Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
250 mil persones surten al carrer a Edimburg contra el G8
03 jul 2005
23226016_8f68fef9c9.jpg
Unes 250 mil persones s’han manifestat des de les 11h del mati fins a les 17h de la tarda d’avui dissabte, 2 de juliol, pel centre d'Edimburg amb l’objectiu d’expressar el seu mes rotund rebuig a les politiques portades a terme pels països mes poderosos del planeta, el G8. El parc del centre de la ciutat, The Meadows, des d’on sortia la marxa s’ha omplert des de primera hora del matí de milers de persones vestides de blanc, seguint les indicacions de la coalició promotora de la manifestació "Make Poverty History" (MPH) ("Fes que la pobresa passi a la historia"). Segons MPH, l’objectiu era envoltar el centre de la ciutat amb una banda blanca formada per milers de persones. La banda o el braçalet blanc ha estat, des de l'inici, el símbol de MPH, que ha venut milers de polseres a tot el país. Malgrat que MPH no volia organitzacions anticapitalistes a la manifestació, grups com el Scotish Socialist Party amb les seves samarretes vermelles amb el lema "Make Capitalism History" ("Fes que el capitalisme passi a la historia") o la Samba Band vestida de rosa i amb els seus ritmes de salsa, uns clàssics en totes les contracimeres, s’han sumat també a la marxa [veure fotos].

Molts dels participants han trigat hores a sortir de The Meadows, ja que la gran afluència d’assistents ha col·lapsat la pròpia manifestació. En el mateix parc, on començava i acabava el recorregut, es trobaven tres grans escenaris on ininterrompudament s’han celebrat concerts i s’han pronunciat diversos parlaments per part d’activistes, membres de l’església i artistes de renom.

Les grans ONG i les organitzacions cristianes amb un discurs assistencial i paternalista de posar fi a la pobresa a l’Àfrica han dominat en tot moment la manifestació: tant en els discursos i missatges pronunciats des dels escenaris com pels nombrosos estands que tenien a The Meadows i on repartien el seu merchandising (banderes, gorres, adhesius, xapes...). Els grups antiguerra i les organitzacions politiques van veure denegada la seva petició d’instal·lar estands o tenir oradors als escenaris, paradoxalment Gordon Brown va ser convidat a pujar a l’escenari. En conseqüència, la coalició britànica contra la guerra, Stop the War Coalition, va organitzar, partint també des de The Meadows, una marxa paral·lela, amb oradors propis.

La premsa britànica tant conservadora com socialdemòcrata ha donat màxima publicitat a l’esdeveniment convocant des de les seves portades a la manifestació d’avui i amb pàgines especials sobre els concerts organitzats a nivell internacional (a Anglaterra, Itàlia, Canada, Japó, Sud-àfrica...) per Bob Geldof sota el nom de Live 8. El missatge d'"intentar ajudar a Àfrica" lluny de desagradar a Blair l’ha situat en el seu millor moment alçant-se com a fervent defensor del medi ambient, lluitant contra el canvi climàtic i exigint posar fi a la pobresa a l’Àfrica. Com fa uns dies ell mateix deia en un programa de televisió "encara que res canviï, almenys ho haurem intentant". Mentre, i amb l’ajuda de Geldof and co., Blair espera que la seva quota de popularitat vagi en
augment, després que quedés pel terra amb la seva participació a la guerra a
l'Iraq.

Milers de manifestants van arribar ahir des de Londres i altres municipis de Gran Bretanya i Escòcia. Globalise Resistance va organitzar un tren amb mes de 700 persones que va sortir de Londres. MPH i vàries de les seves ONGs membres van fletar trens i autocars. Encara queda una setmana d’acció per endavant.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 250 mil persones surten al carrer a Edimburg contra el G8
03 jul 2005
L´aparent espontanetat de les protestes de seattle del 99 contra l´OMC van agafar totalment desprevinguda a les classes dirigents. Després d´uns anys sembla ser que han tornat a control-lar la situació: Ara les contracimeres del g8 estan avalades pel primer ministre (o el seu corresponent) del país que acull la cimera -Tony Blair recolça les protestes contra el g8-, els cantants que anys enrere ja feien festivals-reivindicació-pastichos com Bob geldof han estat trets de la nevera. Els que no han deixat de donar la vara com Bono (no fa molt en una convenció dels laboristes va recolçar efusivament a Blair!) amb la seva hipocresia-salvavides que mentre no para de guanyar milions és promogut espectacularment i teatralment (sense possibilitats) com a president del Banc Mundial... El Live8, el concert d´ahir que es va fer simultaneament a diversos llocs del planeta va ser l´escenificació perfecta, juntament amb les manifestacions contra aquest g8 de com el "sistema", per dir-ho d´alguna manera, ha oficialitzat i banalitzat les contracimeres. Com una gran escenari molt bonic on es reivindiquen les coses que la moda dicta de políticament correctes, però sols això, perquè és un escenari de cartró-pedra, darrere seu no hi ha res.

S´ha acabat la lluita romàntica que creiem que portàvem fins ara; s´ha perdut perquè justament els mass media ens "venen" que s´ha guanyat i el "sistema" s´humanitza i es contagia de les "nostres" reivindicacions.
Re: 250 mil persones surten al carrer a Edimburg contra el G8
03 jul 2005
El que ens volen fer creure es que el Live8 son les protestes contra el G8, pero només volen ocultar les veritables protestes, com el G8 alternatives o el dissent network
Mas info y fotos de las protestas, acciones y enfrentamientos
03 jul 2005
www.indymedia.org.uk
Re: 250 mil persones surten al carrer a Edimburg contra el G8
05 jul 2005
És cert q el sistema tracta d'apropiar-se del moviment altermundista, això és obvi... PER AIXO MATEIX NO CREC Q TINGUEM Q QUEDAR-NOS DE BRAÇOS CREUATS I REGALAR-SE'L DE MANERA TAN FACIL A COM HO ESTEM FENT!!!

Canya al capital!
Re: 250 mil persones surten al carrer a Edimburg contra el G8
05 jul 2005
>El que ens volen fer creure es que el Live8 son >les protestes contra el G8, pero només volen >ocultar les veritables protestes, com el G8 >alternatives o el dissent network

Sí, també és cert, però a part d´intentar apropiar-se´n també fan aquesta distracció mediàtica com el live8,etc. és a dir que juguen amb varies possibilitats per tal d´anul-lar mediàticament les vertaderes protestes.
Sindicat Terrassa