|
Notícies :: corrupció i poder : ecologia |
Gepec: Té por el Departament de Medi Ambient ?
|
|
per Gepec |
30 jul 2005
|
Comunicats de Premsa: El Departament de Medi Ambient desestima al GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA un “Projecte de Seguiment de l’evolució de la contaminació atmosfèrica a la plana del Camp de Tarragona prenent els lÃquens com a bioindicadorsâ€? |
|
¿Té por el Departament de Medi Ambient que un estudi independent fet amb sistemes que s’aparten de la lÃnia oficial i que fan més esment en la bioacumulació i en els efectes directes sobre els éssers vius més sensibles de l’ecosistema, contradigui l’optimisme habitual a què ens té acostumats la Xarxa de Vigilà ncia de la Contaminació?
En data 18 de juliol de 2005 se’ns ha comunicat per part del director dels Serveis Territorials i d’acord amb la consideració de la Direcció General de Qualitat Ambiental la desestimació de la nostra petició de finançament per a un “Projecte de Seguiment de l’evolució de la contaminació atmosfèrica a la plana del Camp de Tarragona prenent els lÃquens com a bioindicadorsâ€?. Aquest estudi havia de ser dirigit per la doctora Mireia Giralt, prestigiosa liquenòloga, investigadora i professora associada de la Universitat Rovira i Virgili.
Volem manifestar la facultat del departament per gastar-se els diners en els projectes i campanyes que millor li plaguin, però no podem acceptar el raonament esmentat que: “la cobertura que proporcionen els sensors de la Xarxa de Vigilà ncia i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica es considera suficient per donar una bona representativitat d’aquesta zona�. Aquest desacord està basat en diversos motius:
· Els sensors es limiten a mesurar la immissió de certs contaminants (diòxid de sofre, diòxid de nitrogen ...) en un moment donat a l’atmosfera, però de cap manera estableixen la bioacumulació d’aquest contaminants i els efectes de la seva deposició a mitjà i llarg termini en la vegetació de l’entorn. Essent els lÃquens uns dels vegetals més sensibles a la contaminació, la seva evolució en classe d’espècies i en à rees d’ocupació, en un perÃode de temps de deu anys, pot ser significativa sobre l’evolució positiva o negativa de la cà rrega contaminant en la zona i, alhora, pot servir per fer prediccions sobre altres efectes en la flora o l’agricultura.
· En els darrers anys han estat moltes les vegades que el funcionament de la Xarxa de vigilà ncia ha estat posat en entredit. De fet, les contÃnues referències a impactes lleus i moderats per part del Servei oficial de Vigilà ncia són vistes amb certa ironia o reticència per part de molts ciutadans. L’elaboració d’un estudi independent segellat pel nostre grup podria haver servit com a contrapunt de les dades oficials o com a confirmació dels seus diagnòstics. En el primer cas, l’estudi contribuiria a estudiar la necessitat d’establir mesures més estrictes d’emissió; en el segon cas, ajudaria a crear en la ciutadania la sensació d’estar respirant un aire sanità riament acceptable.
· Per altra banda, comença a ser ja més que sospitosa la canalització del finançament de projectes d’estudi de contaminació cap a certes facultats i doctors de la Rovira i Virgili, que acaben sempre, casualment, fent de catifa esmorteïdora i justificativa dels processos industrials quÃmics o d’incineració al Camp de Tarragona. Ves per oÂn, un estudi que anava en una lÃnia diferent, topa radicalment amb la negativa de finançament del Departament de Medi Ambient. |
Mira també:
http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=409&mode=thread&order=0&thold=0 |
This work is in the public domain |