Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : immigració : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Palestins al Líban: dret al treball, camps refugiats, emigració
28 jul 2005
El juny passat el ministre de treball del Líban va proposar de canviar el dret a treballar en certes feines, mitjançant l'atorgament de permissos de treball per foranis, per treballar a feines manuals i semblants. Tanmateix aquests canvis proposats no aixecaràn els obstacles que barren el pas a molts professionals incloent experts en medecina, lleis i enginyería.

Enguany els refugiats palestins al Líban no tenen el dret a treballar en gairebé 70 feines, alhora que d'altres lleis i regulacions de l'estat libanès entrebanquen la seva supervivència bàsica. Tènen prohibida la propietat, pel que la majoría viuen a camps de refugiats arreu del pais, envoltats de controls militars libanesos. Definits legalment com foranis, els palestins viuen com ciutadans de segona al Líban, mancats de tot dret social o polític bàsic. Segons la UNRWA (L'Agència de les Nacions Unides d'Ajut pels Refugiats Palestins) gairebé el 60% dels palestinis al Líban viuen sota l'index de pobressa, fet que ha forçat milers de refugiats palestins a deixar el pais.

L'abril d'enguany Síria va complir amb la Ressolució 1559 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides evacuant més de 15 000 soldats del Líban. La ressolució 1559 influeix alhora sobre aixó esmentat, ja que s'hi inclou la demanda de desarmament de totes les organitzacions de la resistència palestina al Líban.

La pressió social i política també va forçar la marxa del Líban de decenes de milers de treballadors sirians. Molts palestins als camps de refugiats no confien gaire dels veritables motius d'aquest canvi relatiu al seu dret a treballar. S'ha dit que els refugiats palestins ompliràn el forat de mà d'obra barata aparegut arràn de la marxa dels treballadors siris.

Visita reportatges fotogràfics recents dels camps de refugiats de Burj el-Barajneh i Ein el-Hilweh: Burj-el-Barajneh I Ein-el-Hilweh
+Info: Des de Montreal a Ein el-Hilweh: deportació, destitució i dignitat


This work is in the public domain
Sindicato Sindicat