Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Un programa que dificulta la vigilància per part dels proveïdors
17 ago 2005
DISTRIBUEIXEN UN PROGRAMA QUE DIFICULTA LA VIGILÀNCIA DES DELS PROVE�DORS
http://ww2.grn.es/merce/
El capítol espanyol de Computer Professionals for Social Responsability (CPSR) ha posat en circulació un programa lliure, anomenat "script contra la retenció de dades de connexió", que enganya als sistemes instal·lats als proveïdors per a vigilar als internautes. L'"script" actua com un robot independent que va visitant pàgines al mateix temps que l'internauta navega, fent que ambdues dades es barregin als fitxers de registre d'activitat del proveïdor, sense que pugui saber-se on va estar la persona i on el robot.

"D'acord amb l'article 12 de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació (LSSICE), els proveïdors de serveis tenen l'obligació d'emmagatzemar les dades de tràfic dels seus clients durant un any: a quina hora ens connectem, quines pàgines visitem, a qui enviem missatges. Creiem que això és incompatible amb el secret de les comunicacions, el dret a la intimitat i la presumpció d'innocència, és el motiu esgrimit per CPSR-ES per a fer públic l'"script", que és compatible tant amb Windows com amb Linux.

Es tracta d'un petit programa que conté un fitxer de text amb centenars d'adreces web, que visita de forma aleatòria o seqüencial, de forma periòdica. Per a més seguretat, pot configurar-se: temps màxim i mínim entre connexions, nombre d'aquestes, etc.. L'usuari pot també afegir noves adreces web a la llista del robot, encara que es recomana "El nostre objectiu és dificultar al màxim l'elaboració de perfils comercials o ideològics, per a això és necessari que en aquest fitxer es trobin pàgines de tota mena".

Les visites falses i autèntiques queden enregistrades a les bases de dades del proveïdor, dificultant la creació d'aquests perfils: "La retenció de dades no tindria cap sentit si tothom visités totes les pàgines d'Internet. Podem fer això a petita escala: visitem centenars de pàgines que no ens interessen, barrejades amb les que sí ens interessen. Així, les dades retingudes perdran gran part del seu valor. Per això hem creat el programa, que agafa aleatòriament una adreça d'un fitxer i la visita" explica CPSR-ES.

I denúncia: "Quant costarà als proveïdors emmagatzemar tota aquesta quantitat de dades, entre suport d'emmagatzematge i gestió d'aquestes còpies? Com s'assegurarà el govern que aquestes dades es gestionen complint escrupolosament la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal? És intolerable que la LSSICE, lluny de garantir els drets dels internautes, obligui als proveïdors a emmagatzemar més dades i durant més temps, amb els riscos que això comporta".

Navegació segura?

A un altre comunicat, CPSR-Espanya avisa contra la campanya governamental "Navegació Segura", dirigida a nens i nenes, perquè recomana únicament un filtre per a navegar, malgrat que al mercat n'hi ha molts: Overnet, de pagament i només per a Windows: "És un sistema totalment opac. L'usuari no sap realment quins criteris es fan servir per a filtrar les webs i no es poden modificar. Perquè un sistema de filtrat tingui sentit, els pares haurien de tenir plena potestat per a decidir quines paraules es filtren i quins no", afirmen.


Script contra la retenció de dades
http://www.puntnet.org/script.html
http://www.puntnet.org/detalles.html


CPSR-ES
http://spain.cpsr.org



Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
Mira també:
http://www.quands.info/articles/html/script-anti-retencio-dades.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Un programa que dificulta la vigilància per part dels proveïdors
16 set 2005
No podeu treure res millor que aquesta cutrada...
Re: Un programa que dificulta la vigilància per part dels proveïdors
16 set 2005
hahaha jo també ho penso
Re: Un programa que dificulta la vigilància per part dels proveïdors
20 set 2005
Home es cutre, no dic k no, pero algu es algu.

El software lliure es basa en compartir idees i projectes, si se't acut re millor simplement prova d dur-ho a terme, sempre trobaras gnt disposada a ajudarte. D'això va el free soft.

sense mala intenció, pero esk sempre es molt facil criticar sense aportar re positiu.

Contra el capital construim alternatives!
Sindicato Sindicat