà i que facin complir les normes de convivència, que per això els paguem, i no per posar multes a les cantonades.
Re: Barcelona 2005: El fracàs d'un model
03 set 2005
Com que el tema del CIVISME l'haurem de sentir, d'ara endavant, durant molt de temps, crec que seria bo que Indymedia li dediqués una racó en la pàgina central. Potser el podríem agrupar juntament amb les altres dues idees força que semblen guiar la classe política i la vida espiritual de la nostra col.lectivitat. En sortiria un espai força nostrat titulat:

CIVISME, FUTBOL I REFORMES D'ESTATUTS
Re: Barcelona 2005: El fracàs d'un model
03 set 2005
no hi ha res més feixista que demanar més policia. I no es cremen containers per expressar-te si no per defendre't dels violents de debó.
Prou de malabars amb les paraules !!
Re: Barcelona 2005: El fracàs d'un model
07 set 2005
Jo puc explicar què és l'incivisme, no cal que em mengin el coco pels mitjans.
A sota de casa ens visita cada nit un grup (d'uns 20) menors que es col.loquem amb cola i disolvent. Voleu saber el que és embrutar, el que és fer soroll a altes hores de la nit, el tenir por de sortir a llençar les escombreries, el que es veure barralles de debó? Doncs us podeu passar per la zona ajardinada del C/Bilbao amb Llull. Gairebé a diari ha de venir la guardia urbana i/o la policia nacional... total per res!!! Són menors, tenen total impunitat, poden fer el que els hi roti!! A mi em poden multar per no llençar les escombreries a l'horari establert!!!
No vull un estat policial, però vull veure que a més de deures, tinc algún dret... m'agradaria poder dormir a casa meva i no tenir por de sortir al carrer!
Sindicat