Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Isabel Vilà i Pujol
12 jul 2005
ISABEL VILÀ I PUJOL (1843-1896)

Considerada la primera dona sindicalista
Considerada la primera dona sindicalista catalana, va néixer a Calonge. La seva família es va traslladar a Llagostera buscant millors oportunitats laborals, i és en aquesta localitat, principalment, on es van desenvolupar les seves activitats polítiques i sindicals. No sabem amb seguretat si sabia llegir i escriure, encara que en el padró figuri com analfabeta, en aquells temps, els nivells d'analfabetisme femení eren del 86% i existia certa rutina dels funcionaris a registrar a les dones com a tals. El que sí sabem és que Isabel tenia moltes inquietuds i moltes ganes de formar-se culturalment.

Obrera, filla d'obrer en la indústria taponera, Isabel no és aliena a la introducció de la 1ª Internacional, i en 1872 va participar en el míting de proselitisme sindicalista que es va celebrar a Sant Feliu de Guíxols. En 1873, secretària ja de la AIT (Associació Internacional de Treballadors) participa de nou en un míting a Llagostera, en el qual exigeix una legislació que limiti la jornada laboral de nens i nenes menors de 13 anys a les cinc hores diàries. L'impacte sociològic que van deure causar les seves intervencions va fer que el poble de Llagostera li inventés una cobla:
«No hi ha dons al món/com els de Llagostera
que pels republicans/encallin portar la bandera.
No hi ha dons al món/com la Isabel cinc hores
que pels republicans / van caminar vuit hores.»

En 1874 amb el cop d'Estat del general Pavía, la 1ª República va ser escombrada sense arribar a tenir un sol any de vida. La AIT va ser declarada il·legal i les activitats sindicals de totes les societats obreres van haver de passar a la clandestinitat. Isabel decideix llavors exiliar-se a França. De tornada a Barcelona en 1880, la seva vida prendrà un nou gir dedicant-se de ple a l'ensenyament, primer com professora de francès i més tard com directora del col·legi per a nenes que ella mateixa va fundar: el Col·legi Franc-Espanyol.

En 1882 va passar a dirigir l'escola per a nenes de la ILE (Institució Lliure d'Ensenyament) de Sabadell.

Durant la 2ª República (1931-1936) l'ajuntament de Llagostera va adoptar l'acord de dedicar-li un carrer, encara que aquesta denominació va durar poc. Finalitzada la Guerra Civil, per decisió de l'ajuntament franquista es va anul·lar la nomenclatura republicana.

En el ple municipal de 12 d'abril de 1995 de la ciutat de Llagostera es va aprovar dedicar-li una plaça en la nova urbanització de Santa Eugenia.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Isabel Vilà i Pujol
12 jul 2005
Algu té cap foto seva?
Re: Isabel Vilà i Pujol
13 jul 2005
Segons aquesta notícia sobre una exposició de does sindicalistes:
http://www.nodo50.org/valencia_llibertaria/noticia.php?id=1328

penso que a l'Institut de la Dona tindran fotos
Sindicato Sindicat