Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat : laboral
El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
Publicat a www.rojoynegro.info Salut
SERVIMEDIA
Martes 12 de julio del 2005.

Un informe elaborado por IESE para la multinacional Adecco, pone de manifiesto que el salario medio de los españoles se ha estancado en los últimos cinco años, con una subida real de sólo un 0,1%, mientras que el incremento ha sido del 5,5% en los principales países de la UE.

Dicho informe, establece una comparación de las condiciones laborales en España, Portugal, Alemania, Francia, Reino Unido, Italia y Polonia.

Los datos demuestran que el salario real medio de la UE subió un 0,8% en el primer trimestre de 2005, respecto al mismo trimestre de 2004, para un acumulado del 5,5% en los últimos cinco años, a razón de un 1,1% anual.

Mientras, en España, el salario medio cayó en el último año un 0,7% y acumula en cinco años sólo un incremento del 0,1%, muy lejos de los vecinos comunitarios, por lo que la capacidad adquisitiva de los españoles se aleja de la de la UE.

España genera más empleo que el resto

Sin embargo, España continúa generando más empleo que el resto de países y crea casi 4 de cada 10 puestos de trabajo nuevos de la UE en los últimos doce meses.

Además, la tasa de empleo española se ha recortado un 0,9% en el último año, para situarse en el 10,2%, aún lejos del 9,7% de la media de la UE.

El informe de Adecco coincide con el Gobierno en que este año se bajará del 10% y destaca que España es el país que más mujeres ha incorporado a su mercado laboral en los últimos años. En el futuro será el que más mujeres sume como trabajadoras, además de ser el país donde la tasa de paro femenino se ha reducido más.

Por último, el estudio asegura que España y Polonia son los únicos países de la UE donde ha crecido la tasa de empleo juvenil. Mientras que en España los jóvenes ocuparon sólo un 1% de los nuevos empleos creados en el último año, en Polonia esta tasa se eleva hasta el 18%.
Mira també:
http://www.rojoynegro.info/2004/article.php3?id_article=5947

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
La productivitat del treball a Barcelona se situa en 41.670 euros per treballador, una xifra superior a la mitjana espanyola en un 9,4%, i molt similar a la xifra catalana (41.600 euros), segons dades de l'any 2000 recollides en un informe elaborat per la Comissió de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona.

L'estudi ha estat presentat pel segon tinent d'alcalde i president de la comissió de Promoció Econòmica, Jordi Portabella, i la cap d'Estudis, Narcisa Salvador.

La productivitat barcelonina i catalana s'ha mantingut per sobre de la mitjana espanyola durant els darrers quinze anys, segons l'estudi, que analitza l'evolució de la productivitat del treball en el període 1986-2000.

Tot i això, aquest creixement ha estat "molt moderat des de l'any 1994", ja que la productivitat catalana a l'any 2000 va ser d'1,5% més que l'any 1994, mentre que a països com ara als Estats Units va ser del 10%.

Salvador ha indicat que l'anàlisi per sectors a la província de Barcelona constata el bon comportament de la productivitat en la indústria, amb un creixement acumulat del 30% des de l'any 1986.

Alhora, la productivitat en els productes energètics també ha tingut un creixement important, amb un augment total del 67,7% en el mateix període.

Segons Portabella, "ara la meta és augmentar el nombre de productors, donar més formació als treballadors, millorar les infraestructures portuàries i l'aeroport, o donar més suport a les empreses catalanes de sectors de futur".

extret de www.bcn.es
Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
Aixó sí, el Rossel del Fomento del Trabajo exigeix contenció salarial per ser <i>competitius</i>. L'empresariat europeu treballa intensament per la globalització de la precarietat laboral i en conseqüencia vital. El seu objectiu és arrabasar-nos totes les conquestes socials assolides per 150 anys de lluita social als Països Catalans i Europa, front la seva globalització de la explotació cal lluitar per la globalització de la justícia social i la democracia arreu del món. Torna la lluita de classes?
Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
La patronal SEMPRE demanant moderació salarial i any rera any les seves butxakes cada cop més plenes i la "kualitat" de vida dels assalariats,tant dins com fora del lloc de treball,cada cop pitjor.Em kedo amb la pregunta final de Revolucionari.Salut.
Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
Al texte diu que l'estat espanyol és on més creix la feina i especialment entre els joves, el que no posa és que l'estat espanyol és on més treball temporal [precari] hi ha i especialment entre els joves.

La precarietat laboral suposa precarietat vital, quan es contracta la gent un parell de mesos i pagant-los una merda no poden fer-se projectes de futur, com a molt a curt plaç, perque no es te estabilitat de cap mena. El resultat és que la pobressa esta augmentant, i molt, arreu d'Europa. Els rics és fan més rics, els pobres més pobres i la resta va tirant com pot esperant no afegir-se a les taxes creixents de pobressa que reflecteixen les estadístiques.

Només l'empresariat surt beneficiat d'aixó, al pagar poc i cada vegada menys a treballadors disposats a resignar-se a qualsevol condició per dolenta que sigui per tal de mantindre la feina. Per tal de no trobar-se altre vegada a l'atur, sense cobrar, tenint que fer front a les despeses de la vivenda i de la vida quotidiana.

Els empresaris poden fer així el que vulguin amb els treballadors temporals, que són una classe de treballadors que creix cada vegada més arreu d'Europa.

Aquesta és la Europa que volen els grans empresaris a Europa. Es aquesta la Europa que volem nosaltres, els milions de treballadors europeus que som els que la fem funcionar cada dia amb la nostra força i als que volen esclafar-nos?
Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
12 jul 2005
Qui pot formular una pregunta com la del pseudo-"Revolucionari" de dalt? Com es pot preguntar si "torna" la lluita de classes?

Fent un anàlisi dels processos històrics, econòmics i socials que afecten la nostra i la resta de societats del món, es troba una veritat irrefutable, que ja van anunciar Marx i Engels en el seu cèlebre "Manifest Comunista": la Història és la història de les lluites de classes.

La confrontació entre sectors dominants i dominats del texit social és el moviment bàsic, el motor de l'avenç històric, del progrés i evolució de les societats humanes. La lluita de classes no pot tornar perquè encara no ha arribat a la seva fi.

Aquesta s'esdevindrà amb la Revolució de les classes treballadores i la conseqüent desaparició de la classe dominant.

La societat en què només hi haurà una classe social -el proletariat, els treballadors- serà la societat sense classes.


(Us recomano fervorosament fer una lectura profunda de les obres dels pensadors revolucionaris que ens han precedit en aquesta eterna dialèctica -Marx, Engels, Lenin i qualsevol que pugui fonamentar científicament les seves afirmacions, i que miri pel bé de la gent humil, del poble, de la Humanitat sencera)
Re: El salari mig dels espanyols està estancat des de l'any 2000.
13 jul 2005
Completament d'acord. Però el que passa és que la lluita de classes, avui, és més sofisticada, sobretot en la versió «de dalt a baix». D'entre els seus molt diversos instruments, que ara per abreujar no citaré, avui fa un ús molt intens d'alguns no tan usats en altres èpoques. Per exemple, els contractes. O bé la propaganda subliminal, psicològicament invasiva. La idea que «ja no hi ha lluita de classes» és un instrument sofisticat i poderós de lluita de classes. Exacte: quan la lluita de classes és especialment potent des de dalt (i feble des de baix), es vol fer creure que ja no existeix, precisament per desarmar-la (en la versió des de baix). Atenció, que avui vivim una gran lluita en el terreny de les paraules i el seu ús tergiversat.
Sindicato Sindicat