Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : educació i societat
19 de juliol de 1936: La revolució social
18 jul 2005
Fa 69 anys, els nostres pares, mares, avis, àvies i besavis, el Proletariat Català, es va aixecar en armes per aturar el cop d’estat militar-feixista, iniciant un procés revolucionari profundament llibertari, popular i democràtic com mai hi ha hagut.
c000190a.jpg
les_milicies_us_necessiten.jpg
La classe treballadora, organitzada a la Confederació Nacional del Treball, al POUM, a les organitzacions obreres i populars va sortir al carrer i va derrotar el feixisme arreu de Catalunya, de València, de Madrid...

L’intent de control de la Revolució, el Comitè Central de Milícies Antifeixistes es va convertir en el poder real del poble en armes. Els comitès revolucionaris van estendre’s per tot Catalunya. La república burgesa i les seves institucions van quedar paralitzades. En pocs dies milers de treballadors i treballadores sortien cap al Front d’Aragó a deturar l’exercit feixista, organitzats en milícies revolucionaries. Els treballadors i treballadores van prendre a les seves mans l’economia del país, les col·lectivitzacions, aquesta forma de socialisme autogestionari, fet des d’abaix a dalt, des la pròpia classe obrera en el seus centres de treball, es multiplicaren arreu.

Fa 69 anys que la classe treballadora catalana va prendre el cel per assalt.

This work is in the public domain

Comentaris

1936: Entre Franco i la CNT-FAI
18 jul 2005
El 19 de juliol del 1936 significà el tràgic inici del procés de postració de Catalunya que culminaria el 39.

Els catalans ens veiérem atrapats entre un Aixecament militar que contenia un odi il.limitat contra el país i la follia criminal de la CNT-FAI i els seus satèl.lits (POUM). Aquests darrers destruïren la societat catalana mitjançant el Terror Negre i Roig, el robatori i el crim.
En haver-se convertit Catalunya en un bassal de sang innocent a mans dels revolucionaris i els anarquistes, les gestions que feren Companys i Batista i Roca per al reconeixement internacional de la nostra independència (almenys com a zona desmilitaritzada per ambdós bàndols espanyols) fracassà.
L´ordre només pogué tornar, paradoxalment el maig del 37 de la mà dels sequaços del genocida Stalin i el PSUC. En aquell moment el comunisme semblà el mal menor.

D´aquella contesa espanyola que acabà amb nosaltres a dins només podem treure´n una conclusió: Espanya, ni blava, ni roja ni negra, perquè sempre és Espanya.

Enmig de la tempesta recordem amb honor els únics que mantingueren altes les quatre barres de la dignitat: els homes d´Estat Català, Batista i Roca, Unió Democràtica i el màrtir de la llibertat Carrasco i Formiguera.

INDEPENDÈNCIA -- COMUNITAT NACIONAL !!!
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
18 jul 2005
que absurdo que eres maj@.
Algún colectivo representa a lxs fanfarronxs que antaño se reunian entorno a lo del estat catalá?

Viva el comunismo libertario!!!!
Por la Independencia y Auotogestión total de nuestras vidas!!!!
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
18 jul 2005
Company, ara em diràs que també va ser una gran persona en Cambó ... No fotem! I lo que dius d'Stalin ... Es ben bé que o coneixes ben poc la història o es que et creus les mentides dels polítics, que van aconseguir tapar els autèntics fets amb el "pacte del silenci" de la transcisió. I si et consideres tan nacionalista, segurament deus veure que encara s'està pagant aquella transició amb altres temes com l'estatut no?
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
18 jul 2005
Una altra cosa, per cert, on eren aquests "lluitadors" en la primera part del franquisme? T'oblides que la gent que hi havia a la resistència francesa i en el maquis bona part eren gent de la CNT ? Tanta sang "del poble català" per defensar un territori jugant-se la vida lluitant contra els règims franquista i nazi? I si vols proves, mira les fotos que hi han de la celebració de l'alliberament de París, segurament hi veuràs fotos com la d'un tanc amb escrits com Columna Durruti ... o fins quins anys van lluitar contra el franquisme homes com Massana, Sabaté, Caracremada, Facerías, el Manyo, ... mentre en altres es dedicaven a viure un exili d'or a Amèrica (Tarradellas, Irla, ...)
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
Com m'agradaria que avui fos festiu i no el Nadal ni cap altra festa religiosa...
Per a poder tenir el dia lliure per a parlar, pensar, recordar tota la gent que es va deixar la pell per un futur millor, un futur millor per a nosaltres!!

I avui estem com estem...

Salut companyes! La memòria col·lectiva no oblidarà mai la vostra voluntat revolucionària i el vostre humanisme!

I que la terra els sigui lleu a aquelles que ja ens han deixat.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
la veritat zerototal estic plenament d'acord hem tu.
Hem sap greu admetreu pq jo hem sento català i no es va fer prou x acabar amb aquesta dictadura i al final Franco va acabar de morir al llit.
dee fet es bastant penos ja q la veritat va ser q la societat va acceptar la dictadura amb indiferencia i nomes un grup d'anarquistes es va dedicar a intentar fer caure la dictadura, i com demostra els fets del 44 la societat no va voler-se alliberar del franquisme.
Es una llastima xro be...
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
L'anarquisme confia en l'educació per crear persones responsables, independents, compromese, lluitadores, solidàries. L'anarcosindicalisme, eina de lluita en una societat capitalista. L'alçament del 36, l'oportunitat de demostrar, com així va ser, que un altra manera de viure, és possible, que un altre món, on la solidaritat sigui la via per a construir un nou món, que ells i elles portaven als seus cors, i que sols, les dictadures del capitalisme, sota el sistema polític de democràcia, la dictadura socialista i les feixistes van enderrocar. Sinò, ara mateix totes aquelles persones que van lluitar pe run nou món, ens haguessin demostrat que la unitat contra el capital i contra el feixisme, porta a l'exit.
No oblidem mai la seva gesta.
Salut i revolució!ˇ
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
És molt injust (a banda de demostrar molta ignorància) dir que "la societat va acceptar la dictadura amb indiferencia i nomes un grup d'anarquistes es va dedicar a intentar fer caure la dictadura", molt molt injust amb els militants comunistas que es van jugar (i sovint van perdre) la vida per lluitar contra el règim. A més, parlar de la indiferència de la societat amb el grau de repressió que hi havia no té nom, de veritat vergonyós el comentari
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
hem sap greu dirto xro es la verita. es veritat q els comunistes tmb van lluitar contra la dctadura xro al cap d'uns quants anys de q tot seguis igual els comunistes van deixar estar la lluita armada (lluita dels maquis) i van passar a la lluita clandestia a la ciutat xro q no va tenir la importancia necessaria x fer aixecar la poblacio.
Van haver de passar 25 anys pq la cosa anes a millor xro tot i aixi era molt minsa.
Si la societat espanyola haués tingut el coratge de voler fer caure Franco ho haurien fet com a Portugal, xro durant la primera post-guerra la gent vivia tan malament q no volien fer res sino intentar viure i menjar cada dia.
Van haver de passar molts anys pq la cosa anes en serio.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
ja, però de dir que la gent va acceptar la dictadura amb indiferència a dir que com que es morien de gana i de repressió intentaven sobreviure com podien hi ha una grossa diferència, només volia precisar això. I et recorde que a Portugal qui va fer caure la dictadura van ser oficials de l'exèrcit, no "la societat". Només vull recordar que la franquista ha estat la dictadura europea (en temps de pau) més brutalment repressora. Acusar a la societat espanyola de mancança de coratge em continua semblant injust.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
Home no se q dir-te..
hi han hagut altres dictadures q han caigut x revolucions mentre q la nostre va caure al llit.
no dic q la culpa en genreral sigui de la societat espanyola també es culpa de la resta de paisos europeus xro ja et dic nosaltrs tmb en tenimde culpa.
Potser es injust xro si la societat s'hagues mobilitzat ara no estariem tal i com estem.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
El 19 de juliol s´hauria de declarar dia de dol nacional, per recordar la follia dels militars, pero també la d´anarquistes i comunistes. I sense oblidar a l´amic Companys i a tots els ximples d´Estat Català que també van fer el que van poder per precipitar aquella bogeria. No oblidem que va provocar mig milió de morts, va portar la fam i una dictadura de 40 anys. Gràcies Companys, gracies CNT, Gràcies PSUC, gràcies Franco....Espero que estigue tots a l´infern pel mal que heu fet
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
això no, si has de donar les gràcies a algú pels morts és a Franco, no a qui, amb més o menys traça, es va defensar. No es pot comparar, no pots posar en la mateixa llista Companys, el PSUC i Franco. Això no, deixa-li a Pio Moa i a Jiménez Losantos, comparacions com aquesta.

x, me'n dius una de dictadures militars que hagen caigut per una revolució, a Europa. A més, sense defensar la transició, si la societat als anys 60s i 70s no s'hagués mobilitzat ara potser no estariem com estem, estariem moooolt pitjor. Siguem seriosos.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
això no, si has de donar les gràcies a algú pels morts és a Franco, no a qui, amb més o menys traça, es va defensar. No es pot comparar, no pots posar en la mateixa llista Companys, el PSUC i Franco. Això no, deixa-li a Pio Moa i a Jiménez Losantos, comparacions com aquesta.

x, me'n dius una de dictadures militars que hagen caigut per una revolució, a Europa. A més, sense defensar la transició, si la societat als anys 60s i 70s no s'hagués mobilitzat ara potser no estariem com estem, estariem moooolt pitjor. Siguem seriosos.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
El moviment llibertari, el poble, van demostrar aquí a Barecelona que es podien organitzar i plantar cara a qui fos, i van ser els milicians de la Cnt qui va aturar l'aixecament feixista, no ho oblidem... El tema era que als que tenien el poder no els hi interessava perdre els seus priviolegis, ni canviar les coses de veritat, i per uin temps uns dos mesos això va passar, esm va viure la utopia, es van fer diaris, es van col.lectivitzar els camps i les fàbriques, el transport, es va viure realment d'una manera nova... Obviament tb hi van haver errors en la revolució, però aquests no són de cap manera comparable amb els assassinats duts a terme per franquistes i per comunistes dirigits per Stalin. Si els comunistes no haguessin actuat posant pals a les rodes als milicians potser la cosa hagués anat d'una altra manera... i totalment d'acord amb el que han dit per dalt, molta gent va acceptar al fi i al cap la dictadura,acomodant-se en la nova situació com podia (bé hem de menjar... deien), i només uns quants van continuar plantant-li cara...

Dos recomanacions sobre el tema... Homenatge a Catalunya de Greorge Orwell, i un documental que es diu "Vivir la utopia". Vinga salut, i no badem més que la llibertat no es ven a qualsevol preu
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
l'unic q dic es q la societat espanyola s'hauria d'haver mobilitzat molt abans q en els 60
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
pallarès=33, visca el comunisme llibertari
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
Els que no van tenir collons de pendre les armes per aturar el feixisme sembla ser que si en tebnen per teclejar i dir parides.
Molt nacionalisme i molta cultura proipia però no van sortir al carre a defenser la "seva patria".
Els burguessos, qun venen mal dades sempre esperen que la classe obrera li tregui les castanyes del foc.

Mori la patronal,
Mori el govern,
Visca la lluita del poble,
Visca la CNT
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
X a mi lo que més m'emprenya és que nazi-onalistes es vagin atribuint el mèrit dels fets,fent seus "màrtirs" com en Massana i reivindicant una lluita que no va ser seva, amb excepció d'un petitissim grup del FNC a principis de la guerra dins del Comitè de les Mílícies Antifeixistes. Ells es van dedicar a trair i a abandonar un poble mentres altres feien de veritat la feina. Ah, també val la pena recordar que qui va parar el cop a Barcelona el 19 de juliol van ser els de la CNT, que ja duien dies preparant-se (entre molts d'ells hi havia en Sabaté). Perquè alguns s'adonin que la lluita no van ser sols fets puntuals sinó de molts anys, i alguns fins la seva mort com Sabaté fins al 60, Facerías fins al 56 o Caracremada fins al 63. En aquesta època que feien molts dels exiliats? Oblidar-se del problema. Mentres que d'altres exiliats van seguir la seva lluita.
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
matissos:
Es fals que els nazi-onalistes que dius tu no haguessin fet res per aturar el feixisme: la Cnt no arribava a per tot, i no pots obviar fins i tots en els moments de mes empenta revolucionaria la seva incidencia en amplies capes populars del principat a traves d'erc. Per altra banda tampoc pots obviar el discurs nacional que tenia el POUM o el mateix Psuc
Es tan fals com dir que el cop el va parar a Barcelona l'Escofet, per exemple
Per altra banda, les col·lectivitzacions mes importants no van ser les agraries. es obvi que col·lectivitzacions com la de la Construccio a Barcelona (20000 treballadors) o la Fusta (10000) foren molt mes importants
El proces es poliedric, logic en un proces revolucionari d'aquesta magnitud

El que vull dir que fora interessant que, al marge de diferents visions, hom vagi preparant el 70e aniversari, per moltes raons: per reinvidicar una experiencia de lluita central del nostre poble (va ser el nostre i no un altre, en el sentit de moltes vegades pertinença "familiar" i afectiva): per superar l'esperit colectiu de derrota en la memoria historica pel 39 i la dictadura, cal veure la profunditat d'aquell proces, mes enlla de reinvidicacions pamfletaries que no ens aporten res, per aixo cal coneixer be tot el proces; perque els sotmesos i sotmeses hem d'homenatjar als qui son realment els nostres, no esperant ni volent que els corbs del sistema s'apropiin i repropiin de les nostres mancances i exits i els acabin explicant sota els seus interessos; per extreure conclusions i experiencies, cadascu les seves, no tenen perque ser les mateixes (per a mi una de les mancances es la poca integracio de lluites que hi va haver, entre ells, la contradiccio entre lluita social i questio nacional: perque no es va disoldre la Generalitat republicana haguent-hi el Comite de Milicies? es podia? es volia? cenatistes i poumistes feien una lectura correcte del que significava la Generalitat? per exemple)

(per cert i afectuosament, aixo de "nazio-nalistes" tu pots ficar... alla on et capiga, ninyato, afectuosament, ens hem de començar a rentar la boca si volem fer alguna cosa tots plegats per reivindicar aixo, mes enlla de medalles per haver-te afegit a la linia ideologica "correcte" fa 5 anyets o els que siguin)
Re: 19 de juliol de 1936: La revolució social
19 jul 2005
Primer de tot, prefereixo no fer gaire cas a l'últim comentari que has fet, bàsicament per això: lo de nazi-onalistes no anava pas en general. Tot i les discrepàncies ideològiques, he compartit mogudes amb grups nacionalistes. El terme nazi-onalistes anava per alguns tergiversadors històrics nacionalistes , com ja he dit amb un altre missatge, que qualificaven com a "alliberadors nacionals" a Cambó i March, que van ser clarament col·laboracionistes i en canvi s'autoadjudiquen alguns com Massana, tracten avui en dia com a bandolers i/o assassins en Caracremada i juguen amb la desinformació per part de molta gent del tema.
El teu comentari d'afectuós no té res, però bé, val més deixar-ho estar.
Un altre punt a comentar és el que has dit del POUM o del PSUC. Sobretot amb el POUM hi va haver una bona afinitat de plantejaments, bàsicament per lo de fer junta la revolució amb la guerra, mentre que d'altres com ERC i PSUC volien posposar la revolució. D'aquí va venir el principal punt de discordia dins del Comitè de Milícies Antifeixistes. Però això no vol dir que no fessin res per la lluita el POUM principalment i d'altres, com els membres del FNC. Jo només he dit que gran part de la lluita, i de la durada d'aquesta, va ser per part dels sectors revolucionaris del POUM i CNT, com es va veure a la resistència francesa i entrat el franquisme, mentres que altres es dedicaven a viure la retirada.
Respecte al Comitè de Milícies Antifeixistes, els companys de la CNT s'hi van afegir per voler fer una lluita conjunta amb els partits polítics i altres associacions sindicals, deixant de banda temes com el tipus de govern i del funcionament de Catalunya, i aixií lluitar conjuntament contra Franco i el seu exèrcit, però això no van ser possible per fets com els atacs del govern català a cenetistes, com per exemple els fets del maig del 37, i per les discrepàncies amb el tema de la revolució. Amb el tema de les col·lectivitzacions estic plenament d'acord amb tu.
Com tu, crec que s'hauria de mirar de fer una reivindicació d'aquesta data històrica de manera conjunta, però, això si, sense amagar el que realment va passar ni manipular o tergiversar-ho.
Sindicato Sindicat