Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Consells pràctics per als i les treballadores del sector del comerç
29 jul 2005

Quan els encarregats de zona es presenten per a fer registres a la tenda o per a verificar la caixa, etc… has de tenir en compte que:

  • Has de fer-se dins el teu horari laboral, no poden obligar-te a tornar a obrir la tenda, per exemple, si apareixen just quan ja l’has tancada (acostumen a fer-ho…).
  • Si miren de registrar les teves pertinences has d’estar tu present i tens dret a que estiguin presents altres treballadores (per exemple alguna del comité d’empresa o la secció sindical, que per alguna cosa estan). Si ho prefereixes pots exigir que estigui present qualsevol treballador/a de la teva confiança (no tens perquè acceptar que els testimonis siguin altres encarregats de zona o responsables superiors si no ho desitges). Del contrari pots negar-te a ser registrada. Potser no saps que l’articel 18 de l’Estatut dels Treballadors protegeix aquests drets en concret (â€?Inviolabilitat de la persona del treballadorâ€?). Ara ja ho saps.

Respecte al teu horari laboral i als trasllats indiscriminats de tenda:

  • El teu horari setmanal i el lloc de treball l’has de conéixer amb un mes d’antel·lació (és responsabilitat de l’encarregada de tenda, tot i que no seria mala idea que si aquesta és de la teva confiança presioneu ambdues una mica l’encarregat de zona per tal que s’espabili i us doni l’horari de tot el mes). La responsabilitat de conciliar la vida laboral i la vida privada és un dret inhalienable. I per decomptat no ho pots fer si has d’estar pendent durant el cap de setmana a que et truquin a casa per a dir-te on has d’anar el dilluns següent.
  • Molts dels contractes que fan són absolutament il·legals (de 15 hores o similars). Així que tenint en compte que t’han de cotitzar a la seguretat social per sota del que haurien i per tant t’estan perjudicant greument, no tinguis masses escrúpuls a l’hora d’exigir que se’t respectin aquests drets mínims.
  • No estaria de més que no deixessis passar molt de temps sense tenir a les teves mans les nòmines i el contracte, ja que et pertanyen per dret. L’empresa ja té les seves còpies, així que les teves no les necessiten per a res. Si se les queden és per a provocar-te certta sensació de indefensa i de pas cubrir-se les espatlles de cara a que et volguis informar dels teus drets. Els incompleixen pràcticament tots. Respecte a les nòmines aquestes han d’especificar clarament el número d’hores que has treballat (extres també), el teu salari base, descompte IRPF, etc. A més a més, totes les caixeres heu de cobrar el mateix sou, ja que feu el mateix treball. No és bo que tolereu que cap cobri menys, aixó a la llarga us perjudicarà a totes. O que us augmentin l’horari sense augmentar-vos el sou correctament.

Si et veus en la situació de rebre el finiquito (el document pel qual l’empresa al finalitzar el teu contracte et paga el que et deu), ni se t’acudeixi firmar-lo en blanc. Ells posaran la quantitat que els hi doni la gana, i evidentment serà molt inferior a la que tens dret. Has de saber que tens més d’un mes de temps per a firmar el finiquito així que no hi ha excuses que valguin per a donar-te presses. Agafe’l i posa’t en contacte amb el sindicat per a verificar si està o no correcte.

Ves amb compte amb les trampes que l’empresa posa a les treballadores. És una pràctica molt habitual. Per exemple:

  • Desquadrar la caixa a propòsit per a que et sobri una petita quantitat de diners i així comprobar si ho agafes o no.
  • Atenció als tickets de caixa anulats perquè els poden emprar per a buscar-te problemes. En ocasions envien falsos compradors que demanen pagar amb tarjeta i en conseqüència s’ha d’anular el ticket…

Li anomenen “proves de honestitat� i recentment s’ha declarat il·legal, així que si et veus embolicada en un assumpte d’aquests i et convoquen per a que et reuniexis amb els caps:

  • No firmis cap document que t’inculpi en quelcom que no hagis fet o dit. Estàs en el teu dret.
    És possible que tractin de dictar-te una baixa voluntaria amb la típica excusa de que et fan un favor no denuncian-te perquè et poden arruinar i bla, bla, bla… ÉS MENTIDA. La consigna en aquests casos és: no firmis. Després pose’t en contacte amb el sindicat.
  • Tractaran de cansar-te tancan-te durant un parell d’hores amb els caps de zona. Després posa’t en contacte amb el sindicat.
  • Tractaran de cansar-tea tancan-te durant un parell d’hores amb els caps de zona. Recorda: NO FIRMIS RES. ESTAS EN EL TEU DRET. També tens dret a estar acompanyat per algun assessor laboral. No et interrogar com si fossin policies. De totes formes si tens clar aquests petits consells no et farà falta companyia, però has de saber fins on arriven els teus drets per a poder aplicar-los.

Al cap i a la fi, l’empresa tracta d’aprofitar-se del teu desconeixement en quant a drets laborals per a tractar-te com a una esclava. El primer pas per evitar-ho és informar-se. I per aixó s’ha fet aquesta llista de consells. És el primer pas per a millorar les teves condicions de treball.

CNT-AIT:

Qui som? Som un sindicat de treballadors i treballadores. Tractem de defensar-nos dels diferents abusos que patim en tots els àmbits del món laboral aportant entre tots i totes idees, experiències, ajuda mútua, etc.

Què volem? Pensem que la major part dels nostres problemes com a treballadors i treballadores es basen en el desconeixement dels nostres drets, i ens falta d’una organització on poguem fer sentir les notres veus. El que volem és dotar-nos d’una eïna de defensa en l’àmbit laboral. I aixó tant sols s’aconsegueix si ens organitzem. Si ho fem així tenim moltes possibilitats que se’ns respecti. I si no ens fem respectar podem arrivar a aconseguir les nostres millores de treball.

Com funcionem? Prenent les decissions de manera horitzontal i assambleària sense depèndre d’interessos de partits polítics, generalment aliens als interessos de la majoria dels i les treballadores. Decidim per nosaltres mateixes. Diàriament veiem com es comporten els sindicats majoritaris (CCOO, UGT i altres) des dels seus comités d’empresa, amb les seves hores sindicals, amb els seus milers de milions en subvencions, etc. Els treballadors i treballadores de la CNT-AIT pensem que ha arrivat el moment de fer les coses d’una altra manera…
A la CNT trobaras el recolçament solidari de treballadors i treballadores com tu i la informació jurídica necessària per a defensar-te.

Mira també:
http://barcelona.cnt.es

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Consells pràctics per als i les treballadores del sector del comerç
29 jul 2005
Todo eso ya lo saben los compàñeros/as el problema es otro!!
Re: Consells pràctics per als i les treballadores del sector del comerç
31 jul 2005
Doncs a la meva feina no veig que tots i totes les companyes ho sàpiguen... No se en quin món vius :-(
Re: Consells pràctics per als i les treballadores del sector del comerç
31 jul 2005
El comentario del compañero de la CNT sobre las problematicas laborales en el sector del comercio es muy apropiado. Explica de una manera sencilla y clara, las prevenciones y derechos de los trabajadores y trabajadoras del Comercio, al menos, algunas de ellas, portanto, no estoy de acuerdo en que sobre. Al reves, muchos compañeros y compañeras, tendrían que informar a otros de los problemas y derechos profesionales que tienen. Ahora bien, una cosa es informar, y otra, muy distinta intoxicar....Aquí no escribimos para hacer proselitismo. Porqué es manía de atacar a los sindicatos mayoritarios, además con prejuicios y falsedades. Yo soy un militante libertario de CC.OO., desde hace muchos años intentamos, con una lucha sindical fuerte y dificil, dignificar las condiciones de trabajo en el sector del comercio, de manera democrática, junto a cientos de delegadas y delegados sindicales, elegidos directamente y democráticamente, por sus compañeros y compañeras de trabajo. Basta de demagogia!!! Unidad sindical frente a la patronal!!!
Lo tuyo es de frenopático
02 ago 2005
Mira, "militante libertario de CCOO":

Eso de la "unidad sindical frente a la patronal" se lo puedes ir a explicar a tus amigos dirigentes cuando se reúnan para cenar con la CEOE...
o si lo prefieres se lo puedes ir a explicar cuando firman esos convenios de mierda que hay (incluyendo los del sector del comercio)

Tu "sindicato", cobra por despedir trabajador@s, por hacer la vista gorda frente abusos, cobra por firmar convenios basura para este y muchos otros sectores...
Tu "sindicato" es la quintaesencia de la corrupción...
Por eso aquí se hará proselitismo de lo que la gente considere conveniente, y no de lo que a tí te parezca mejor...
Se hará proselitismo sobretodo de las alternativas posibles a la "Cueva de alí babá" que son los sindicatos amarillos.
La poca gente que conozco que estaba ahí metida con un poco de dignidad, hace tiempo que quemó el carnet porqué ya no podían ni levantar la cabeza del suelo de la vergüenza que sentían.

"¿porqué esa manía de atacar a los sindicatos mayoritarios?"
¿EN QUÉ PLANETA VIVES HIJO M�O?

Cuando dentro de tres meses firmen a escondidas la nueva reforma laboral, ¿volveremos a disfrutar de alguna de tus paranoias llamando a la unidad sindical?

ABAJO LA PATRONAL Y SUS ESQUIROLES "BIENPAGAOS"
Sindicato Sindicat