Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
[Ecologistes de Catalunya] Dur cop a la política de gestió de residus de la Generalitat
06 jul 2005
Comunicat de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus sobre la sentència de la secció tercera de la sala del contenciós administratiu del tribunal superior de justícia de Catalunya relativa al rebliment de la Pedrera Berta amb bales de residus procedents dels ecoparcs de l’àrea metropolitana de Barcelona
La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i la Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus, en nom de la Federació Ecologistes de Catalunya, manifestem la nostra satisfacció per la sentència núm. 437 de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que considera nul·la de ple dret la modificació de l’article 39 del Pla Especial d’Ordenació i Protecció del Parc Natural de Collserola que pretenia permetre la restauració de l’àrea extractiva de la Pedrera Berta (El Papiol) amb materials inerts o estabilitzats procedents de les instal·lacions de tractament de residus municipals de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquesta modificació (vegeu annex) va ser promoguda per l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus i el Consorci del Parc de Collserola per ubicar a la Pedrera Berta el futur substitut de l’abocador metropolità de la Vall d’en Joan al Garraf, i aprovada per resolució del Conseller de Política Territorial i Obres Públiques el 2 d’abril de 2001.

Amb aquesta sentència es determina, d’una banda, que l’ús de l’espai de la Pedrera Berta com a abocador de residus municipals no és compatible amb la normativa urbanística del Pla General Metropolità, que predomina sobre el Pla Especial d’Ordenació i Protecció del Parc Natural de Collserola.

D’altra banda, en aquesta sentència es determina que, d’acord a la normativa actual sobre gestió de residus i dipòsits controlats, l’ús de residus d’origen municipals inertitzats (amb presència d’un màxim d’un 15% de materials biodegradables) no és compatible amb l’ús de residus inerts per la restauració d’espais degradats per activitats extractives, ja que en el primer cas sempre s’està parlant de residus que han de destinar-se a dipòsits de classe II i en el segon a residus de classe I. D’aquesta manera es considera incompatible un projecte de restauració d’un espai degradat per una activitat extractiva amb un projecte de dipòsit controlat de classe II (residus municipals).

Aquestes dues determinacions suposen una contradicció amb les línies estratègiques de la política de gestió de residus del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, que plantegen l’ús de sistemes de tractament previ de la fracció de rebuig dels residus municipals per estabilitzar la fracció fermentable que s’aporta als abocadors d’acord a la normativa vigent, i destinar aquests materials inertitzats parcialment a usos de restauració paisatgística d’espais degradats i/o abocadors de classe II. Així doncs, la pretensió de fer servir residus municipals en forma de bales —residus inertitzats— provinents del rebuig dels Ecoparcs per a fer la restauració de la pedrera Berta queda estroncada i només s’hi podran fer servir terres i runes —residus inerts— com s’establia inicialment a les normes urbanístiques.

El conveni recentment signat recentment per l’Agència de Residus de Catalunya, l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, l’Entitat Gestora de Runes i l’Ajuntament de Badalona per la realització d’una prova pilot de restauració de la Pedrera Vallençana amb bales de residus estabilitzats procedents dels Ecoparcs de l’àrea metropolitana és un exemple de la política que es volia iniciar en aquest sentit però que, donada la jurisprudència sentada amb aquesta sentència, haurà de quedar només en una prova pilot. La sentència, doncs, suposa un fre a les aspiracions de les administracions competents en la gestió dels residus municipals pel que fa substituir els abocadors de residus municipals per suposades restauracions de pedreres amb residus municipals en forma de bales provinents dels Ecoparcs. L’única alternativa per a abordar el problema dels residus municipals no podrà passar doncs per anar omplint pedreres clausurades sinó que caldrà que les diferents administracions es posin a treballar per a complir els objectius marcats per la llei i els programes de gestió de residus municipals i avançar cap a una gestió realment sostenible.

Així mateix, queda de relleu la manca de valentia del Patronat de Collserola donat que no es va oposar a la modificació de les normes urbanístiques per pressions polítiques tot i sent conscient que estava contravenint el seu mandat de garantir de la conservació d’aquest espai natural.

Esperem, doncs, que aquesta sentència suposi un precedent per la preservació dels espais naturals amenaçats del nostre país i, especialment, per la correcta gestió dels residus que generem a casa nostra, de manera respectuosa amb el medi i sostenible socialment i ambientalment.

Per a més informació:
93 680 2751 / 93 680 1678 Òscar Pérez / Víctor Mitjans

Annex 1. Proposta nul·la de ple dret de modificació de les normes urbanístiques del Pla Especial de Protecció de Collserola

Al redactat original:

“Article 39.- Resta d’instal·lacions tècniques

Pel que fa a la resta d’instal·lacions tècniques que inclouen abocadors i tractament i
eliminació d'escombreries, el Pla no admet la possibilitat d’instal·lació en l'àmbit forestal.

Tan sols s'admetrà l'ús de residus inerts per reomplir les àrees malmeses per les activitats extractives, amb la finalitat de restituir una topografia adient, i si s'efectua simultàniament la restauració vegetal prevista en la legislació vigent i segons criteris paisatgístics. �

S’hi volia afegir el següent paràgraf:

“No obstant això, en la restauració de l’àrea extractiva de la pedrera Berta, el rebliment es podrà efectuar amb materials inerts o bé estabilitzats per mitjà d’un tractament previ que garanteixi una proporció de biodegradables inferior al quinze per cent, amb estricta observança de les previsions del Decret 1/1997 de 7 de gener, sobre cobertura i segellat d’aquests rebliments i amb l’adequada restauració vegetal.�
Mira també:
http://http//aeec.pangea.org/

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicat Terrassa