Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
[CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
Prou d'Estatuts. Ara, cap a la independència!
accio estatut.jpg
Deu raons per dir no a les reformes dels Estatuts espanyols dâautonomia:

1. Neguen lâexistència del poble dels Països Catalans com a subjecte de drets nacionals. Una nació no és lliure si la seva sobirania està en mans del que disposa la Constitució dâuna altra nació. Les propostes de reformes dels Estatuts de la Comunitat Autònoma Valenciana, de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la Comunitat Autònoma de Catalunya no deixen de ser lleis orgàniques espanyoles, emanades de la Constitució espanyola de 1978.
Igual que fins ara, el ciutadà i la ciutadana, ho són en tant que espanyols, i segons el seu veïnatge administratiu podran tenir la condició política de balears, valencians o catalans. Per tant, els Estatuts no sols renuncien a articular una ciutadania nacional catalana (subjecte nacional) sinó que tampoc serveixen donar carta de ciutadania a les persones nouvingudes, coartant així la capacitat integradora i la possibilitat dâexercir una política migratòria pròpia, al marge de les directrius dâestrangeria de lâEstat espanyol i la Unió Europea.

2. No reconeixen el Dret a lâAutodeterminació ni estableix mecanismes democràtics per a garantir el respecte a la voluntat del poble dels Països Catalans. Les reformes estatutàries perpetua la submissió del poble català dins del marc antidemocràtic de lâEstat espanyol, imposat històricament per la força de les armes, atès que no esmenten el Dret a lâAutodeterminació, reconegut per diverses instàncies internacionals i que és la millor garantia per resoldre els conflictes.
Els âDrets històricsâ? i el recurs al foralisme, com a fórmules de satisfacció de traspassos puntuals, condueixen a lâencaix polític dels Països Catalans dins del marc de lâEstat espanyol. Aquesta aspiració acontentaria els interessos sectors benestants (burgesia), però en realitat representa una renúncia explícita a lâexercici del Dret a lâAutodeterminació, que és lâúnica base internacional que avala el reconeixement dels drets colâ¢lectius dels pobles i que hauria dâésser la deducció lògica de la voluntat popular de recuperar les llibertats històricament arrabassades per la força de les armes.
Dâaltra banda, cal remarcar que lâaprovació o modificació dels Estatuts està sotmesa a voluntats alienes al poble català, perquè segueixen depenent de la ratificació de les Corts espanyoles.


3. Impedeixen la unitat territorial dels Països Catalans i perpetuen la divisió regional en autonomies. Les reformes estatutàries continuen, tal i com han fet en els darrers 25 anys, girant lâesquena a lâàmbit nacional i negant la territorialitat dels Països Catalans. Primer, perquè amaguen o bé neguen el fet que les Comunitats Autònomes de València, Illes Balears i Catalunya són una part de la nació catalana. Segon, perquè qualsevol vincle o acord de colâ¢laboració (excloent la possibilitat de federació) entre les autonomies espanyoles dels Països Catalans, seguirà supeditant-se a lâinterès general dâacord amb el termes que estableix la Constitució espanyola i a la bona predisposició dels governs autonòmics.

4. No estableixen cap política lingüística unificada per a tots els catalanoparlants, ni tan sols l'oficialitat única del català en cap dels territoris. Els Estatuts mantenen la polèmica sobre el nom de lâidioma, la qual cosa empara les actituds secessionistes i la fragmentació de la unitat del català. Tampoc estableixen quina ha dâésser lâautoritat normativa comuna de lâidioma català, amb la qual cosa es facilita la intromissió política de lâEstat espanyol. Reiteren la imposició del deure de conèixer la llengua castellana, segons estipula la Constitució espanyola, i alhora que contribueixen a la naturalització dâaquest idioma, també emparen la progressiva substitució lingüística del català.


5. Mantenen intactes els principals mecanismes de poder de lâEstat espanyol: Monarquia, Exèrcit i cossos policials de lâEstat, Administració de Justícia, Delegacions del Govern espanyol, Diputacions Provincials, Hisenda, Seguretat Social, empreses i serveis públics de titularitat estatal, Banc dâEspanya, Comissió Mercat de Valors, Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, Comissió del Sistema Elèctric, Consell de Ràdio i Televisió, Agència de Protecció de Dades,, Agència Tributària, etc. Les reformes estatutàries es conformen amb quotes residuals de participació catalana (designació de representants) o a una falsa bilateralitat en els organismes de lâEstat, que sempre implicarà la renúncia explícita a emprar-los en benefici exclusiu de la construcció nacional dels Països Catalans. Alhora, molts dels traspassos solâ¢licitats són privatitzacions de fet, atès que la caixa de cabals seguirà sent única (a mans de lâEstat).

6. No garanteixen la sobirania del poble català sobre el conjunt dels seus recursos i riqueses. Tot i la retòrica de la sostenibilitat, en els aspectes essencials com lâaigua i el territori quedem desemparats davant les lleis espanyoles i les directives neoliberals europees, que són a lâorigen de la destrucció del litoral com a resultat de lâeconomia especulativa del turisme de masses, dels transvasaments dels nostres rius, dels trens dâalta velocitat que destrossen el país, dels plans dâenergia que mantenen en funcionament les nuclears i basteixen línies dâalta tensió.

7. Mantenen lâespoli fiscal que escanya econòmicament les administracions públiques catalanes (ajuntaments i governs autonòmics).Les promeses dâuna descentralització de la gestió tributària són un engany, perquè no poden anar més enllà del que disposa lâarticle 150.3 de la Constitució espanyola, segons el qual lâEstat sâarroga el dret de dictar lleis per harmonitzar les Comunitats Autònomes. Atès que les inversions de lâEstat sempre van dirigides a satisfer les exigències del Capital transnacional, en forma de grans infrastructures i control social; i, que el pes de les polítiques de cohesió social (Santitat i Ensenyament) recau en les Administracions catalanes, cal preveure que la reducció dâun o dos punts del percentatge de lâespoli fiscal no servirà per eixugar el deute públic i impedirà el desplegament de polítiques socials als Països Catalans; amb la qual cosa, com fins ara, molts ajuntaments seguiran finançant-se en base a lâespeculació urbanística i la destrucció del territori o bé apostant per lâexternalització de serveis públics.


8. No preveuen cap mesura de control democràtic de lâactivitat econòmica ni cap marc de relacions laborals que qüestioni les directrius neoliberals estatals i europees. La consecució dâun marc de relacions laborals propi està condicionat al fet que la caixa única de la Seguretat Social resta en mans de lâEstat espanyol i que tota la legislació laboral té com a base la llei espanyola de lâEstatut dels Treballadors; però, sobretot, perquè ni tan sols obliguen a circumscriure les negociacions colâ¢lectives dins lâàmbit autonòmic respectiu. No estableixen cap mecanisme de control democràtic de les plus vàlues obtingues per les empreses transnacionals ni fixen cap tipus de mesures per impedir les deslocalitzacions i el tancaments dâempreses. Enlloc parlen de la necessitat de reduir la jornada laboral (35 hores setmanals), dâavançar lâedat de jubilació als 60 anys, dâeliminar totes les formes de contractació temporal (ETT) i de garantir una renda bàsica per a tota la ciutadania.

9. Impedeixen lâassoliment de la igualtat de gènere i lâextensió universal i progressiva dels drets socials. Els Estatuts adopten un llenguatge políticament correcte, però merament retòric alhora de referir-se a lâopressió sexoeconòmica i a les desigualtats socials existents. No estableixen mecanismes que permetin la superació real de les limitacions econòmiques i culturals que imposa el sistema capitalista de dominació patriarcal. Per tant, releguen els drets de les persones, de les famílies, de la infància, de les dones a lâassistencialisme i/o a la victimització. Dâaltra banda, no garanteixen de forma real la universalitat i el caràcter públic dels serveis socials bàsics (sanitat, educació, atenció a les discapacitats i a la vellesa) i mantenen els concerts econòmics als centres privats. No fixen mesures per acabar amb lâespeculació urbanística, amb la qual cosa el dret a lâhabitatge és redueix als ajuts de caràcter eventual i assistencial que pugui concedir lâAdministració autonòmica.

10. No permeten la presència en pla d'igualtat del poble català en l'escena internacional. La presència, la representació i la defensa dels interessos del Països Catalans està totalment supeditada a lâEstat espanyol. Cap dels Estatuts desenvolupa polítiques dâafers exteriors sobiranes i tots es conformen en actuar de forma annexa a les delegacions diplomàtiques, esportives o culturals espanyoles. Aquesta limitació invalida la possibilitat de reconeixement de les seleccions esportives catalanes o el respecte a la paraula del poble català en els organismes internacionals (ONU, UE, etc.). Els Estatuts no contemplen cap apartat a la Defensa Nacional, amb la qual cosa accepten -per omissió- qualsevol ingerència de lâExèrcit Espanyol (Art. 8, Constitució Espanyola), els acords militars subscrits per lâEstat Espanyol (OTAN) i les guerres en què vulgui participar el govern espanyol. Lâexemple de la guerra i lâocupació de lâAfganistan i de lâIraq, àmpliament rebutjat per la societat civil, no ha merescut cap referència a com cal preservar el Poble Català de la violència dâaltri. Igualment, no es fa esment als acords i les relacions amb el Vaticà, amb la qual cosa els Estatuts donen per bons els que ha subscrit lâEstat espanyol i que permeten la intromissió de lâEsglésia Catòlica en els afers públics
Mira també:
http://www.llibertat.com/cup

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
així així, ke torni convergència 23 anys més
Prou d'estatuts!
26 ago 2005
Sense Autodeterminació, els Estatuts fan pudor!
Nou estatut = 25 anys més d'opressió
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
esquerrenosos = soroll soroll
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
però la CUP no feia treball municipal?
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
Però l'Estatut no legisla també sobre politica municipal?

Però és possible fer política municipal desentenent-se totalment del mon real?

Però els d'ERC no tenen prous forums ja com per venir aquí a emprenyar?

Però quina diferencia hi veu el 1er entre els 23 anys de CIU i el Govern trimalparit? Han fet algo que justifiqui defensar els uns i no els altres? S'ha complert alguna de les promeses importants de Miravet: S'ha parat el tunel de bracons? S'ha aturat la MAT? El català es oficial a Espanya? I com voleu que ho sigui a Europa? Han augmentat els sous? S'han reduït les llistes d'espera? Que potser Tv3 ha millorat en alguna cosa? Estava a Miravet que l'Oleguer Sarsanedas desprès del Forum estaria a Catalunya Radio? I lo de la Catarina Mieres?

De moment el tripartit tot lo que ha fet ha fet es comprar alcolimetres, donar llibertat als degenerats que governen barcelona perque facuib i desfacin bestieses, deixar que la tura es rigui de tots i persegueixi als agredits mentre protegeixen als feixistes agresors...
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
Aquest document es va fer força semblant per part d'Endavant, la organització política que li toca fer-ho, així com el PSAN o l'MDT.

La CUP ha de fer feina municipal, com una sectorial, així que no entenc massa el comunicat aquest...supos que com sempre el secretariat fa i desfà
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
Des dels municipis no es pot dir res sobre el "nou" ESTATUT del Principat¿¿ és per flipar, quan sectari i nen/a de papa/mama que correr per aquí. Salut i treball.
Re: [NO als Estats
26 ago 2005
si, que para pasar de un estado opresor español a uno catalán pues que quires que te diga...no me hace demasiada ilusion

vuestros términos de ciutadania nacional catalana, unitat territorial, l'oficialitat única,la representació i la defensa dels interessos del Països Catalans,me hule a patriotismo autoritario,a la misma opresion del estado español, pero en catalana.
si quereis ser libres como podeis creer en un estado?

que quereis? leyes,carceles, policia, empresarios pero.....catalanes claro!


pueblo libre si, pero no un un nuevo pueblo opresor
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
26 ago 2005
Com vols generar justicia sense una estructura?
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
la campanya que porten alguns "foristes" contra les CUP és simptomàtica...

Si fan tanta por, al final pensaré que són una eina realment útil.

Amunt i Cup !
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
No feu cas a "elements" que apareixen per aquí amb la intenció de crispar qualsevol notícia que parli de l'EI. A mi la campanya em sembla perfecte.

ENDAVANT amb les CUP!
la lluita és l'únic camí!
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
a sí ? doncs hi ha certa gent a la CUP descontenta en que aquest projecte s'estigui encaminant cap a la creació del referent a les institucions nacionals (geneneralitats), que es presenti a les eleccions, etc... LA CUP ÉS UN PROJECTE MUNICIPALISTA D'UNITAT POPULAR !!

Fora intoxicadors de la CUP!
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
Ni estatuts! Ni constitucions!

Independència sense condicions!

Ànims a la gent que s'organitza!
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
la CUP a gris
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
La CUP, marxista-leninista, braç municipal del Procés de Vinarós (Endavant, Maulets, MDT, etc, una cosa molt catalana sobretot si pensem que el marxisme leninisme ha assassinat 100 milions de persones, és antidemocràtic i sols portaria la desolació a Catalunya: un Pol Pot mediterrani?

I qui serà el primer secretari, Josep Guia o Carles castellanos?

Encara no s'ha decidit el nou dictador del proletariat?
Carcellers al zulo!
27 ago 2005
Al meu parer els sindicats de presons poca cosa poden aportar a un debat polític, no defenso la trajectoria que ha tingut el comunisme, que no ha sigut precissament idil.lica, pero hem permeto el luxe de de criticar la trajectoria d'un ofici al que probablement s'he li poden atribuir encara mes milions de morts que no pas al socialisme...

Funcionaris de presons ni comunistes, ni feixistes, ni "democrates", ni alternatius! Tots al zulo de l'Ortega lara!!
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
27 ago 2005
a mi també em sembla correcte la campanya de la cup anim!!! i força amb la gent que sorganitza i curra!!
salut!
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
28 ago 2005
quina mala llet alguns comentaris!!!

l'article és ben correcte, llàstima que potser no s'incideixi prou en la qüestió municipal, que és la que la CUP té més a ma i crec que podria aportar més a difondre un discurs crític amb la qüestió dels estatuts des de l'esquerra independentista.

per a la campanya general ja hi ha els escrits que fan les organitzacions de l'independentisme, que convoquen aquest onze, lamenys endavant i maulets em sembla, les mobilitzacions sobre aquest tema i si cal que s'impulsi una campanya conjunta sobre els estatuts, però millor seria no començar a conforndre coses.

de tota manera, ànims i endavant
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
28 ago 2005
Adecaf CARCELLER, CARCELLER, CARCELLER, CARCELLER....
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
28 ago 2005
Però l'Estatut no legisla també sobre politica municipal?

Però és possible fer política municipal desentenent-se totalment del mon real?

Però els d'ERC no tenen prous forums ja com per venir aquí a emprenyar?

Però quina diferencia hi veu el 1er entre els 23 anys de CIU i el Govern trimalparit? Han fet algo que justifiqui defensar els uns i no els altres? S'ha complert alguna de les promeses importants de Miravet: S'ha parat el tunel de bracons? S'ha aturat la MAT? El català es oficial a Espanya? I com voleu que ho sigui a Europa? Han augmentat els sous? S'han reduït les llistes d'espera? Que potser Tv3 ha millorat en alguna cosa? Estava a Miravet que l'Oleguer Sarsanedas desprès del Forum estaria a Catalunya Radio? I lo de la Catarina Mieres?

De moment el tripartit tot lo que ha fet ha fet es comprar alcolimetres, donar llibertat als degenerats que governen barcelona perque facuib i desfacin bestieses, deixar que la tura es rigui de tots i persegueixi als agredits mentre protegeixen als feixistes agresors...
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
29 ago 2005
Carcelero, carcelero, lo´s días que te quedan son una cuenta atrás...
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
29 ago 2005
Esta clar que millor la independència que un estatut, pero ara mateix s'esta veient molt clar que allò de la "España plural" no ha passat de ser una frase bonica i electoralista totalment buida de contingut. Que no se la creu ni el Zapatero i si se la creu no serveix de res perque esta envoltat de gent com el Bono, Chavez, Ibarra i molts d'altres que son tan o més espanyolistes que els del PP.

Que més podem fer des d'aquí? Els donem suport per avançar el màxim possible cap un estat federal pero ni aixó son capaços de fer o d'entendre.

Només ens volen per pagar impostos, cada vegada més gent s'adona de que a l'estat espanyol no hi ha res a fer.
Re: [CUP] Deu raons per dir NO als Estatuts
30 ago 2005
juajua la CUP fot pena

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more