Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Tercera crònica d'en Francesc Arnau des de Philladelphia
16 ago 2005
TERCERA CRÃ’NICA, DES DE PHILLADELPHIA.
10-8-05.

MATEIXES NOTÃ?CIES, DIFERENT TRACTAMENT.
Philladelphia 10.- Avui, el New York Times, ha hagut de publicar la mateixa notícia que molts butlletins alternatius de contrainformació que circulen per aquí. Resulta que cinc ciutadans cubans, --que foren condemnats l'any 2001, sota l'acusació de fer espionatge als Estats Units, a favor del govern de la República de Cuba-- ara tindran dret a un nou judici.

Des de la contrainformació, s'han fet comunicats especials per donar a conèixer la notícia a tothom. I tots els comentaris publicats van plens d'elogis i bons auguris, sobretot tenint en compte que això és precisament el que s'està demanant per a en Mumia Abu-Jamal, des de sectors majoritaris de l‚opinió pública conscienciada. És clar que no és el mateix que t'acusin de fer d'espia, així en abstracte --encara que sigui a favor d'en Fidel Castro-- o que t'acusin d'haver mort un policia blanc, si tu ets negre, com li passa a en Mumia...

En canvi, el New York Times publica la notícia on es publiquen les coses en un diari de gran circulació, quan no hi ha més remei que publicar-les, si no és que es vulguin quedar per sota del nivell mínim exigible a uns professionals de la informació. A la pàgina tretze de la primera part, a baix de tot, a mà esquerra, --entre un anunci publicitari gegantí de material informàtic i un de petit que promociona viatges turístics al Carib--, hi ha una gasetilla de quatre paràgrafs molt curtets, que dóna compte d'allò que és una mala notícia, vist des de l'anticomunisme visceral que respiren encara els estaments oficialistes de la societat nord-americana, malgrat el final de la guerra freda, declarat fa tants anys...

Ha estat un tribunal d'Apel.lacions de la ciutat d'Atlanta, a l'estat de Georgia, integrat per tres magistrats, el que ha ordenat, per unanimitat, repetir el judici. I el nou judici s'ha de fer fora de Miami, on els prejudicis contra el regim polític cubà, havien influït tan negativament en la primera sentència, que tres dels cinc acusats havien estat condemnats a cadena perpètua.

Hi ha qui diu que això és una maniobra de distracció del govern dels Estats Units, que voldria fer oblidar així el cas d'un terrorista internacional , que es diu Posada Carriles i que ara pretén aconseguir asil polític a Miami, després d'una llarga i sagnant carrera, que inclou la voladura d'un avió de la Companyia Cubana d'Aviació, l'any 1976. Hi varen morir unes vuitanta persones, tots els passatgers i la tripulació. Entre ells, els atletes que tornaven d'una competició esportiva, que s'acabava de realitzar aquell any a les Illes Barbados.

No fa gaire setmanes que el cas es va destapar i l'escàndol encara dura, perquè el Govern de Veneçuela, que hi té jurisdicció, --atès l'itinerari d'aquell avió--, està demanant l' extradició al Govern Bush, que de moment, naturalment, s'hi resisteix.

D'altra banda, amb els amics de l‚organització revolucionària MOVE, continuem les gestions per entrar a les presons a fer les visites. I continuen també els actes públics, per reivindicar la llibertat dels presos. Ahir es va fer un passi de pel·lícula. Un reportatge històric que combina les imatges dels assalts i bombardeigs policíacs a les cases de l‚organització, els anys 1978 i 1985, amb entrevistes fetes ara mateix a protagonistes i testimonis presencials, com ara Ramona Àfrica o alguns veïns dels barris de Philladelphia afectats. El pas del temps no ha fet res més que confirmar i concretar la dimensió real dels abusos de poder comesos contra aquesta gent lluitadora.

(Signat: Francesc Arnau i Arias, des de Philladelphia, 10-8-05)



TERCERA CRÓNICA, DESDE PHILLADELPHIA.
10-8-05.

MISMAS NOTICIAS, DIFERENTE TRATAMIENTO.


Philladelphia 10.- Hoy, el New York Times, ha tenido que publicar la misma noticia que muchos boletines alternativos de contrainformación que circulan por aquí. Resulta que cinco ciudadanos cubanos, --que fueron condenados el año 2001, bajo la acusación de espiar a los Estados Unidos, en favor del gobierno de la República de Cuba-- ahora tendrán derecho a un nuevo juicio.

Desde la contrainformación, se han hecho comunicados especiales para dar a conocer la noticia a todo el mundo. Y todos los comentarios publicados van llenos de elogios y buenos augurios, sobre todo teniendo en cuenta que esto es precisamente lo que se está pidiendo para Mumia Abu-Jamal, desde sectores mayoritarios de la opinión pública concienciada. Claro está que no es lo mismo que te acusen de hacer de espía, así en abstracto --aunque sea a favor de Fidel Castro-- o que te acusen de haber matado a un policía blanco, si tú eres negro, como le pasa a Mumia...

En cambio, el New York Times publica la noticia dónde se publican las cosas en un diario de gran circulación, cuando no hay más remedio que publicarlas, si no es que se quieran quedar por debajo del nivel mínimo exigible a unos profesionales de la información. En la página trece de la primera parte, a bajo de todo, a mano izquierda, --entre un anuncio publicitario gigantesco de material informático y uno pequeño que promociona viajes turísticos al Caribe--, hay una gacetilla de cuatro párrafos muy cortitos, que da cuenta de aquello que es una mala noticia, visto desde el anticomunismo visceral que respiran todavía los estamentos oficialistas de la sociedad norteamericana, a pesar del final de la guerra fría, declarado hace tantos años...

Ha sido un tribunal de Apelaciones de la ciudad de Atlanta, en el estado de Georgia, integrado por tres magistrados, el que ha ordenado, por unanimidad, repetir el juicio. Y el nuevo juicio se tiene que hacer fuera de Miami, donde los prejuicios contra el régimen político cubano, habían influido tan negativamente en la primera sentencia, en la que tres de los cinco acusados habían sido condenados a cadena perpetua.

Hay quien dice que esto es una maniobra de distracción del gobierno de los Estados Unidos, que querría hacer olvidar así el caso de un terrorista internacional , que se llama Posada Carriles y que ahora pretende conseguir asilo político en Miami, tras una larga y sangrante carrera, que incluye la voladura de un avión de la Compañía Cubana de Aviación, en el año 1976. Murieron unas ochenta personas, todos los pasajeros y la tripulación. Entre ellos, los atletas que volvían de una competición deportiva, que se acababa de realizar aquel año en las Islas Barbados.

No hace demasiadas semanas que el caso se destapó y el escándalo todavía dura, porque el Gobierno de Venezuela, que tiene jurisdicción, --en base al itinerario de aquel avión--, está pidiendo la extradición al Gobierno Bush, que por el momento, naturalmente, se resiste.

Por otro lado, con los amigos de la organización revolucionaria MOVE, continuamos las gestiones para entrar en las prisiones a hacer las visitas. Y continúan también los actos públicos, para reivindicar la libertad de los presos. Ayer se hizo un pase de película. Un reportaje histórico que combina las imágenes de los asaltos y bombardeos policiacos a las casas de la organización, los años 1978 y 1985, con entrevistas hechas ahora mismo a protagonistas y testigos presenciales, como por ejemplo Ramona �frica o algunos vecinos de los barrios de Philladelphia afectados. El paso del tiempo no ha hecho nada más que confirmar y concretar la dimensión real de los abusos de poder cometidos contra esta gente luchadora.

(Firmado: Francesc Arnau i Arias, desde Philladelphia, 10-8-05)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat