Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Consum d'aigua als nuclis turístics
27 jul 2005
Una reflexió sobre el consum exagerat d'aigua
La població de moltes zones turístiques arriba a ser 10 vegades més gran durant l'estiu. No només augmenta el consum d'aigua, sinó que també s'incrementa la generació d'aigües residuals. Sovint, a falta d'infrastructures per a tractar-les, aquestes aigües s'aboquen al mar, la qual cosa fa empitjorar la qualitat de les aigües de bany.

A Lloret de Mar, que passa de tenir 2.500 habitants durant l'any a tenir-ne 25.000 durant la temporada d'estiu, s'ha hagut de construir una nova depuradora que durant l'hivern, quan els turistes són fora, és massa gran per als que queden.

Un altre exemple és una població del Pirineu de Lleida, Escalarre, on no hi ha depuradora. Durant l’hivern hi viuen 1.000 persones i a l’estiu 5.000. Ara bé, aquesta diferència s'incrementa encara més durant els tres dies que dura el concert que des de fa tres anys s'hi celebra, el Dr. Music Festival, ja que s'hi concentren 30.000 persones.

Segons dades de l’Organització Mundial del Turisme (WTO), es preveu que els 700 milions de turistes que actualment viatgen als diferents destins turístics augmentin fins a 1.700 milions cap a l’any 2020. Des del mateix sector turístic han sorgit diferents iniciatives per tal de disminuir l'impacte d'aquesta allau de turistes. Si l'entorn es malmet és com si es carreguessin la gallina dels ous d'or. L'àrea de la Mediterrània és actualment el primer destí turístic mundial.

L'abril de 1997 es va elaborar la Declaració de Calvià, en la qual es reconeix que el turisme pot ser una oportunitat, però també una amenaça, i es demana renunciar al creixement il.limitat, rehabilitar el patrimoni natural a les zones més desenvolupades i posar en marxa iniciatives preventives a les zones on tot just s'inicia l'activitat turística.
Mira també:
http://www.xtec.es/~jplanas3/aigua/turisme.htm

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa