Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: immigració
Treballadors immigrants
16 jul 2005
Es diuen Fatima, Mohamed, Natacha, Dolores, Chen, Roberto. Viuen al nostre carrer. De vegades treballen en la mateixa empresa que nosaltres. Ens els trobem al metro, sobretot quan va ple.

Molts d'ells porten anys sense «papers», treballant sense estar d'alta en la Seguretat Social, sense poder estar malalts, sense cobrar quan no tenen feina. En aquesta situació «il·legal», sovint no tenen pagues extres ni vacances, i fan jornades «a discreció» de l'empresari, per sous menors que els nostres. Molts no tenen contracte ni nòmina, per poder avalar un lloguer. I moltes vegades no els volen llogar un pis perquè no se'n fien...

Però... gràcies a ells i a elles, es fan feines que nosaltres no volem fer (repartir butà, netejar...), i també, gràcies a aquells que estan legalitzats, la Seguretat Social té ara un bell superàvit.

Quan es manifesten, per demanar coses tan «elementals» com tenir una situació legal, per sentir-se segurs i no poder ser bàrbarament explotats, aquells ciutadans/nes del país que els acompanyem som «molt pocs». I de vegades se senten dir paraules com «moros» o «sudaques», com un eco d'aquell malaurat «xarnegos» d'altre temps.

Cal dir clar que el fenomen de la immigració continuarà. Mentre, per una part, els seus països siguin tan explotats pel capitalisme internacional («intercanvi comercial desigual», deute extern, «plans d'ajustament»...), i, per una altra part, tantes parelles catalanes es conformin amb un fill, la seva vinguda serà inevitable per a ells i, a més, necessària per a nosaltres.

Cal, doncs, que canviem la nostra «cultura» envers ells, els qui encara no ho hagin fet. Demanem, en primer lloc, respecte, començant per la manera d'anomenar-los, i, en segon lloc, solidaritat. Cal lluitar perquè siguin ciutadans iguals que nosaltres, amb tots els drets (inclòs el de vot).

S'ha d'afirmar que, per a una persona d'esquerres, o sigui humanista, només hi ha «una» classe treballadora, i el fet de creure que «totes» les persones són iguals en drets, vinguin d'on vinguin i siguin com siguin, és un element «bàsic», sense el qual no hi ha una autèntica civilització.

Cridem tots els conciutadans/nes a adoptar postures positives davant aquestes persones i a mostrar envers elles la solidaritat sempre que convingui. Sobretot en la reivindicació de tots els seus drets.

EUiA del Guinardó

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Treballadors immigrants
16 jul 2005
Ser positiu no exclou ser realista, els immigrants ni s'han d'idealitzar ni de satanitzar només per ser-ho. La convivència és qüestió de dues parts, tothom ha de posar de la seva part per assegurar que sigui el millor possible.
Re: Treballadors immigrants
17 jul 2005
Tenen drets, i tb no oblidem tenen obligacions.Nosaltres hem de fer un esforça per ajudar-los i denunciar els empresaris i persones que violen els seus drets, però ells i tb nosaltres, no hem d'oblidem que tenen unes obligacions, si volen i volem que siguin Catalans de ple dret, han d'adaptar-se, integrar-se. No importa el color de pell(orgien, sexe, religió, etc.), sino que se sentin catalans i lluitin per una Catalunya lluire. Això ho haurien de tenir clar tots els immigrants ja siguin del marroc o d'Alemanya, sobretot els d'Espanya!
Re: Treballadors immigrants
23 oct 2005
Osea que hay que sentirse catalán para vivir en Cataluña? Y porque mejor tu no te haces mas moro, o más sudaca? No es la aculturación el mestizaje y la mezcla de las culturas de manera bilateral? o que acaso una cultura debe de dominar sobre la otra como si esta se hubiese edificado por alguna extraña raza catalanus hominidus venida del olimpo? La categoria inmigrante es una categoría politica que no sirve sino para marcar una diferencia
Sindicat Terrassa