Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia
Gepec: Té por el Departament de Medi Ambient ?
30 jul 2005
Comunicats de Premsa: El Departament de Medi Ambient desestima al GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA un âProjecte de Seguiment de lâevolució de la contaminació atmosfèrica a la plana del Camp de Tarragona prenent els líquens com a bioindicadorsâ?
Exterior10.jpg
¿Té por el Departament de Medi Ambient que un estudi independent fet amb sistemes que sâaparten de la línia oficial i que fan més esment en la bioacumulació i en els efectes directes sobre els éssers vius més sensibles de lâecosistema, contradigui lâoptimisme habitual a què ens té acostumats la Xarxa de Vigilància de la Contaminació?

En data 18 de juliol de 2005 seâns ha comunicat per part del director dels Serveis Territorials i dâacord amb la consideració de la Direcció General de Qualitat Ambiental la desestimació de la nostra petició de finançament per a un âProjecte de Seguiment de lâevolució de la contaminació atmosfèrica a la plana del Camp de Tarragona prenent els líquens com a bioindicadorsâ?. Aquest estudi havia de ser dirigit per la doctora Mireia Giralt, prestigiosa liquenòloga, investigadora i professora associada de la Universitat Rovira i Virgili.

Volem manifestar la facultat del departament per gastar-se els diners en els projectes i campanyes que millor li plaguin, però no podem acceptar el raonament esmentat que: âla cobertura que proporcionen els sensors de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica es considera suficient per donar una bona representativitat dâaquesta zonaâ?. Aquest desacord està basat en diversos motius:

· Els sensors es limiten a mesurar la immissió de certs contaminants (diòxid de sofre, diòxid de nitrogen ...) en un moment donat a lâatmosfera, però de cap manera estableixen la bioacumulació dâaquest contaminants i els efectes de la seva deposició a mitjà i llarg termini en la vegetació de lâentorn. Essent els líquens uns dels vegetals més sensibles a la contaminació, la seva evolució en classe dâespècies i en àrees dâocupació, en un període de temps de deu anys, pot ser significativa sobre lâevolució positiva o negativa de la càrrega contaminant en la zona i, alhora, pot servir per fer prediccions sobre altres efectes en la flora o lâagricultura.

· En els darrers anys han estat moltes les vegades que el funcionament de la Xarxa de vigilància ha estat posat en entredit. De fet, les contínues referències a impactes lleus i moderats per part del Servei oficial de Vigilància són vistes amb certa ironia o reticència per part de molts ciutadans. Lâelaboració dâun estudi independent segellat pel nostre grup podria haver servit com a contrapunt de les dades oficials o com a confirmació dels seus diagnòstics. En el primer cas, lâestudi contribuiria a estudiar la necessitat dâestablir mesures més estrictes dâemissió; en el segon cas, ajudaria a crear en la ciutadania la sensació dâestar respirant un aire sanitàriament acceptable.

· Per altra banda, comença a ser ja més que sospitosa la canalització del finançament de projectes dâestudi de contaminació cap a certes facultats i doctors de la Rovira i Virgili, que acaben sempre, casualment, fent de catifa esmorteïdora i justificativa dels processos industrials químics o dâincineració al Camp de Tarragona. Ves per o­n, un estudi que anava en una línia diferent, topa radicalment amb la negativa de finançament del Departament de Medi Ambient.
Mira també:
http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=409&mode=thread&order=0&thold=0

This work is in the public domain
Sindicat