Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Àfrica, el canvi climàtic i la guerra centren els debats a la contracimera del G8 a Edimburg
05 jul 2005
DSC_0309.jpg
Àfrica, el canvi climàtic, les resistències a l’imperialisme i a la guerra, les lluites contra la globalització corporativa, la immigració han estat alguns dels temes centrals de la contracimera organitzada per G8 Alternatives aquest diumenge, 3 de juliol, a Edimburg sota el títol "Idees per canviar el mon". En total, 9 conferencies centrals i mes de 70 tallers s’han portat a terme en diferents edificis del centre de la ciutat i es calcula que hi han participat més de 5 mil persones.

Els anàlisis plantejats en els diferents debats han tingut una forta càrrega política i la coalició "Make Poverty History" ("Fes que la pobresa passi a la història") ha estat el focus d’importants critiques. No en va tota la premsa britànica, independentment del seva postura política, es felicitava avui de la massiva manifestació que va tenir lloc ahir al centre d'Edimburg amb unes 250 mil persones i, en especial, dedicaven les seves pagines centrals a fer un seguiment exhaustiu dels 8 concerts que es van celebrar ahir en paral·lel en els diferents països membres del G8, organitzats per Bob Geldof and co.

El líder de Respect, George Galloway, que ha participat en una de les conferències inaugurals de la contracimera, senyalava la contradicció existent: "Com pot ser que Blair i Brown saludin i felicitin als manifestants que suposadament estan en contra seu? Aquesta es la qüestió!". Segons Galloway, no es tracta de demanar caritat als líders del G8 sinó d’exigir-los responsabilitats. Per Galloy, si Blair ha col·locat el tema de la pobresa a l’Àfrica en el si de l’agenda del G8 no es una casualitat, sinó que es deu a la voluntat d’enviar un missatge despolititzat que no suposi un desafiament polític, com seria posar sobre la taula la qüestió de la pobresa a Amèrica Llatina o al món musulmà, on hi ha una forta resistència popular.

Geldof, Bono and co. no han fet res mes que contribuir a aquesta estratègia i posar en el centre de la notícia a les estrelles del pop rock en lloc de senyalar el problema real. Com han dit bona part dels ponents en el transcurs del dia d’avui la qüestió no es acabar amb la pobresa, sinó amb aquells que la generen: el G8 i el sistema capitalista. Per molts dels organitzadors i participants a les protestes a Escòcia llegir a la premsa britànica d’avui que el multimilionari nord-americà Bill Gates havia sortit a l’escenari en el concert de Live 8 celebrat a Hyde Park tan sols podia ser una broma o un insult. Per desgràcia, Gates va ser a Londres per demanar "Make Poverty History".

Una de les conferències inaugurals d’avui "Resistint a l’imperialisme i resistint a la guerra" ha posat sobre la taula els interessos imperialistes tant d’Estats Units com de la Unió Europea, la lluita del poble palestí i els reptes del moviment antiguerra. Acompanyat d’altres representants del moviment anti-guerra, Galloway ha senyalat com el no al referèndum a Franca i a Holanda forma part del camí cap a Edimburg per dir no als senyors de la guerra.

Una altra de les sessions que ha despertat mes expectació ha estat la conferència "Àfrica: poden Blair i Brown complir les seves promeses?" que ha reunit a diferents representants d’organitzacions africanes els quals han denunciat la suposada bona voluntat de Blair, Brown, Geldof i les seves super stars. Com afirmava Dennis Brutus de Jubileu Sud: "el G8 es el responsable del patiment d’Àfrica, ells son els culpables". En el mateix sentit es posicionava Trevor Ngwane del Fòrum contra la Privatització a Sud-Àfrica. Per Ngwane, el G8 i el capital financer utilitzen el deute com a via per continuar robant a Àfrica i dient als seus governs que han de fer. A la vegada que el propi govern sud-africà desenvolupa una estratègia subimperialista i expandeix el seu capital financer en la resta de països del continent. Per Ngwane, l’autèntica resistència no son les super-stars ni els multimilionaris com Bill Gates, que engrandeixen la seva riquesa a base de beneficiar-se d’un model que genera pobresa i explotació, sinó que l’autèntica resistència son la gent d'Àfrica que fa front a la globalització capitalista i la gent dels països del G8 que desafien als seus propis governs. Citant a Ngwane, "el G8 es el problema, el seu sistema es el problema. Un sistema que avantposa als beneficis a les persones. Per aconseguir que la pobresa passi a la historia, primer haurem de fer que el G8 passi a la història i que el seu sistema capitalista passi a la història".
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

No manipules el lema: Hagamos que el Capitalismo pase a la Historia
05 jul 2005
Amiga Esther Vivas: éste es el lema de la contracumbre, no los enunciados buenistas con los que titulas tu comentario.

AMiga Esther Vivas, el G8 se reune de forma pública al único objeto de que se puedan celebrar las "contracumbres" que quieren manipular los socialdemócratas de "ultima generación": una fusión empalagosa de doctrina social de la iglesia, tercera vía, calvi-luteranismo, con música de Manu Chao.

Así, esta mezcla adormidera puede seguir manipulando el mensaje que quiere abrirse camino: acabemos con el capitalismo. Este es el mensaje, y éste es el objetivo, no vuestras patrañas buenistas que dicen que "Primero hay que acabar con el G8. ¿Qué significa acabar con el G8: que celebren sus reuniones en secreto, como de hecho se celebran, salvo las que quieren dar ocasión a las contracumbres reformistas? Acabar con el capitalismo es el objetivo. No hay espacio para que pretendaís seguir embadurnando ese mensaje con maquillaje socialdemócrata por muy "antiglobalización" con que se presente el estuche. ¿Se acaba con el capitalismo "acabando" con las políticas del G8? No, amiga Esther Vivas: para transformar el sistema de producción capitalista es necesario una vía socialista revolucionaria que confronte los dogamas el capitalismo: el mercado, el precio, la competencia. Pretender que manifestándose contra las reuniones públicas del G8 se avanza en el objetivo de "acabar con el capitalismo" es ilusorio.

EL lema es HAGAMOS QUE EL CAPITALISMO PASE A LA HISTORIA. No es una revuelta lo que se necesita: es una revolución socialista global.
Re: Àfrica, el canvi climàtic i la guerra centren els debats a la contracimera del G8 a Edimburg
05 jul 2005
>EL lema es HAGAMOS QUE EL CAPITALISMO PASE A LA HISTORIA. No es una revuelta lo que se necesita: es una revolución socialista global

mamma mia... així no anirem en lloc
Re: Àfrica, el canvi climàtic i la guerra centren els debats a la contracimera del G8 a Edimburg
05 jul 2005
q pesao el megalerdo, ja te entre un virus---
Sindicat Terrassa