Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : especulació i okupació
can ricart + parc central, espai urbà del segle xxi
31 jul 2005
“Barcelona, cofoia del seu present, sembla haver oblidat els seus orígens, amb el risc de comprometre el seu futur. La metròpoli dels nostres dies és hereva del món industrial: sense les fàbriques, sobre les quals es construí la nostra modernitat, no haguessin existit ni la puixança econòmica, ni el modernisme, ni la capacitat de cimentar en la clandestinitat antifranquista una societat capaç de respondre positivament als nous reptes. Recuperada la democràcia, la reutilització de molts espais fabrils contribuí decisivament a la renovació urbana. Ara, però, hi ha el risc d'acabar fent tabula rasa dels paisatges industrials de més interès que queden a la ciutat, en perjudici de la seva pròpia renovació: la ciutat del coneixement no pot ser una ciutat banalitzada. (...) Si Ripoll fou el bressol de la Catalunya mil·lenària, el Poblenou ha estat el bressol i el gresol de la Catalunya contemporània .
20050715_visquem_can_ricart_s.png
Can Ricart és una peça clau del patrimoni industrial barceloní del vuit-cents, junt amb Can Batlló del carrer Urgell i Can Batlló de la Bordeta. (...) La desaparició del conjunt de Can Ricart, el més gran i antic que queda al Poblenou, no sols afectarà el patrimoni contemporani de Catalunya, sinó que comportarà la pèrdua d'una oportunitat decisiva per impulsar un districte terciarioindustrial més complex i integrador i menys mediat per l'interès immobiliari. La qüestió resulta cabdal en l'evolució futura del model Barcelona. Can Ricart-Parc Central, portal de l'eix patrimonial de Pere IV, a mig camí entre les Glòries i el Fòrum, és un lloc únic per assajar una àrea de nova centralitat d'un altre estil, productiva, cultural i ciutadana alhora, que sigui pol d'activitat i de vida urbana per a la ciutat i per als seus visitants.â? De la Carta oberta al president de la Generalitat arran de l'enderroc imminent de Can Ricart, 'Una metròpoli sense història, un país sense identitat' pel Fòrum de la Ribera del Besòs. 14 d'abril de 2005

âAvui, veïnes i veïns del Poblenou, tornem a sortir al carrer per manifestar el nostre rebuig i indignació davant el conjunt d'agressions que s'estan duent a terme contra el teixit social, el patrimoni històric i la identitat del nostre barri. La necessària modernització de la ciutat no es pot fer en contra dels ciutadans. L'actual política urbanística és molt qüestionable i no hi ha una veritable política industrial ni tampoc de patrimoni cultural. Financeres, constructores, immobiliàries, amb el suport de les administracions, planegen el nostre futur tenint exclusivament en compte els seus propis interessos econòmics, mentre ignoren l'opinió i les necessitats del barri i de la ciutatâ?. Del Manifest 'Defensem Poblenou, salvem Can Ricart'. 28 d'abril de 2005

âPerquè lâàrea de nova centralitat proposada ha de ser també nova en la seva definició, en incorporar, entremesclades, activitats de diferents rangs dâatracció (veïnal, municipal, metropolità) i de diferents tipus (productives, comerç i serveis, culturals). Podríem dir que estem parlant dâun nou centre del Poblenou del segle XXI, dâun nou estil a cavall entre els centres pastats al llarg de molts anys, cosa impossible de crear, i els centres privats, de gestió holista, que difícilment aconsegueixen mai una vida pròpia, malgrat el pas dels anys, com els esmentats de Glòries o Diagonal Mar.

(...) se sol·licita una suspensió de qualsevol desnonament i de qualsevol enderroc o intervenció en el conjunt de Can Ricart, a lâespera de permetre a les institucions (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya) un estudi curós que prengui en compte la possibilitat de conciliar diferents objectius, tot mantenint aquest gran conjunt del segle XIX, cabdal per al futur urbà, econòmic, social i cultural del Poblenou i element fonalmental del patrimoni industrial de Barcelona, de Catalunya i dâEuropa". Del âNou Projecte CAN RICART â PARC CENTRALâ?, un projecte alternatiu per Can Ricart.

context relacionat
> shrinking cities. "a general pattern of our civilization." 2002 - 2005
> pervasive and locative arts network. 28 de gener, 2005.
> el verd en els espais urbans. "la diversitat social i ecològica dels paisatges urbans". 10 de desembre, 2004
> parc central park. "una cuina urbana emergent". maig-septembre, 2004.
> ciutats creatives: l'auge de la classe creativa . "la importància del lloc en l'economia basada en el coneixement". 10 de juny, 2002.
> districtes urbans sub-culturals: ciutats i cultura . "solapament de les geografies de la producció i del consum". 29 de maig, 2002.
Mira també:
http://straddle3.net/context/index.ca.html

This work is in the public domain
Sindicat