|
|
Notícies :: ecologia |
El Plan Energético Catalán, de las energéticas
|
|
per Cristina González Correu-e: cgb_bcn@yahoo.es (no verificat!) |
26 ago 2005
|
Aprovechando las vacaciones del activismo, nuestros "gobernantes" trabajan más duro que nunca. Se apresuran a aprobar el nuevo Plan Energético Catalán cerrando el periodo de alegaciones en el mes de julio, que por cierto el Sr. Ignacio Nieto se atrevió a decir que tan solo recibieron 140 alegaciones al mismo, cuando fueron más de 3.000. |
Con la excusa de “garantizar el suministro de energiaâ€?, este plan da un rotundo protagonismo a la energÃa nuclear y térmica, dejando un resquicio absurdo a las energÃas renovables.
Dan soluciones a corto plazo, pretenden mantener el actual modelo energético durante 30 años más como mÃnimo, con nuevas centrales térmicas y manteniendo las centrales nucleares hasta el 2030, cuando todos sabemos los consecuentes riesgos para la población y ecosistemas, y que va sin duda en contra de los criterios de desarrollo sostenible que necesitamos para garantizar el bienestar de los futuros. ¿Qué sucede con el cumplimiento del Protocolo de Kioto? ¿Ya han pensado como reaccionaremos energéticamente cuando no quede una gota de petróleo en 30 años? Claro, esto es mucho tiempo, y los actuales ya estarán disfrutando de la maravillosa jubilación post-polÃtica.
Sin duda este plan va en beneficio exclusivo de las empresas energéticas, de hecho, parece que esté redactado por ellas mismas. De nuestros impuestos saldrán importantes inversiones en infraestructuras las cuales parece irian a parar al activo de las energéticas, ¿interesante, no?.
Para más inri, el Govern ha insistido en que han abierto un diálogo con todos los agentes sociales, esto es falso, ya que de hecho no ha habido consultas, tan solo han sido meras informaciones de lo que se iba a ejecutar, dejando estupefactos a los colectivos ecologistas y otros, los cuales llevan muchos tiempos trabajando sobre este asunto y presentando verdaderas alternativas.
Este plan está basado en el desarrollo económico, no el el desarrollo sostenible. Ambos parámetros evolutivos deberÃan ir de la mano y no caminando en sentidos opuestos, sin duda este gobierno es un gran neofito en lo que a Medio Ambiente se refiere.
No podemos hablar de defender la democracia, aquà y fuera de nuestras fronteras, decir no a la guerra, y mientras tanto apostar por energÃas que precisamente son parte motivadora de estas guerras que destrozan la convivencia entre civilizaciones.
No podemos llamarnos "ciudad sostenible" (lease Forum Bcn 2004) y posteriormente poner sobre la mesa este tipo de plan. Señoras, señores, una vez más, “se les ha visto el plumero�, se espera que las modificaciones sean realmente sustanciales y no mera pantomima dirigida a “callar� algunas bocas, aunque conociéndoles la opción ejecutada será esta última. |
Comentaris
Anem malament mentre tenim la solucio davant dels nassos
|
per david |
26 ago 2005
|
Avui hi ha una noticia al Periodico (http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=6&idioma=CAT&idno) on diu que el consell de ministres aprovara el nou pla d'energies renovables per aquest decenni (sembla ser que el pla que va fer el govern del PP pel mateix periode no ha arribat a aplicar-se ni a un 30%). Segons el nou pla les energies renovables al 2010 haurien de ser el 12% del total. Una miseria.
Tambe avui al diari Avui apareix el seguent article (el copio perque no te url directa) on un estudi diu que l'energia eolica podria cobrir tota la produccio d'energia electrica MUNDIAL.
Fort, no?
El primer mapa de vents del món, elaborat a la Universitat de Stanford, destaca el potencial d'aquest recurs
Els parcs eòlics podrien cobrir la demanda energètica al món
El 20% del vent disponible produiria set vegades el consum elèctric
Joaquim Elcacho
Només aprofitant el 20% del vent disponible al planeta es podrien resoldre totes les necessitats energètiques de la humanitat o més de set vegades les demandes d'energia elèctrica mundial, segons un estudi de científics de la Universitat Stanford (Califòrnia, Estats Units) publicat al número de juny de la revista Journal of Geophysical Research - Atmospheres, una publicació oficial de la Unió Geofísica Americana.
L'objectiu dels investigadors del departament d'Enginyeria Civil i Ambiental de la Universitat Stanford no és tant omplir el planeta de molins de vent com demostrar el potencial de l'energia eòlica a nivell mundial. Per aconseguir-ho, els experts han recollit dades de la força del vent a diverses zones del planeta i han extrapolat els resultats al conjunt de les zones terrestres i del litoral. Les dades han estat recollides a l'alçada de 80 metres sobre la superfície, la més habitual per als moderns aerogeneradors. Per calcular l'energia aprofitable, la investigació han simulat la utilització dels moderns aerogeneradors de 80 metres d'alçada i 70 metres d'amplada, amb una potència de 1,5 megawatts.
Els mesuraments de vent realitzats per aquest equip (que en molts casos han fet servir estacions de control o globus aerostàtics) han estat contrastats amb les dades acumulades pel centre espacial Kennedy (Florida, EUA). Amb aquests resultats, els experts californians han elaborat el primer mapa de vents del planeta, un treball que demostra el gran potencial d'aquest tipus d'energia renovable. No obstant, l'equip encapçalat per Critina Archer i Mark Jacobson indica que "caldria superar moltes barreres pràctiques per portar a bon terme tot aquest potencial".
Àrees més afavorides
El treball apunta que aproximadament el 13% de les estacions analitzades registren una mitjana anual de vents iguals o superiors als 6,9 metres per segon (a 80 metres d'alçada), és a dir, un règim de vents comercialment rendible per als aerogeneradors actuals. De totes les zones analitzades, la major part de les estacions amb nivells de vent òptims estan situades als Estats Units i l'Antàrtida. També s'han localitzat moltes ubicacions òptimes al nord d'Europa, el mar del Nord, Sud-amèrica, Tasmània i Austràlia.
Si es considera que les estacions analitzades representen la realitat del conjunt del planeta, a les zones on bufa vent aprofitable (6,9 metres per segon o més) es produeix l'equivalent a 72 terawatts a l'any (1 terawatt -TW- és igual a 1 milió de megawatts). Només capturant aproximadament el 20 per cent d'aquests 72 TW, es podria satisfer el 100% de la demanda d'energia de tot el món, o més de set vegades les necessitats d'electricitat del món (a partir de càlculs del l'any 2000), segons els experts. Cal recordar que el consum elèctric dels Estats Units va ser el 2001 de 3,32 TW i el consum mundial d'electricitat es va situar en els 13,5 TW.
L'estudi, disponible a Internet, www.agu.org, ha comptat amb el suport de la NASA i del projecte Clima Global i Energia de la Universitat Stanford.
petroli=mort |
Re: El Plan Energético Catalán, de las energéticas
|
per Cristina González cgb_bcn@yahoo.es |
30 ago 2005
|
Moltes gràcies pel detall de dades, força alentador en quant a resultats, però malauradament els poders fàctics limiten la potenciació actual de l'energia eolica...
M'agradaria afegir un article de la revista NATIONAL GEOGRAPHIC del mes d'agost, en el qual parla de les energies futures, i fa un breu analisi de la situacio energética actual. Explica també el projecte de la UE de construcció d'un aerogenerador de 200 metres d'alçada, i com a aqui, a Espanya, es planteja la implantació de parcs eolics dins el mar, com ja s'ha fet a altres països.
http://www.nationalgeographic.com.es/articulo.jsp?id=433250 |
Re: El Plan Energético Catalán, de las energéticas
|
per popo |
03 mar 2006
|
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii |
Re: El Plan Energético Catalán, de las energéticas
|
per lplpppppppppppppppppppppppp |
03 mar 2006
|
jilis |
Re: El Plan Energético Catalán, de las energéticas
|
per de tamara |
03 mar 2006
|
tamara por raiman |
|
|